PORTRAIT: RALPH DE JONGH (NL) 

Artiest info
Website
facebook
Label: Ralph de Jong Recordings 

Zijn ze dat allemaal?... 

 

“In Roosendaal blijven de molens draaien…”  

Er zijn slechts weinige muzikanten zoals Ralph de Jongh, van wie men schrijft dat hij “de hardst werkende Nederlandse blues man” is, die beweringen omtrent hun persoon op gepaste tijden ook letterlijk hard maken. We kennen en schreven al vaker over onze energieke en sympathieke Noorderbuur-op-klompen, het “fenomeen” Ralph de Jongh, muzikant, wijsgeer, kustschilder, voormalig loodgieter en schrijver. De houten klompen en de Hollandse molens, die hij als percussie-instrument gebruikt, worden als zijn handelsmerk gezien. Hij begon in 1975 in Nispe, een dorp binnen de gemeente Roosendaal in Noord-Brabant, in het huis van zijn grootvader die ook schilder was, aan zijn reis, waarvan voorlopig het einde nog niet in zicht is. 
  
De Jongh vormde in 1992 samen met pianist/componist Harmen Fraanje zijn eerste band, The Blue Band. Daarna volgden The Three Nobody's en de The Furious Freaking Dales. Ralph werd in 2004 door Harry Muskee (Cuby + Blizzards) ontdekt, met wie hij van 2006 tot 2008 tourde en het voorprogramma deed. In 2010 ontstond Ralph de Jongh & Crazy en won hij als beste zanger de Dutch Blues Award, waardoor hij in 2011 (én 2015) Nederland mocht vertegenwoordigen op de IBC in Memphis.  

Ralph de Jongh brengt zijn muziek uit in eigen beheer. In maart 2015 presenteerde hij zijn nieuwe album ‘Sun Coming Up’ tijdens De Wereld Draait Door, VI en in de North Sea Jazz club. 2017 is een productief jaar met diverse exposities, 130 optredens en 6 nieuwe albums. In december trouwt Ralph met Monique Anderson in Borger live op het podium tijdens een optreden in Cultuurpodium VanSlag. 

Productief geldt voor 2019 zondermeer. Uit niet 1 maar liefst 4 cd’s (of te wel 43 tracks of 5u, 11 minuten) bestond ‘Roadtrippin’ (4ology), één van de vier 2019-releases. Dat jaar bracht hij ook nog een studio album (‘Quantum’, een doos met vier albums) en twee live albums (‘Bluezy’ & ‘Live @ the Theatre’) uit. In 2017 bracht hij ook vier albums uit. ’Dancing on a Volcana: Trilogy (20 Years of Burst Out Explosions)’ was een doos met drie albums, waarvoor hij vijfsterrenrecensies kreeg. ‘Quantum’ werd in 2018 in de studio live, zonder publiek, met nauwelijks overdubs opgenomen. Alle nummers werden ter plekke door de Jongh geïmproviseerd. ‘Bluezy’ werd door geluidstechnicus Ron Knook opgenomen tijdens een radio-uitzending van Nico "Bluezy" Bravenboer (RTV Ridderkerk). Ralph rondde 2020 af met uiteindelijk 11 cd’s. 

“Voor Ralph de Jongh is een pandemie niet iets om zich achter te verschansen…” 

We zijn maar goed een jaar verder en we ontvingen al opnieuw een volgende lading van niet minder dan 21 cd’s, enkele met wat oudere, maar de meeste vooral met opnames uit het lopende jaar.  

.

TRILOGΨ: DANCING ON A VULCANO
20 YEARS of BURST OUT EXPLOSIONS:
HIGHWAY MAN / BEMUSE ME / MISTY TRAIN (2017) 

‘Trilogψ: Dancing on a Vulcano’: drie schijven vol energieke bluesrock van de altijd productieve Ralph de Jongh. Het eerste deel van de trilogie 'Highway Man' is vooral een rock album, maar met heel wat blues invloeden. De opener, de lange versie van “Highway Man” had van de Stones kunnen zijn, waarbij de stem van Ralph aan die van Mick Jagger doet denken. Roel Spanjers levert hier prachtig toetsenwerk af en de backing vocals van Moon Anderson en Patries van Iterson kleuren het nummer mooi in. Met “Breakfast Served” wordt het echt bluesy. Arend Bouwmeester op saxofoon en Ralph op slide gitaar zijn op deze shuffle hoorbaar de leidende partijen. “Burden of Man Funk” is, mede door de aanstekelige baslijn van Nico Heilijgers zoals de titel het impliceert, erg funky, “Sun Surprise” daarna opwindende Latino en het vermoedelijke autobiografische “Blond Boy”, een amalgaam van verschillende stijlen. Na “Everywhere”, met Ralph op mondharmonica en Spanjers op orgel, volgen er nog het intieme, semi-akoestische “Rain Is Darkening” en als afsluiter de snedige blues rocker, “Last Salute”
  
'Bemuse Me' is de titel van het tweede album van deze trilogie die opent met het poppy “Weird”. Na de heerlijke sax solo is het Spanjers die ook op “Palm of Your Legs”, zijn stempel zet. “All the Sweet Love” is wat melig, de titeltrack soulvol en de gevoelige ballade “Still a Fool” klinkt daarna heel persoonlijk. “You Got to Try” heeft de juiste groove, heel intens is de ballade “Hurrying By” en op de afsluiter “Gimme Some More” is het aan Ewa Pepper om te schitteren op viool. 

'Misty Train' is de titel van het derde album. Het vat aan met drie live songs en heeft ook vier verloren tracks en twaalf nieuwe akoestische nummers op de tracklist staan. Op de live tracks “Misty Train”“Waist Deep” en “Highway Man” begeleidt Ralph zich in de eerste twee nummers op gitaar en in het bijna negen minuten durende “Highway Man” krijgt hij de hulp van Bas Paardekooper, die met snijdende solo’s zijn voetdruk achterlaat. “Goodnight Girl” is een wiegelied en met “Lay My Burden Down” trekt hij met ons voor de eerste keer naar de bayous en de Mississippi delta. Voor zijn moeder schreef Ralph het frêle “Dear Mama”. Deel drie lijkt wel een akoestisch album te gaan worden, want ook het country/Americana nummer “Whip It Up” is akoestisch. Op “Let the Tears Surface” ontroert Ralph, op “Shout Myself Back Together” imponeert hij en voor “Like a River with No Name” kiest hij voor de harmonica als zijn partner. Er blijven dan nog “Songdust”, de afsluiter “As I Passed” (met in beide songs een geweldige Ewa Pepper op viool) en de “lost tracks” over. Het zijn rustige akoestische songs, waarvan de intense ballade “Ride and Sing” (die hij doet met gitarist Ad van der Veen) er wat bovenuit steekt.  

 

.

‘Breath of Life’ (2017) is een dubbelalbum dat Ralph de Jongh opnam met Ewa Pepper. Ewa Górzynska (geboren in Wloszczowa) aka Ewa Pepper is een veelzijdige (en veelgevraagde) Poolse violiste met wie Ralph al enkele jaren samenwerkt. Ze woont tegenwoordig in A’dam. Pepper studeerde cum laude af aan de Chopin School of Music en vervolgde daarna haar muzikale opleiding aan het Cracow Institute of Performing Arts and Media Studies. Ralph en Ewa leren elkaar twee jaar geleden kennen. Ze is voor het eerst te horen op Ralph’s dubbelalbum ‘Lonesome Man/Ocean of Love’ (2016). 

‘Breath of Live’ telt 17 nummers. Dat het klikt tussen beide muzikanten hoor je al meteen op de opener, de ballade “A Better Not a Bitter Man”, dat de trend aangeeft voor de rest van de opnames. Naast sober maar knap akoestisch gitaarwerk en fraaie zang zorgt Ewa met haar melancholische vioolspel, voor de zowat perfecte opvullingen en replieken. Dit doet ze niet alleen op de rustigere nummers, maar ook in de countryblues “Throw Out the Bottles” imponeert ze met haarsolo’s. Aanjagend is haar vioolspel in “Be” om daarna in het bluesy “Yogi Bear” weer gas terug te nemen, om ons haar typische spel op te kunnen leggen. Na de melodieuze ballade “Stars in the Sun” sluit het eerste deel af met “Goodnight Girl”, dat na een paar seconden stopt als eerst Ewa en daarna Ralph in lachen uitbarsten. Eens uitgelachen, krijgen we het vervolg van deze relaxte song.     

De 2de cd begint met een lange ballade, “Feel Me”. Opnieuw mooi akoestisch gitaarspel, wat klagelijke zang en een erg knappe lange en intrigerende vioolsolo. “Girl” (‘Slow Turtle Sundance’, 2017) is een roerend liefdeslied met smekende zang, “Let the Tears Surface” is een rustige akoestische song en in de intro van “Keeper of the Key” zet Ewa de donkere toon. “Harry” is -wat je kon vermoeden- een ode aan zijn mentor Harry Muskee met zigeunerachtig gitaarspel en een staccato-achtige viool aan het eind. Op “Love Is Not a Friend” demonstreert Ewa nog eens en in het slotnummer “Man” mag Ralph dan weer zichzelf in de kijker zingen. In deze ballade is Ralph de songwriter die indruk maakt, hierbij lyrisch ondersteund door Ewa. Wat de Ralph de Jongh over Ewa Pepper zei: “‘When she plays, the world falls silent, salty cheeks remain…”, is hier zeker op zijn plaats. Ontdek op dit dubbelalbum de ingetogen kant van het fenomeen Ralph de Jongh! 

 

.

In 2016 verschenen, na een maanden dat Ralph uitlag a.g.v. een burn-out, (in één box) ‘Lonesome Man’ & ‘Ocean of Love. De bandleden waar hij deze plaat mee opnam zijn o.a. Arie Verhaar (drums), Maarten Ouweneel (gitaar), Nico Heilijgers (bas), Arend Bouwmeester (sax, klarinet, percussie) & Roel Spanjers (keys). “Ready for Change” en “Both Feet on the Ground” waarmee ‘Lonesome Man’ rustig opent klinken méér dan een statement. Zijn ze het begin van een nieuwe start en, vond Ralph na al die maanden zichzelf voldoende terug in zijn andere passies als schilderen en dichten? De 24 nummers op beide albums die Ralph zelf schreef zijn rocknummers met bluesy accenten, afgewisseld met mooie rustige melodieuze nummers. “Rye”“Lonesome Man” en “One More Last Goodbye” zijn er zo enkele, die je met mooie vocale harmonieën en wat viool inpakken. Uptempo nummers als “Life is Good Enough”“Soldier Boy” en “Worm” zijn aanstekelig en het bewijs van Ralph’s veelzijdigheid en, dat hij er terug weer volledig klaar voor was.  

Ook op ‘Ocean of Love’ is de verscheidenheid groot. Op de opener “Perfect Day” rockt Ralph nog steeds als de beste, “Every Night” is een rustig nummer, “Comeback” met sterk toetsenwerk van Roel Spanjers erg bluesy en het door gitaar en backing vocals gedragen “Life’s is a Shark” etherisch. Op “Burning Flame” is Ralph de even Mississippi bluesman, op “Right Here by Your Side” dan weer de swingende rocker en, op de afsluiter “Dreams” door de gitaareffecten, erg experimenteel.    

 

‘Sun Coming Up’ is een rock album uit 2015. Dat zal je beamen als je Turn Me On” hoort en, willen of niet, (weer) aan de Rolling Stones moet denken. Na de slow blues On Your Own” en “Sun Coming Up”, volgt “Easy Day” dat een wat akelig intro en een gil ontspint in een knap swingend nummer. Hier neemt Bas Mulder op orgel het op tegen de gitaren van Ralph en Christof Bauwens. “Worried Man Blues” is opgedragen aan Harry Muskee (1941-2011). Muskee was) was de zanger van de bluesband Cuby + Blizzards, die hij samen met Eelco Gelling oprichtte. In “Goodmorning Woman” zit wat gospel en “Burning” dat daarna volgt, zorgt tijdig voor de afwisseling. Van andere opnames kennen we ”Harry” (‘Emotion’, 2017). Hier maakt Ralph er een prima uitgesponnen versie van met onvoorspelbare tempowisselingen en stiltes, waarbij de gitaarsolo van Bauwens de kers op de taart is. De sax van Arend Bouwmeester aan het eind van het nummer klinkt bevrijdend. De overige nummers zijn erg gevarieerd. 

 

Het jaar 2021 begon op een vrijdag en stond net als 2020 vooral in het teken van de coronapandemie. Voor vele artiesten een kans, veeleer een must, om vooral outside the box te gaan denken… 

Tussen april 2020 en nu (november 2021) bracht Ralph de Jong een groot aantal nieuwe albums met studio- en liveopnamen uit 2019, 2020 & 2021 uit. De Jongh speelt hierop solo en met diverse bands in verschillende samenstellingen. Om de kosten te drukken, verschenen de cd's in een sober kartonnen hoesje in een genummerde (+ gesigneerde) oplage variërend van 50 tot 100 stuks. De titels (in alfabethische volgorde) die hier deel van uitmaken zijn de volgende: A Child That Fell On The Earth* - Be Who You Are - Best Blue 1/5* - Bluesworld 1 & 2 – Blues - EM2=Love* - Every Time I Fall* - Flower of Life – Home* - Horses Stables 2 - I`m Falling In Your Arms Without a Break* - I Love Real Live - In the Morning I'll Fly Away* - In This Miracle - In Your Neighbours Eyes - Is All We Need - I was Just Trying to Find a Way to Be Myself - Let It Be Good for All (rock version) - Let the Snowflakes Fall* - My Friend* - New School - No Words – Poi* - Purple Harry* - Rattle Like a Rattlesnake* - Sing That Old Blues in the Rain - Special Trio 1* & 2* - The Knight Is One - To Another Clowns Paradise - Tussen de Dijken* Your Man* - When the Wind Blows – XXL… waarbij enkele van de albums met een asteriks hieronder even de review passeren.    

Zo was ik op ‘A Child That Fell On the Earth’, een album dat Ralph in Keulen @ Die Kantine Yardclub Freiplatz opnam met Arie Vanhaar, Chi Ron, Monique Anderson, Ylvalie en Nico Heilijgers, behoorlijk onder de indruk van het oldskool blues gehalte. Werd ik op ‘A Dog is Restless’ pas wakker geschud op de rocker “My Heart is Pumping” en liet ik me moeiteloos meedrijven op de close afsluiter “Sunset”‘EM2=Love’ is het bluesrock album met de lange tracks en op ‘Home’ en ‘My Friend’ zet Ralph Big Maceo Merriweather, John Hurt, Robert Johnson, Elmore James en Bo Diddley vakkundig in de spotlights. Naast al de blues is er op ‘Home’ ook plaats voor “O Kleine Wolkje in de Zon”‘Let the Snowflakes Fall’, ‘My Friend’ en ‘Purple Harry’ zijn o.a. door resp. “Sing the Old Time Blues”“Whiskey I Don’t Need It Anymore” en de titelsong aanraders. ‘POi’ heeft ook zijn eigen “Best is Yet to Come” track en ‘Rattle Like a Rattlesnake’ (met een knappe cover van Elmore James “Stranger” en een extra lange versie van “Home”) staat ook in mijn top 3 van 2021. De ‘Special Trio’ albums (1&2) nam hij op met Tim Birkenholz (gitaar) en Marcel Wolthof (drums) en ‘Tussen de Dijken’ verwijst naar een mini camping waar hij optrad ergens in Tiel.  

‘Your Man’ was de laatste van het 2021-pakketje, maar zeker niet van Ralph de Jongh, het fenomeen uit Roosendaal. Zijn mentor Harry Muskee noemde hem “a rare talent”, terecht, want hij is bijzonder én inderdaad gene gewone...” (E. Schuurmans voor Rootstime.be) 

Eric Schuurmans  

DANCING ON A VULCANO: TRIOLOGΨ, 20 YEARS OF BURST OUT EXPLOSIONS (3cd) (2017): tracklist cd1: Highway Man: 1-1. Highway Man (Long Version) - 1-2. Fine Man - 1-3. Breakfast Served - 1-4. You Know What I Like - 1-5. Burden of Man Funk - 1-6. Sun Surprise - 1-7. Highway Man (Short Version) - 1-8. Blond Boy - 1-9. Everywhere - 1-10. Rain Is Darkening - 1-11. Summerday, Summernight - 1-12. Last Salute / tracklist cd2: Bemuse Me: 2-1. Weird - 2-2. Palm of Your Legs - 2-3. All the Sweet Love - 2-4. Bemuse Me - 2-5. Still a Fool - 2-6. You Got to Try - 2-7. Father, Mother - 2-8. Hurrying By - 2-9. Ice Age - 2-10. China - 2-11. Gimme Some More / tracklist cd3: Misty Train: 3-1.     Misty Train (Live) - 3-2. Waist Deep (Live) - 3-3. Highway Man (Live) - 3-4. Goodnight, Girl - 3-5. Lay My Burden Down - 3-6. Dear Mama - 3-7. So Alive - 3-8. Whip It Up - 3-9. Let the Tears Surface - 3-10. Easy to Live with You - 3-11. 10 Or More Women - 3-12. Shout Myself Back Together - 3-13. Life is Like a River with No Name - 3-14. Ride and Sing - 3-15. Everybody's Got to Go - 3-16. Songdust - 3-17. Man - 3-18. Bo Bridges too Far - 3-19. As I Passed / All songs by Ralph de Jongh | Credits: Ralph de Jongh: lead & bvocs, lead & rhythm guitar, blues harp, wooden shoes / Roel Spanjers: keys (grand piano, Fender Rhodes, Hammond B3 + Lesley box, Würlitzer) / Maarten Ouweneel: lead & rhythm guitars, bass (3-9) / Nico Heilijgers: bass, bv / Arend Bouwmeester: saxes, clarinet, percussion, bv / Joost Verbraak: trumpet, trombone / Arie Verhaar: drums, bv / Ewa Pepper: violin / Moon Anderson, Patries van Ieterson, Lovely van de Wetering: bv & Guests: Ad van der Veen: bv, guitar / Jasper Mortier: straight up bass / Bas Paardekooper: bv, guitar / Jeroen Goossens: drums, Arjen Mensinga: harmonium || BREATH OF LIFE (2cd) (2017): tracklist cd1: 1-1. A Better Not a Bitter Man - 1-2. Spinning Round - 1-3. Throw Out the Bottles - 1-4. Kneel to Your True Self - 1-5. Already There - 1-6. Be - 1-7. Yogi Bear - 1-8. Stars in the Sun - 1-9. Goodnight Girl - Tracklist cd2: 2-1. Feel Me - 2-2. Girl - 2-3. Let the Tears Surface - 2-4. Keeper of the Key - 2-5. Misty Train - 2-6. Harry - 2-7. Love Is Not a Friend - 2-8. Man / All songs by Ralph de Jongh | Credits: Ralph de Jongh: vocs, guitars / Ewa Pepper: violin || LONESOME MAN – OCEAN OF LOVE (2016): tracklist cd1: 01. Ready for Change – 02. Both Feet on the Ground – 03. Let Me Look in Your Eyes – 04. Rye – 05. Life Is Good Enough – 06. Lonesome Man – 07. Love Is Not a Friend – 08. Soldier Boy – 09. One More Last Goodbye – 10. Worm – 11.  Keeper of the Key – 12. 7 Days a Week – 13. Feel Me / All songs by Ralph de Jongh tracklist cd2: 01. Perfect Day – 02. Sugarbody – 03. Evening Sun – 04. Every Night – 05. Comeback – 06. Life's a Shark – 07. Thought You Were the Summer – 08. Burning Flame – 09. Love Striking Me Down – 10. Right Here by Your Side – 11. Dreams / All songs by Ralph de Jongh & Bas Mulder, or as [noted] | Credits: Ralph de Jongh: vocs, a & e guitar, blues harp / Credits: Ralph de Jongh: vocs, guitars, blues harp / Arie Verhaar: drums, Glockenspiel/ Maarten Ouweneel: guitars / Nico Heilijgers: bass / Arend Bouwmeester: sax, clarinet, percussion / Moon Anderson, Nico Heilijgers, Arend Bouwmeester, Arie Verhaar, Ralph de Jongh, Juna, Julian, Luka, Claudia & Tijmen de Jong: bv / Roel Spanjers: Wurlitzer, Rhodes, Hammond B3, Acoustic Piano / Ewa Gorzijnska aka. Ewa Pepper, Felix Tournier, Ralph de Jongh: violin || SUN COMING UP (2015) tracklist: 01. Turn Me Over – 02. On Your Own – 03. Sun Coming Up – 04. Easy Day – 05. Worried Man Blues [A.P. Carter] – 06. Goodmorning Woman – 07. Burning – 08. Harry – 09. Last Goodbye – 10. My Yell Bam Bam – 11. It’s Alright / Songs by Ralph de Jongh (& Crazy Hearts: 11), Bas Mulder, Marcel Wolthof (1) & Jasper Mortier (1), or as [noted: 5] / Produced by Ralph de Jongh & Bas Mulder Credits: Ralph de Jongh: vocs, a & e guitar, blues harp / Bas Mulder: keys, bv / Christof Bauwens: e guitars, National Reso-Phonic, lapsteel, bv / Marcel Wolthof: drums, bv / Jasper Mortier: e & upright bass / Arend Bouwmeester: sax, percussions 

Discography RALPH DE JONGH: A Child That Fell On The Earth - Be Who You Are - Best Blue 1/5 - Bluesworld 1 & 2 – Blues - EM2 = Love - Every Time I Fall - Flower of Life – Home - Horses Stables 2 - I`m Falling In Your Arms Without a Break - I Love Real Live - In the Morning I'll Fly Away - In This Miracle - In Your Neighbours Eyes - Is All We Need - I was Just Trying to Find a Way to Be Myself - Let It Be Good for All (rock version) - Let the Snowflakes Fall - My Friend - New School - No Words – POi - Purple Harry - Rattle Like a Rattlesnake - Sing That Old Blues in the Rain - Special Trio 1 & 2 - The Knight Is One - To Another Clowns Paradise - Tussen de Dijken - Your Man - When the Wind Blows – XXL > [2021] | Let it Be Good for All [2019/2020] | Rainbow Child [2020] | Solo Germany (Live @ Central Theater Brake & Theater Gallery Sonja Wachter Neuenburg @ 2020) [2020] | Solo [2020] | XL [2020] | Solo 1996 – Burst out Explosion (Live @ H19, Oosterhout, June 1996) [2020] | I Live my Life Without Make Up [2020] | A Brand-New Man [2020] | Wild Boy [2020] | The Whole World Inside Vol.1: #misic#youbetter#music# (Recorded by Marc Hullegie @ café De Noot) [2020] | Live @ the Theatre Vol.2 (Recorded @ theatre Beresteyn in Veendam) (2CD) [2020] | Roadtrippin (4cd) [2019] | Bluezy [2019] | Live @ The Theatre [2019] | Quantum (4cd) [04/2019] | Fly [2018] | Breath of Live [2017] | Slow Turtle Sundance [2018] | Live [2018] | Dancing on a Vulcano (TrilogY – 20 Years Burst Out Explosions) (3cd: Highway Man, Misty Train & Bemuse Me) [2017] | [2017] | Lonesome Man - Ocean of Love (2cd) [2016] | Live @ De Noot [2015] | Sun Coming Up [2015] | Ben’s Choice [2015] | Live @ the Saint Izaire Blues Festival [2014] | Daddy’s Blues [2014] | III [2014] | Free Music [2012] | More than Words [2011] | Just Ralph [2007] | Emotion [2007] | Live @ the Saint Azaire Bluesfestival [2007] | Brainmood, with Hans van Lier [2005] | Sunday Afternoon [2005] | Live in het Patronaat [2004] | Daddy’s Blues [2004] | Live @ Crossroads [2004] | Burst Out Explosion [1997] |