ISBELLS @ HET DEPOT, LEUVEN - 10/10/23
A

Artiest info
Website
Facebook
HET DEPOT, LEUVEN

 

 

 

 

 

Het blijft altijd spannend, zelfs voor een geroutineerde liveband als Isbells, als je je een nieuwe plaat mag voorstellen in je thuisbasis Leuven. Het alternatieve indie-folk gezelschap, opgetrokken rond frontman en singer-songwriter Gaëtan Vandewoude, hoeft zich met leden, die zelf getalenteerde singer-songwriters en multi-instrumentalisten zijn, zoals Chantal Acda, bekend van haar solowerk, Sleeping Dog en True Bypass en meestergitarist Gianni Marzo, ook solo actief en bij Marble Sounds, geen zorgen te maken. Met zulk een geoliede machine  zit de albumpresentatie van het vijfde Isbells album, Basegemiti, op rozen. Voeg hierbij nog de ritmesectie van bassist-trompettist Gerd Van Mulders en drummer Christophe Vandewoude, broer van frontman Gaëtan en live is het succes gegarandeerd. Het talrijk opgekomen publiek in Het Depot kon het optreden meer dan smaken en reageerde dan ook enthousiast op de vertolking van zowel de nieuwe nummers als de oude pareltjes. Isbells had er zin in en trakteerde ons op een schitterende avond.

 

Het is ondertussen al bijna vijftien jaar geleden dat Isbells België storm deed lopen voor hun zelfgetitelde debuutplaat en hun dit dadelijk een MIA nominatie opleverde als beste nieuwkomer. Hun melancholisch klinkende folksongs met prachtige samenzang werden hun handelsmerk en veroverden ook de streamingdiensten, maar een band evolueert en op hun vorige plaat Sosei mochten we al proeven van elektronica en synthesizers en enkele poppy in de oren klinkende songs. Basegemiti doet hier nog een schepje bovenop. Basegemiti is een titel die verwijst naar een tien punten tellend manifest dat Gaëtan Vandewoude voor zich opstelde: Be fair kind and transparent, Art is from people by people for people, Sharing is existing, Everything starts with sincerity, Good vibes and fun are important in the process, Money, success and attention are all secondary goals, Inspire and be inspired, Take yourself serious but not that serious en Independence is a virtue en everything ends with sincerity. 

Voor de fans is het altijd wat wennen aan een nieuwe wind die door een band waait. Basegemiti is echter een groeiplaat, wordt beter bij iedere luisterbeurt en een live behandeling past de nummers als gegoten, zoals we vanavond aan den lijve mogen ondervinden. De gekende, intieme titels zijn schaars op het album, dat uitblinkt met snedige songs die zelfs happy klinken. De helft van de reguliere set wordt opgebouwd rond het nieuwe album en het is het schitterende “The Night Is Yours”, dat jaren geleden op een 7 inch plaat verscheen, dat de avond mag openen in kampvuur stemming en Isbell’s gepatenteerde prachtige harmonische samenzang onze oren laat strelen, waarna het rustgevende “A Little Bit Longer” uit “Bagemiti” ons vervolgens mag omarmen. Als er één band is die alle Isbells leden hoog in het vaandel dragen, dan is het wel dEUS, waarvoor ze eervol als tribuut het nummer "Revolutionist" schreven, waar letterlijk de geest van de Belgische supergroep doorheen dwaalt. Ook de liefde tussen ouders en kinderen wordt bezongen in het schitterende “Matchday”, dat sfeervol repetitief op stemmen drijft en een vader beschrijft die veel te vroeg zijn bed uitmoet voor zijn voetbalminnende zoon. Diep geworteld in het collectieve muzikale geheugen zit een tijdloze klassieker als “Reunite” gebeiteld, heupwiegend meegezongen door alle fans. Prachtig klinkt ook het tedere, vocale duet van Gaëtan en Chantal in het walsende “Look At The Same Sun” dat de ganse zaal verstilt. Maar er mag ook uitbundig gefeest worden en het poppy, Chris Martin style rockende "Sparkle and Shine”, gevolgd door een funky klinkend “Apoplaxy”, de dansbeentjes van de fans in beweging zet. Het meest ontroerende en tegelijkertijd vrolijke moment van de avond overvalt ons in “Elation” uit hun succesalbum “Stoalin’”, dat voor Isbells de deuren opende naar festivals als Pukkelpop en Werchter. De bis houdt de grootste verrassing in petto, niet in de breekbare hartenbreker “Looking For The Beauty In The World”, maar in de dansbare meezinger “How Do You Know”, over de angstaanjagende desinformatie en fake news op social media, waar een groep cheerleaders het feest komt opvrolijken en het bevriende duo Esther & Fatou zorgt voor innemende backing vocals. 

De aftrap van de “Basegemiti” tournee mag alvast zeer geslaagd genoemd worden. De nieuwe nummers bewijzen in een live setting met deze fantastische band, dat ze op een podium nog meer tot hun recht komen en vormen een perfecte afwisseling met het oudere, ons al beter bekende werk. Wie deze prachtige avond nog eens wil herbeleven of  ontdekken, heeft na deze meer dan geslaagde vuurdoop nog ruimschoots de gelegenheid op andere locaties. Laat deze kans niet liggen.

Yvo Zels

18.10.2023 - Brugge (be) - cactus muziekcentrum 25.10.2023 - Gent (be) - ha concerts 28.10.2023 - Zemst (be) - rubenskasteel 23.11.2023 - Sint-Niklaas (be) - de casino 25.11.2023 - Breda (nl) - popmonument  14.12.2023 - Utrecht (nl) - ekko 

15.12.2023 - Humbeek (be) - eldorado 16.12.2023 - Dranouter (be) - muziekcentrum dranouter