THE GOLDEN GLOWS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 16/01/24
A

Artiest info
Website
Facebook
DE ROMA, , ANTWERPEN

 

 

 

 

 

 

 

Eén akoestische gitaar en drie prachtige, in close harmony versmeltende stemmen, meer heeft een een gevestigde waarde in het folk landschap als The Golden Glows niet nodig om iedere toeschouwer te begeesteren bij de release show van hun schitterende nieuwe telg “Sunrise”. Noem het een terugkeer naar de essentie, de puurheid van akoestische instrumenten en hun organische klanken, gekruid met de bedwelmende vocalen van alto Nel Ponsaers, die samen met de soprano van Katleen Scheir de perfecte vocale match vormen met de tenor van Bram Van Moorhem. Bram blinkt bovendien uit op akoestische gitaar en is een uitmuntende fingerpicker. Dat we dit alles vanavond mogen beleven in hun thuisbasis Antwerpen en in een intiem kader als de gezellige Amor van De Roma, zorgt zeker voor een extra dimensie, die de nieuwe songs uit “Sunrise” nog meer onder je huid doen kruipen. . 

 

Je mag The Golden Glows gerust een band van muzieketnologen noemen. In het verleden verbazen ze ons meermaals met zorgvuldig uitgekozen traditionals en covers van Amerikaanse blues en folkpioniers, die ook dienst doen als inspiratiebron voor grootheden zoals onder andere Bob Dylan. De eerste vonk slaat bij de Glowies bijna twee decaden geleden over in Antwerpen en de basis wordt gelegd in  “Songbook from the ’20’s” en de EP  “Folksongbook”.  Later schoeien ze de historische opnames, die musicoloog Alan Lomax maakt onder de gevangenen in Texas, Louisiana en Mississippi, op eigen leest op hun album “A Prison Songbook”, waarna ze zich verdiepen in een ander tijdsdocument, “The Anthology of American Folk Music” van Harry Smith. Hieruit filteren ze twaalf van hun lievelings songs, die gebundeld worden in “The Songbook Of Harry Smith”. The Golden Glows houden dit hoofdstuk uit hun carrière nauw aan het hart, maar focussen al een tijdje meer op eigen nummers en storten zich twee jaar geleden  in een dromerig album “Moonshine and Rain” op de mysterieuze verhalen uit de Japanse cultuur, neergepend door Ueda Akinari. Vanavond zullen ze ons verrassen met een prachtig back to basics album, “Sunrise”, steunend op drie betoverende stemmen en één gitaar.

Wat een beeldige, bijna filmische impact drie harmonieus versmeltende stemmen kunnen hebben manifesteert zich al dadelijk in de openingstrack en tegelijkertijd titelsong van de nieuwe plaat, “Sunrise”, waar drie opwellende stemmen de zon over de horizon tillen en een doorgedreven ritme van Bram’s gitaar, opgewekt een nieuw dag aankondigt, geboren uit de kracht van het zonlicht. Het epische, in countryblues gedrenkte “California (Golden State)”, haalt zijn ontroering op zijn beurt uit een ondergaande zon, mijmerend op een trein die door het mythische landschap schuift, terwijl het donkere “Hurricane”, met de geheimzinnige elfenzang van het duo Ponsaers-Scheir, moed uitstraalt met Bram’s woorden “There’s a new morning, waiting for you, with a glorious sunrise”. De zon, rivieren en sterren zijn de symbolische rode draad door “Sunrise”, maar tevens de oproep voor, en het hoopvol verlangen naar liefde. Het klinkt magisch als het trio in het vertederende en romantische “The Song Of Songs”, net zoals Solomon, hun ultieme oproep tot liefde doet, die de hele zaal omhelst en een blik in hun hart laat werpen. Liefde betekent echter soms ook verdriet, vooral als we dierbaren verliezen zoals in “Fathers”, een sober getokkelde song, opgedragen aan alle overleden vaders. Knap klinkt ook het duet tussen de kristalheldere stem van Nel en de warme tenor van Bram in “Stardust”, een song die perfect in het repertoire van een James Taylor of wijlen Leonard Cohen zou passen.

The Golden Glows geloven het bijna zelf niet, maar ze kloppen ondertussen al bijna twintig jaar op John Henry’s nagel en, noblesse oblige, we krijgen gepast enkele historische covers die hun nauw aan het hart liggen gepresenteerd. Voor Bram moest “Blue Christal Fire”, een nummer van Robbie Basho, absoluut op de nieuwe plaat en in de set zitten en roept met zijn druppelend tokkelende gitaar onweerstaanbaar een Oosters sfeertje op. Uit één van de legendarische “Field Recordings” wordt “Make The Devil Leave Me Alone” geplukt, een song van Mary James, die schitterend in zijn originele versie wordt gehouden, a capella in close harmony gezongen door drie gouden stemmen en ondersteund door handklap percussie. Als finale afsluiter drukken de Glowies, na een dubbele bis, in “Be ready When He Comes” nog even de Delta blues legende Skip James aan de borst, om deze gezegende avond een prachtig orgelpunt te bezorgen met een verheerlijkende gospelnoot.

Praise The Golden Glows, die het vuurtje van de traditionele folkmuziek brandend houden, maar ook nieuw leven inblazen, zoals we vanavond live, en op hun schitterend nieuw album “Sunrise” mogen ontdekken. Wie een kille winteravond wil omgetoverd zien tot een hartverwarmende, gepassioneerde en pure belevenis, moet zeker zijn kans grijpen op één van de aankomende concerten. Be ready when they come!

Yvo Zels  

Tour data 

21 januari, 2024 - Ha Concerts - Gent
21 januari, 2024 - AB - Brussel
2 februari, 2024 - Café Central - Zwevegem
3 februari, 2024 -Minderbroederskerk - Maaseik
8 februari, 2024 - CC Schoten
24 februari 2024 - CC Mol
30 maart, 2024 - CC Deurne
11 april, 2024 - CC De Brouckere - Torhout
1 mei, 2023 - Roots & Roses Festival, Lessines