MR. PAUL & THE LOWRIDERS @ HET DEPOT, LEUVEN - 13/10/23
A

Artiest info
Website
Facebook
HET DEPOT, LEUVEN

 

 

 

 

 

Het mag dan wel vrijdag de dertiende zijn, een dag die velen omcirkelen als een doomsday, voor Paul Van Bruystegem, aka Mr.Paul, aka Lange Polle, moet het één van de gelukkigste momenten uit zijn rijke muzikale carrière zijn. Als je met een full band van vrienden in je thuisbasis Leuven je eigen plaat mag voorstellen in een goed gevulde Depot, dan kan je dag sowieso niet meer stuk. Dat hij een fantastische artiest is, heeft hij al lang bewezen, maar ook iemand die deze eer kan delen met de mensen die met hem het podium delen en samen met hem zijn knappe nieuwe release “Unguarded Thoughts” in elkaar boksten. Hoe meesterlijk dit allemaal kan klinken toont de muzikale wereldreis waarop Paul ons vanavond meeneemt, van de swamps of Mississippi tot de straten van New Orleans of zelfs het diepe warme Zuiden, waar de latino met zijn zwoele ritmes ons omhelst. Elke muziekliefhebber herkent blindelings zijn tijdloze helden in de klanken die deze band reflecteert en ze steken het ook niet weg door ons enkele covers te brengen om U tegen te zeggen. Kortom, het wordt een avond om nooit meer te vergeten.

 

Het was een schok die door de muziekwereld ging toen in het begin van het jaar Lange Polle zijn afscheid aankondigde van zijn geliefde Triggerfinger kompanen. Het ritmisch kloppend hart dat na een paar denderende afscheidsconcerten voorgoed bij Triggerfinger de bas aan de wilgen hing, je geloofde het zelf bijna niet. Niets was echter minder waar. Paul schrijft al van in zijn jeugd muziekgeschiedenis in België en internationaal en wilde het wat rustiger aandoen na al die jaren van rushen op tournee met een topband en koos voor zijn eigen pad en met succes. Hij had eerder al eens geslaagd geproefd van zijn eigen experimenten met LowRider en het gelijknamig getitelde album en vandaag zijn de Lowriders uitgegroeid tot Stoy Stoffelen (drums), Matthias Moors (bas), Patrick Cuyvers (toetsen), Jan Oelbrandt (pedal steel en gitaar), Alain Louie (zang en gitaar) en Tijs Vanneste (zang en gitaar), bij wiens Pelikanen  Paul ook op het podium verschijnt. Bovendien mag hij buigen op de blazerssectie van  Sam Vloemans (trompet) en Frank Deruytter (sax), die zorgen voor een extra soulvolle noot. 

Vele mensen kennen Paul enkel als bassist in strak maatpak en een Ray Ban op zijn neus bij Triggerfinger, maar van origine is hij gitarist en nog niet van de minste. Vanavond heeft hij twee van zijn lievelings gitaren bij, een Telecaster en een danelectro bariton gitaar, die ons dadelijk psychedelische rillingen bezorgt in de mysterieus dreigende, bluesy opener “Lone Rider”. “Unguarded Thoughts” kent een lange geschiedenis die teruggaat tot 2019 en het album werd opgenomen in Pensacola en New Orleans. Niet voor niets prijkt één van de grootheden van New Orleans, Allen Toussaint, dan ook op de setlist met “Out of the City (Into Country Life)”, dat met een super funky groove iedereen laat shaken. Ook Lou Reed met The Velvet Underground passeert de revue met de aanstekelijke gitaarriff in "I'm Waiting For The Man”, net als het legendarische “Eight Miles High” van The Byrds, dat een “Riders On The Storm” aanloop meekrijgt en uitmondt in een schitterende jazzy finale van blazers, toetsen en gitaren. Paul heeft met deze band ongetwijfeld zijn Shangri-La gevonden en de knappe dromerige, Oriental feel laat ons op wolken drijven naar de perfecte chanson française “Comme Dans Un Film”, prachtig charmerend gezongen door Alain Louie, die we ook kennen van Les Talons Gitans. De twee singles van het nieuwe album mogen zeker niet ontbreken, met het aangrijpende “Shimmer And Shine”, weg zwevend op de saxtonen van Frank Deruytter, terwijl het opgewekt zomerse “Cinnamon Blood” met de diepe, zwoele stem van Alain en voodoo percussie, de steunende toetsen van Patrick Cuyvers, een zwierige pedal steel van Jan Oelbrandt en de donker vibrerende bariton tonen van Paul, ons zowel meevoeren naar het JJ Cale als The Doors tijdperk. We mogen ook nog proeven van Alain Louie’s “Rye Whiskey”, die naar meer smaakt, dat samen met  het door Tijs Vanneste gezongen en op autoharp begeleide en van tristesse overladen “Father Death Blues” één van de intiemste momenten van de set omvatte. Verrassend klonk ook “Spanish Grease”, een latino medley die heel de zaal op deed mee wiegen op zijn dansbare noten.

Wie deze betoverende avond heeft gemist krijgt nog meer dan kansen genoeg om zich te laten charmeren door Mr. Paul & The Low Riders. Laat deze unieke belevenis zeker niet liggen.

25-10 Groningen : Vera

31-10 Gent : Balzaal (De Vooruit) 

18-11 Amsterdam : Tolhuistuin

17-02 Mol : Cultuurcentrum