BLACK PUMAS @ ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL – 14/11/21

Artiest info
Website
facebook
ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL- 14/11/21

De Black Pumas uit Austin, Texas zijn sinds hun gelijknamig debuut uitgegroeid van een nieuwe soul sensatie naar een fenomeen waar iedereen wil bij zijn. In november 2019 zetten ze nog de AB club op zijn kop, begin vorig jaar nog voor de pandemie werd de Trix zaal ondergedompeld in een allesomvattende soul beleving. Alles draait rond de charismatische frontman Eric Burton die in een mum van tijd de hele zaal begeestert, je moeiteloos meetrekt in heerlijke soul vibes. De Pumas hebben sinds hun debuut dat intussen viermaal gelinkt werd voor een Grammy nominatie geen nieuw album uitgebracht al werd dat debuut meermaals upgedated met bonus tracks, een mix van live-, cover- en (een paar) nieuwe nummers.

Een Black Pumas show is voor wie hem al gezien heeft, een intense overdonderende ervaring. De nummers worden live opgetild tot een zinderende show gedragen door frontman Eric Burton die als vanouds start met het rustig opbouwende “Next To you”. Burton wordt geruggensteund door een fantastische backingband met vooraan links de twee heerlijke backing vocalistes Angela Miller en Lauren Cervantes en rechts mede oprichter, gitarist Adrian Quesada. Ondersteund door een solide ritmesectie van Stephen Bidwell op drums en Brendan op bas voelt Burton zich vrij als een vogel aangescherpt door de indringende soulvolle geluiden afkomstig uit de Fender Rhodes, het Hammondorgel en andere toetsen bespeeld door JaRon Marshall. Al van bij de tweede song “Old Man” is de sfeer gezet, een interactief call and response proces aangestuurd door de charismatische passioneel zingende Eric Burton die het publiek ertoe aanzet zich al heupwiegend te laten meedrijven met het ritme. Het gaat naadloos over in het funky “I Am Ready” waarin de backing vocalistes zich mogen onderscheiden. Meeklappend op de 1-2-3 beat ontstaat een groot soulfeest. Brussels hier, Brussels daar, Burton spreekt iedereen aan. Het applaus is dan ook oorverdovend. “Touch The Sky” krijgt een opmerkelijke gitaarsolo van Quesada mee en is dansbare soulrock van de bovenste plank met krachtige backings. Burton en de zijnen zetten de nummers snel na elkaar in en het gaat zonder overgang over in “Sugar Man” het bekendste nummer van Sixto Rodriguez dat de Black Pumas behandeling krijgt en zodoende rijp is voor de 21ste eeuw.

Spontaan meezingen lukt al vrij goed bij het meeslepende “Confines”. Maar tijdens “Know You Better” is de magie compleet : Burton zingt vol passie en overgave, het publiek hangt aan zijn lippen, een ballade die geleidelijk met vocale steun van Miller/ Cervantes naar een climax toe gaat vocaal geleid door Burton die het publiek instapt en werkelijk iedereen beter wil leren kennen terwijl de band doorspeelt aangevuurd door een laaiend orgel en het publiek dat door het dolle heen is, voorwaar een hoogtepunt. “Black Moon Rising” is opnieuw een typisch Black Pumas nummer gekenmerkt door een langzame opbouw, herhalend refrein en meewiegend ritme dat in versnelling gaat.

De invloed van Marvin Gaye was al duidelijk hoorbaar in een nummer als “Touch the Sky”. Voor “It’s A Desperate Situation” gaat het duo nog een stap verder, het is een oud Marvin Gaye nummer dat werd omgebouwd naar een modern groovend en stompend soulnummer.

Het weergaloze “More Than A Love Song” (een onuitgegeven nummer dat al 2 jaar op de setlist staat) laat iedereen meeklappen, samen zingen, samen dansen met Burton’s dance moves in een aanstekelijk ritme, stilstaan is onmogelijk terwijl Quesada eenzelfde noot langdurig aanhoudt. Zo groeit elk nummer uit tot een echte soulstomper, geweldig.

Hoewel Burton de show leidt en de volle aandacht trekt door zijn interactieve podiumact krijgen de anderen ook wel hun moment om te schitteren in het bijzonder gitarist Adrian Quesada met opmerkelijk gitaarspel en toetsenist JaRon Marshall die verantwoordelijk is voor het warme soul geluid.

De echte klassiekers zitten aan het eind. Met op kop het breekbare “OCT 33” dat met een gestage tred en ingehouden frasering de spanning opbouwt om dan met een verschroeiende gitaar naar een weldadig slot te gaan. De tribune achteraan veert recht, Burton heeft eenieder geraakt. De catalogus van Black Pumas staat vol met liedjes over dromen najagen, liefde omarmen en leven naar je volle potentieel, liefde over alle rassen en mensen heen door liefde voor soulmuziek is de boodschap. ”Colors” is zo’n nummer, hun hit die voor het eerst internationaal weerklank kreeg.

Het zorgt ook vanavond voor het moment suprême waarbij Burton’s soepele soulstem het publiek al zingend naar een climax leidt met een herhalend refrein met in de rug een geweldige band vol sublieme backing vocals, een gitaarsolo, een rollende piano, alle handen in de lucht. Het applaus is oorverdovend. Het is wachten op de verplichte bisronde en die komt er snel.

“Ain't No Love in the Heart of the City” van Bobby “Blue” Bland is gekend in meerdere coverversies. In de versie van Black Pumas is het een meezinger van formaat : massaal meezingen, meezwaaien, meeklappen, joelen, one more time, tot een totale begeestering: “Ain't no love in the heart of the city/ Ain't no love in the heart of town/ Ain't no love and it's sure 'nuff a pity/ Ain't no love when you ain’t around”.

Last but not least is er “Fire” met het aanstekelijke catchy meezing refrein dat elke aanwezige weet te raken: “And if there's a fire, call the fireman/ If you're in pain, baby, call the doctor/ Don't be afraid to say "I need you"/ I will understand” en verderop “ If you get tired use your soul power and you'll find the way”.

Sterke songs, sterke performance, uitzinnige partysfeer, weergaloos concert.

Marc Buggenhoudt

Setlist

1. Intro/ Next to You (unreleased track)

2. Old Man (Black Pumas, 2019)

3. I Am Ready (Black Pumas Deluxe Edition, Bonus Track, 2020)

4. Touch the Sky (Black Pumas, 2019)

5. Sugar Man (Black Pumas [Deluxe/Spotify Singles Edition], 2021)

6. Confines (Black Pumas, 2019)

7. Know You Better (Black Pumas, 2019)

8. Black Moon Rising (Black Pumas, 2019)

9. Desperate Situation (Marvin Gaye cover)

10. More Than A Love Song (unreleased track)

11. Politicians in My Eyes (Death cover) (Black Pumas Deluxe Edition, Bonus Track, 2020)

12. OCT 33 (Black Pumas, 2019)

13. Colors (Black Pumas, 2019)

Encore:

14. Ain't No Love in the Heart of the City (Bobby “Blue” Bland cover) (Black Pumas Deluxe Edition, Bonus Track, 2020)

15. Fire (Black Pumas, 2019)