DAVID RONALDO & THE DICE: ALBUMVOORSTELLING "TUNES FOR A DIME" @ GC DE MENA, ROTSELAAR - 27/01/23
A

Artiest info
Website
Facebook
DE MENA, ROTSELAAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie als rootsrock liefhebber vandaag David Ronaldo & The Dice nog niet kent, heeft een gat van hier tot in Tokyo in zijn Belgische muziekcultuur. De talrijk aanwezige fans en nieuwsgierigen tijdens de voorstelling van hun derde album op vier jaar tijd, “Tunes For A Dime”, in GC De Mena in Rotselaar, zullen het zich zeker niet beklaagd hebben en kregen een memorabele show gepresenteerd, die zeker niet zou misstaan op internationale podia . De heerschappen zijn allemaal zwaar getroffen door het Americana en rootsrock virus, dat blijkbaar door het Dijlewater stroomt en duidelijk even besmettelijk is als het water van de Colorado rivier in Austin, Texas. Helaas is België weinig legendarische Americana tempels of live music clubs rijk, zoals de Saxon Pub, Anton’s of The Continental Club, waar zoals naar traditie, in Austin verschillende lokale bands zelfs wekelijks de revue passeren en nooit vervelen. David Ronaldo & the Dice zouden perfect in dat plaatje passen en kunnen zich zonder blozen bij de beste jambands rekenen. De instrumentale virtuositeit, passie en gedrevenheid van elke muzikant druipt er gewoon vanaf, samen met een frontman met een presence om U tegen te zeggen en een heerlijk roestige, raspende stem, die gerijpt lijkt te zijn als de beste old blended Tennessee whiskey. Live spelen is dit vrienden collectief hun leven en dat doen ze dan ook zoveel mogelijk. Tussendoor vinden ze nog de tijd om op vier jaar tijd drie knappe albums af te leveren en zijn ze dus ook op songwriters vlak heel productief. Zoiets is weinig bands gegeven, maar het klikt dan ook geweldig tussen deze mensen. Het zijn stuk voor stuk toppers in hun eigen onderdeel en dat dwingt tegelijkertijd respect en bewondering af en doet iedereen boven zich uit stijgen. Dirk Lekenne, als mister slide, Marco Epis, als il maestro di tamburo, Charly Verbinnen, als de guitarslinger uit Boutersem, Tim Van Passel als bas papa en last but not least frontman David Ronaldo, met aan zijn zijde Lesley Verbeeck als backing vocaliste, doen De Mena vanavond op zijn grondvesten daveren.     

 

Het uitgebreide instrumentarium op het podium verraadt al dat we hier te maken hebben met topmuzikanten. Van top akoestische en elektrische gitaren en lapsteel, tot versterkers, elke song krijgt zo zijn typerende klankkleur mee en we zijn dan ook helemaal niet verrast dat de sound gewoon perfect is. Van zenuwen voor deze release show is bij deze doorwinterde muzikanten geen spoor te bekennen, maar gefocust zijn ze des te meer. De ritmesectie van percussionist Marco Epis en bassist Tim Van Passel houden het vurig tempo van deze show strak  in handen en de set trapt af in pure The Allman Brothers stijl met de schitterende southern rocker “Waisted All My Life”. Je kan David Ronaldo & the Dice goed vergelijken met deze legendarische band, want ook zij zijn een echte jamband die country, blues, jazz, rock en zelfs nog een trits andere stijlen waaronder funk en psychedelica en zelfs classic rock opvoeren, zoals in de headbanger “Price On My Head”, waarin David Ronaldo blijkbaar op de hielen wordt gezeten door een Duitse ex, die hem het liefst rauw lust.

De party stuift verder door op hoog tempo met de stompende rocker “Laid Back & Easy”, zonder piano zoals op de plaat, maar met de eerste duellerende gitaren van het virtuoze duo Lekenne-Verbinnen en een Lesley Verbeeck die voor enthousiaste backing vocals zorgt. We mogen even op adem komen met de emotionele titeltrack en eerste single “Tunes For A Dime”, die het trieste verhaal vertelt van een getalenteerde artiest die zich verliest in drank en drugs. Ook wij zullen hem nooit vergeten Dirk en co. 

Ook  groovy alt-country noten staan op het menu, zoals het slidend op lapsteel opgeluisterd “Midnight Sun” uit het vorige album “Shoot Them With Words”, gevolgd door een heerlijke voodoo vibe in het old time klinkend “Fix It”,  met Charly Verbinnen op banjo en een Marco Epis die magistraal ritselt op percussie. Blues zit bij deze heren ook onder de huid genesteld en aangespoord door de mondharmonica van David Ronaldo himself gieren er zware, roestige Texas boogie noten uit de gitaarversterkers in “World End Blues”. Om het boogie feestje helemaal compleet te maken, schakelt de band nog een versnelling hoger in “Substance Boogie”, en toveren ze zich om tot ware Stray Cats op speed. En mogen we even op adem komen? Ja hoor! “Refugee Blues” uit hun eerste album “Citizen Of The World” kruipt  traag slenterend als een uitgeputte vluchteling door de zaal en een ontroerend ballade op akoestische gitaar, “Shadows Walking”, doet bij sommigen zelfs een traantje wegpinken. 

De hoogtepunten rijgen zich één na één aan elkaar, met gitaarduels om van te snoepen en het masterclass duo Verbinnen-Lekenne doet het in alle stijlen. Zo horen we ze de meest funky gitaarlijnen uit hun vingers knijpen in “Short Fuse”, maar schakelen ze moeiteloos om van alt-country Crazy Horse tonen in “Hunted Man, Pt1” naar een instrumentaal, psychedelisch “Pt2” om dan de knop om te draaien naar een een finale die uitloopt in een jam sessie in Allman Brothers stijl, magisch. Aan muzikale fantasie heeft dit vrienden collectief ook geen gebrek en zo rockt het funky “Burn Up My Love” rechtuit in de richting van een Rare Earth medley met hun monsterhit “Get Ready”. 

Nu we toch onze muziekhelden aan het eren zijn, mag zeker een sublieme versie van The Allman Brothers’ “Whipping Post” niet ontbreken, aangrijpend, uit het diepst van zijn ziel gezongen door David Ronaldo en afgesloten door een vonkend nek aan nek gitaarduel van het duo Lekenne-Verbinnen. Met een dubbele bis stevent de set op het ultieme eindschot af met een begeesterde cover van wijlen David Crosby’s “Almost Cut My Hair”. De elektrische gitaren worden hierin nogmaals gesmeed, om daarna Neil Young’s gewijs uit te doven met de dramatische love story in “Down By The River”, mooi uitdeinend op synchroon lopende gitaarnoten van beide gitaristen.

Na deze fantastische release party van “Tunes For A Dime”, kunnen we enkel zeggen dat deze songs goud waard zijn en op een podium met deze topartiesten nog aan waarde winnen. Voor degenen die dit spektakel van deze super jam band gemist hebben heb ik maar één raad, be there next time, or be square en anders rest er maar één oplossing: in David Ronaldo’s webshop ligt al dit moois fysiek te rapen, just for a dime.

Yvo Zels 

Het eerste live optreden van David Ronaldo & the Dice (almost unplugged) gaat door in 'T Verlof in Aarschot op zaterdag 11/02. De inkom is GRATIS.

CD's kan je aankopen via deze link.

 

meer video's :  Refugee Blues - Whipping Post - Down By The River