ROOTS int HOFKE 17de editie @ OUD-TURNHOUT - 25/09/21

Artiest info
Website
facebook

OUD-TURNHOUT - 25/09/21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zaterdag starten we een veelbelovend programma, met zes meer dan ervaren Rootsbands, op deze zeventiende Indian Summer Edition. Moonshine Reunion mag  om 14h30 openen in dit Hofke Van Chantraine.

Duidelijk ook blij na anderhalf jaar corona stop en op volle gas met “I'm Desperate” en “Highway”. Zij voelen  zich net als wij gast aan huis, stonden hier net tien jaar geleden al te rocken op deze planken, in 2011 en ook in 2007. Onder een heerlijk zonnetje op deze stilaan vollopende wei brengen zij ons in vervoering met hun swingende rockabilly en toch is ook country niet veraf in “Enough Is Enough” en “Miss You So”. Heerljke basgroove van Clark in “Wanderin' Foot” en “I'm On Fire” staat hij helemaal in brand. Deze vierkoppige band bezit sinds 2004 een kilometerslang repertoire, vanop vele Europese rockfestivals tot vandaag hier op eigen Belgische bodem. Een zingende contrabas zie je niet zoveel, als je nog zo'n band kent, ben je al heel ver. Met twee Fenders op de planken halen zij het onderste uit de kan, het voortreffelijk dynamisch gitaarwerk van Piet links en Wan rechts kan je ook bewonderen op de bijgevoegede clips. “Gotta Go, Gotta Git, I'm Gone” en hun nieuwe singel “Keep On Askin' “, spek voor onze bek met Joris op drums die er ook zin in heeft.

We genieten met bolleke De Koninck in de hand verder van hun goed geoliede molen in “Leavin' You”, “Grip On Reality”, “Rebound”, on the road with gasoline en Rock & Roll. En jawel met de vraag where is my girl, in een “Looking for Love” mogen we allemaal live meemaken. Na een meeslepend “Feeling Blue”, contrasterende switch “Playin ' With Fire”. Na whole lot of Boogie wat slower werk met “Tavern Kind” maar “Tired Of Drivin' “ zijn we zeker nog niet. Een toepasselijke meezinger voor Oud-Turnhout, maar niet alleen voor deze plaats geschreven “Dirty Old Town”. Op het ritme van een denkbeeldige stoomtrein mogen we nog meerijden met “Quit drinkin' “ en laatste swing in “Boogie Time”, eindigend met Clark's grote contrabas in de lucht,  yes we got it, on a very nice plate. 

Clark Kenis met zang en contrabas
Piet Vercouteren op gitaar (links)
Wan De Brabander op gitaar (rechts)
Joris Govers op drums 

Nico Duportal met de Lowland Brothers, ook vaste gast aan huis, werd verleden jaar door corona gecancelled, toen met de Sparks, terwijl in 2016 in 't Hofke met de Rhythm Dudes. De old school rhythm & blues uit de jaren '40 en '50, wordt een nieuwe basis met dit vijfkoppige 2021 project, voor onderling eigen verjongde nummers als een trippy “Sunburns in December”, waar ze hier glorieus mee opstarten, waarna ademloos verder hun opwindend “Promised Land”.

Grootse veelzijdigheid van deze band merken we in een soulrijk “Hello World”, dat maakt hier wel duidelijk het verschil. Terwijl in “Family secret” een grote portie Regae verschijnt. Nico als frontman houdt de stuwende drive erin, ook zonder pauze met een hele hoge stem. Slower “Shadow Hero” en let's talk about groovy love in “Love Reigns” getuigen van zijn prachtige zang. Onweerstaanbaar snarenwerk ook; Nico wisselt de nummers van zijn prachtige hollowbody (Paul) Jacobson naar akoestische Eros tot Fender. “Share Your Load”, een meeslepende intro, boeiende orgel- en gitaarsolo's, “Things We Used To Do”. Even een ode en nummer van Mavis Staples (heden 82 jaar) “Keep On keepin On”. Talent en ervaring druipt hier van het podium, iedereen is ook enthousiast, mooie sfeer. Luisteren verder naar eigen nummers en zelfs “Melania”, splinternieuwe single “Drifting”, “Two Pounds” en nog een monumentale extra “High And Lonesome”.

Nico Duportal, leadzanger en gitaar
Max Genouel, bas en backing vocal
Luther Dias, gitaar en backing vocal
Fabrice Bessouat, drums en backing vocal
Mathieu Burgot, orgel

Blues Roots vandaag troef, troel zelfs met drie azen gooit deze Dry Riverbed Trio, hun kaarten voor ons op tafel. Dit Nederlandse Rootstrio uit Dordrecht, speelde hier ook al meerdere maal in 't Hofke, al was het dan in de gedaante met de Rhythm Chiefs of begeleidingsband van Ian Siegal. In 2019 eigen songs op hun debuutalbum “Chained and Bound”, Brotherhood van de bovenste plank en drie top muzikanten die die er mega zin in hebben. De R&R vitaminen werden er bij Dusty van jongsaf al ingelepeld, ondertussen mag hij wel bij de grote Roots gitaristen genoemd worden, puur genot om hem samen bezig te zien met zijn broer die een deel van de nummers al zingend en drummend even uitmuntend overneemt. Onze duimen omhoog voor hun rootsbasis uit fifties en sixties.

Stevige rockabilly, swingende boogie, prachtige solo op Dusty's Gibson in een song van Freddy King en ook Jef Buckley, beetje country met wat CCR-kruiden. We zijn volledig mee en in een feelgood mood, niet alleen door de lekkere bieren, Good Golly...Miss Molly en Pretty Baby, ze lopen hier allemaal rond, sommige met mooi opgezet haar, beetje schmink, bekijkenswaardige tattoos, plezant volk hier op Goe Zot. 

Dusty Ciggaar , gitaar en zang
Darryl Ciggaar , drums en zang
Ronald Tilgenkamp, staande bas en zang

Samensmeltingen als de Kokomo Kings houdt een zeestraat als Skagerrak en Kattegat niet tegen, Zweden en Denen zijn niet elkaars vijand. Als je ooit in Copenhagen of Göteborg een avondwandeling gemaakt hebt, weet ik dat je zeker één van hun live juke joints hebt bezocht. Het is geweten dat grote bands, in alle genres, meestal niet zover noordwaarts in Scandinavië trekken, maar des te meer leeft hier progressieve muziek, jazz en blues ook bij het jonge volk.

Deze ervaren muzikanten kon je al horen als backing band van de dit jaar overleden Amerikaanse harmonica speler James Harman, Amerikaanse blues gitarist Rusty Zinn en eveneens Amerikaanse singer-songwriter op harmonica en gitaar Lazy Lester. Deze lijst gaat nog verder met Louisiana Red, John primer, Keith Dunn, Big Jack Johnson, Big Joe Louis, ook Scandinavische bands als de Instigators, Domestic Bumblebees,... In 2012 beslisten ze een nieuwe band te starten en hun eigen ding te doen, maakten hun derde album in 2019 “Fighting Fire With Gasoline”. De American Music awards nomineerde hen in 2018 als beste Rockabilly band en wonnen datzelfde jaar  band of the year award van de Blues Lounge radio in de UK.

Deze vikings van de Rock & Roll starten met onweerstaanbare swing in  “Wonder Man” en “Buckle Up”. Laat de ballroom verder vollopen met “It ain't My House” en “The River Turned To Steam”. Brengen ook hun nieuwe singel, shuffles gevolgd met Boogie time songs, intussen donkere sterrenhemel maar alles verschijnt hier onder fraai verzorgd spotlicht,  “Girls I Never Kissed”, “Hook Line And Sinker”, “Jump Like A Chicken”, “She's Shaking Up A Storm” die ook oplaait in bijgevoegde clip.
“Fighting Fire With Gasoline” titeltrack van hun derde album uit 2019, waaruit ook  “I Thought I Was A Patient Man”, “The Rich Man's Pocket”en hun nieuwe singel “A Big Pile Of Fish”.
Het feestje gaat verder met , “Drive-By Love Affair”, “Girl From The Moon”, “No Dinner Tonight”. Beetje Chicago Blues waarna vat R&R wordt omgestoten, all  made for dancing. We horen “She's Stealing Candy”, Pillow Of Gold”, “When I Tried To Think”, “Fooled By City Lights, “The More I Get The More I Want” en met dit laatste zijn we zeker eens... Extra Dus One More Artificial Natural.

Martin Abraham, zang en gitaar
Magnus Lanshammer , bas en gitaar
Ronni Busack-Boysen (genomineerde Deense blues gitarist 2013)
Daniel Wimerö, drums
Samuel Anderson harmonica en zang

Wat zei ik daarstraks over bassisten en zangers ? Basman Bernie Batke, als frontman van de vierkoppige Duitse Smokestack Lightnin', mocht ook al paal keer op deze planken staan. Onder eigen naam of met Eddie Angel en tweemaal met Jake Lobotz. Even terugdenken aan deze iconische post war song van Chester Arthur Burnett aka Howlin' Wolf uit 1956, ook aan een latere versie van Muddy Waters, de smokestack of de schouw van de stoomtrein waartussen gensters als kleine bliksems oplichtten, in nachtelijke donkere uren destemeer.

Deze R&R Rootsdag volgeladen met smokende rockabilly, country en boogie wordt alsmaar heter, de contrabas van frontman Bernie gooit nog meer olie op het vuur. Songs verspreid over twintig jaar, van 2001 horen we “Gentle Of My Mind”, “Down To Your Heart”en natuurlijk “Soulbeat”, titeltrack ook hier als bisnummer. Verder nog “The Thunder Rolls”, “El Camino Real”, What I've Got”, “Carter Cain” maar vooral een uitspringer en meezinger “One Man Down”. Hun trein bolt gewoon verder in de nacht, jawel met spetterend vuur uit de schouw, terwijl vrijwillige medewerksters, Cin en Elke achter de balie, mee van katoen geven. 

Bernie Batke, contrabas en zang
Axel Brückner, gitaar
Andre Langer, gitaar
Frank , drums

Het energieke Roots Trio Walter Broes & The Mercenaries mag deze avond afsluiten en hoe! Walter als godfather van de Rootsmuziek kennen we zeker nog als frontman van de Seatsniffers (1995-2012) met 7 LP's op hun kerfstok en die vele concertzalen en podia onveilig maakten. Na hun split maakte hij al snel een nieuwe band en stonden in 2014 ook al in 't Hofke. De grootse Clark op contrabas , kennen we al van daarstraks bij moonshine Reunion en zingt ook op zijn beurt, wij hebben er alzo vandaag drie op een rij.

Een instrumentale opener als opwarmer belooft heel veel en drijft de gemoederen & flexy benen in beweging. Waarna een waterval van uitmuntende boogie “Made In The Shade”,  vette rockabilly in “Security”, meeslepende rock met mokerslagen op de bas in “Come Rockin' “ en de titeltrack van hun album ”Movin' Up” waaruit ook nog van dit album “No More”, “I Got My Own Kick Going”, sluizen gaan verder open  met aansporige R&R in “When The Ship Goes Down”, “Man Child”, “Come On Down” met applaus voor geweldige bas speelwerk,  “You & Me”, “Closed”, “No More”,  “Sideshow” en “Nice And Neat” getuig  uzelf en geniet mee met de bijhorende clip. Prachtige dag waarvoor proficiat aan organisatie en medewerkers.

Walter Broes, gitaar en zang en songsmid
Lieven Decleck, drums (the Internationals, ska- en rocksteady band)
Clark Kenis, bas (zie ook Moonshine Reunion van deze middag)

Guy Cuypers

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 Walter Broes & The Mercenaries - video 2

 Kokomo Kings - video 2

 Lowland Brothers feat Nico Duportal : video 2 - video 3 - video 4

 Moonshine Reunion : video 2