ROOTSFEST 15.04.17
CC DE RIETBRON - HALEN

met o.a.
THE BLUESBONES
JP SOARS & THE RED HOTS (US)
BOOGIE BEASTS
SUGAR QUEEN
& THE STRAIGHT BLUES BAND (US/B/NL)
THE BLUE CHEVYS
TENSFIELD
SHAPESHIFTED BAND
ROCKIN' & DRINKIN' GUYS
DOGHOUSE SAM
STEF PAGLIA
INE TIOLANTS

OPGELET !!

ENKEL RESERVATIE TOT 10 APRIL.
GEEN TICKETVERKOOP AAN DE KASSA !

interview met
SUGAR QUEEN & THE STRAIGHT BLUES BAND

Sugar Queen and the Straight Blues Band is een internationaal getinte band, met een Amerikaanse zangeres en muzikanten uit België en Nederland. Zangeres Michele Denise, bekend als Sugar Queen, heeft naast een soulvolle stem immers ook een exotische ‘body language’ die tot de verbeelding spreekt, waarvan we getuige konden zijn tijdens de Hageland Blues & Roots Night in Glabbeek. Haar nieuw samengestelde begeleidingsband met Andy Aerts en Jean Raven op gitaar, Ronald Burssens op bas, Dominique Christens op drums en aan de zijlijn Wim Heirbaut op harmonica, zorgde ervoor dat de Sugar Queen met haar ietwat hees stemtimbre tot volle recht kwam. Maar zelfs zonder band zou de Sugar Queen het hart weten te raken, zoals zij daar een diepmensellijke dimensie aan gaf. Met veel expressie vertolkte zij haar songs alsof zij al het vrouwelijk leed op haar schouders moest torsen. Haar inleving voelde oprecht aan en alsof alle smart haar teveel werd schakelde zij nadien over naar vrolijker songs en bewees daarbij dat zij ook funky songs aankan. Met haar attitude van ‘what you see is what you get’ pakte ze tijdens deze bluesnight het publiek in. We kijken alvast uit naar ons Rootsfest in Halen op zaterdag 15 april, waar ze samen met the Straight Blues Band, op het podium staat. Bekijk alvast de video en het kort interview dat we konden doen in Glabbeek met Michele Denise en Ronald Burssens.

 

ROOTSFEST 15.04.17
CC DE RIETBRON - HALEN

interview met
JP SOARS

JP Soars interviewen stond al een tijdje op mijn verlanglijst. Want sinds onze eerste ontmoeting in december 2012, ben ik hem altijd blijven volgen. Landsgrenzen zijn in het huidige West-Europa nog heel vaak enkel en alleen een verandering in wegdek, dus aan optredens geen gebrek. Voor wie de artiest JP Soars een ontdekking is, doen we nog even kort uit de doeken wie de man uit Florida echt is. Op zijn 18de won hij een BB King gitaar, en een ontmoeting met deze blueslegende. Gedurende jaren verdeelde Soars zijn tijd tussen het spelen van blues en metal, want ook dat genre had zijn hart gestolen. Op een bepaald moment koos hij volop voor de blues, en met resultaat: in 2009 won hij met The Red Hots de IBC-wedstrijd in Memphis, en vanaf dan gingen er vele deuren open voor de man die houdt van blues, maar metal, jazz en gypsy klanken verweeft in zijn gitaarspel. Toen bekend geraakte dat JP Soars op Blues Peer zou aantreden, kon ik alweer een item van mijn verlanglijstje schrappen: een gesprek met de man die voor velen de revelatie van 2016 is, maar voor Rootstime allang geen geheimen meer kent.

lees hier het interview

ROOTSFEST 15.04.17
CC DE RIETBRON - HALEN

JOANNE SHAW TAYLOR
versus TINY LEGS TIM

Je leest het hier

Davina and The Vagabonds
Marc Ford & the Neptune Blues Club
Marino Noppe Band
Hat Fitz & Cara Robinson
Matt Andersen
Rick Estrin & the Nightcats
Walter Wolfman Washington

DUVELBLUES VERHUIST VOOR HAAR ZESTIENDE EDITIE VAN PUURS TERUG NAAR RUISBROEK. OP ZATERDAG 27 MEI SLAAT HET BEKENDE FESTIVAL HAAR TENTEN OP IN DE KAARDIJKSTRAAT, WAAR METEEN OOK EEN GROOT CAMPINGTERREIN TER BESCHIKKING STAAT.

De legendarische bluesrockband ZZ TOP komt op zaterdag 15 juli naar Blues Peer. De Texaanse band, als trio reeds 47 jaar in originele bezetting, zal afzakken naar Blues Peer voor een exclusief concert in België. Deze eerste aankondiging is het startschot voor de 18 bands die in het weekend van 14-15-16 juli zullen aantreden op Blues Peer. In de komende weken worden nog meerdere optredende bands aangekondigden in de loop van de maand mei zou de affiche compleet zijn.

interview met
JOHN PRIMER

Op zijn achttiende volgde John Primer het pad van zijn mentors en verhuist in 1963 naar Chicago waar hij met The Maintainers zijn eerste band vormde. Later werd hij frontman van de soul and R&B groep The Brotherhood. Het succes zorgde ervoor dat hij in 1974 John Watkins mocht vervangen in de huisband van de wereldberoemde Theresa’s Lounge in Chicago. De zeven daaropvolgende jaren speelde John zo samen met monumenten van de Chicago Blues scene als Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy en Lonnie Brooks. Dit bleek een keerpunt te zijn in John’s carrière, want wat later overtuigde bassist Willie Dixon hem toe te treden tot zijn The Chicago All Stars wat hem tot alle uithoeken in de wereld bracht. Maar niet alleen Dixon erkende zijn talenten, zo ook niemand minder dan "Hoochie Coochie Man" Muddy Waters himself. Waters rekruteerde John niet alleen als gitarist, maar ook als bandleider en als openingsact. Muddy werd een vaderfiguur en John bleef met hem spelen tot zijn dood in 1983. Na de dood van Waters treedt hij toe tot Magic Slim & The Teardrops waar hij 13 jaar deel van uitmaakt en ervoor zorgt dat ze jaarlijks worden verkozen tot beste bluesband in de wereld en tot op de dag van vandaag worden gezien als uitvinders van de 'Chicago lump' Blues sound. Backstage in Geel spraken we met John Primer af, waar hij wat gespannen en met de nodige voorzichtigheid, op onze vragen afwachtte...

lees hier het interview

interview met
SUGARAY RAYFORD

Het gebeurt niet vaak dat er vijf artiesten van dit blues-kaliber samen komen om een all star-formatie te vormen. The Blues Giants doen wat dat betreft hun naam eer aan. Bovendien schrijven The Blues Giants speciaal voor dit optreden exclusief materiaal dat ze alleen live ten gehore zullen brengen. De zanger van de band, Sugaray Rayford, is met zijn imposante figuur en stem letterlijk en figuurlijk een bluesgigant. Op het Moulin Blues Festival 2014 was hij niet voor niets de headliner. In 2015 bracht hij het album Southside uit dat lovend werd onthaald door Blues Blast Magazine. Het stevige gitaarwerk van de band wordt verzorgd door Mike Zito en Albert Castiglia. Mike Zito is naast zijn solocarrière waarin hij al meerdere Blues Music Awards won ook bekend als bandleider van Royal Southern Brotherhood. Albert Castiglia schopte het op zijn beurt al tot de Blues Caravan van Ruf Records (dé showcase van het grootste bluestalent) en bracht op dat label het geroemde album Solid Ground uit. Het cement van The Blues Giants is de ritmesectie bestaande uit drummer Jimi Bott en bassist Willie J. Campbell, die furore maakte met de legendarische bluesband The Fabulous Thunderbirds. Op donderdag 17 november was Sugaray Rayford in de MOD in Hasselt, waar we juist voor zijn optreden hem even konden spreken over deze tijdelijke gelegenheidsgroep die hij met recht en rede the Blues Giants noemt.

Bekijk hier het interview

interview met
REVEREND SHAWN AMOS

The Reverend Shawn Amos uit L.A. is een entertainer die in staat is elke venue om te toveren in een 60’s Chicago blues club. Met zijn evangelie van energieke performances predikt hij een upbeat, soulvolle vorm van de blues die zelfs de meest ongelovige zielen zal bekeren: niet alleen bluesfans, maar ook liefhebbers van soul en gospel. Hij produceerde zelf grootheden als Quincy Jones, John Lee Hooker, Johnny “Guitar” Watson en Solomon Burke en werkt al sinds zijn vroege jeugd in de muziekwereld. In 2009 verzorgde Amos de achtergrondzang van zijn grote vriend Solomon Burke, op diens album ‘Like A Fire’. Eigenlijk bracht hij al drie albums uit in eigen beheer, maar toch ziet Amos ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’ als zijn debuutalbum. Dit album verscheen begin dit jaar en op dit album keert hij terug naar zijn roots: Blues, boogie en soul. Op het album zijn gastbijdragen te horen van The Blind Boys of Alabama, Missy Andersen en saxofoniste Mindy Abair. Vorige maand was hij op tour in Nederland en in Heerlen hadden we het genoegen met The Reverend een interview te doen.

lees hier het interview

interview met
DALE WATSON

De in Alabama geboren en in Texas opgegroeide Dale Watson is al sinds zijn debuutalbum ‘Cheatin’ Heart Attack’ (1995) een outsider in de country-scene. Met zijn mix van honkytonk, western swing en rockabilly zet hij zich af tegen de mainstreamcountry – Watson is ‘too country now for country, just like Johnny Cash’ zoals hij zingt in zijn nummer ‘Nashville Rash’. Als moderne outlaw doet Watson gewoon waar hij zelf zin in heeft – zo completeerde hij in 2014 ‘The Truckin’ Trilogy’, drie albums met alleen maar songs over het truckersleven. Zijn laatste album, 'Call Me Insane' werd opgenomen in Austin Texas met gerenommeerde producer Lloyd Maines (Robert Earl Keen, Jerry Jeff Walker, etc). Dale Watson is een van die ‘hardest working men in showbiz’ met een legendarische status. Hij is meer dan 300 dagen per jaar op pad met zijn gitaar. Sinds vorig jaar kent Heerlen een nieuw roots-en americana-festival: de ‘Southern Roots Night’. Het is het kleine broertje van bluesfestival ‘Southern Bluesnight’, maar dan gericht op roots, americana en singersongwritermuziek en vindt jaarlijks in april plaats in het Cultuurhuis Heerlen. Nu volgt er ook een club-editie van deze avond en zo was Rootstime aanwezig in de Nieuwe Nor in Heerlen waar die avond twee optredens waren van Amerikaanse acts met Dale Watson, uit Texas met een mix van country, rockabilly en western swing, en The Reverend Shawn Amos, uit Los Angeles. Hij predikt blues, boogie en soul. Vooraf aan hun optreden hadden we een leuke babbel met beide heren, hier alvast kan je ons gesprek met onze vriendelijke Dale Watson lezen.

lees hier het interview

ROOTSTIME UNPLUGGED

 

interview met
LANCE CANALES

De songs van Lance Canales zijn in de workingclass traditie van Woody Guthrie maar qua muziek heeft het misschien meer van doen met de rauwe blues dan met folk en gospel. Zijn karakteristieke stem bepaalt de stemming en klinkt gruizig en aards. Zijn laatste werk Blessing & The Curse is een uiterst spannend en gejaagd album dat je na een luisterbeurt hongerig naar meer achterlaat. Dat hij omarmd werd door Jimmy LaFave en dat zijn nieuwe album uitkomt op zijn label is niet verwonderlijk. Hoewel Lance zijn stem totaal anders is dan die van Jimmy, zijn ze muzikaal wel uit hetzelfde hout gesneden. Canales trok op Woody Guthrie Folkfest absoluut LaFave’s aandacht met zijn bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee, dat hij opnam om te helpen geld in te zamelen voor een gedenksteen voor de Mexicaanse immigranten, waaraan het lied is opgedragen. In 2008 debuteert Canales met ‘These Hands’, wat het begin is van zijn carrière, die hij na jaren solo, o.w.v. de sound, als trio verder zette. In 2009 stond Canales in Noord Ierland op het Belfast Blues Festival geprogrammeerd als The Lance Canales Trio, waar hij, begeleid door een staande bas en Cajun, op het podium staat. Met zijn huidige band Lance Canales & the Flood, die (vanaf 2009 en die qua samenstelling soms wat wijzigde) een vervolg is van het oorspronkelijke trio, brengt hij een mix van bluesy, rootsy, folk rock met “Native Americana” als ondertoon.

lees hier het interview

interview met
DIRT RIVER RADIO

Dirt River Radio is een Australische band die in 2008 in de omgeving van Melbourne ontstond, toen Danger Alexander en Heath Brady, twee zangers / gitaristen en songwriters elkaar ontmoeten en besloten om samen iets te gaan doen. Cam Adams (keys), Anthony Casey (bas) en Mike Saunders (drums) vervoegden het duo. Het vijftal dat luistert naar de naam Dirt River Radio werd een muzikaal feit. Op dit ogenblik bestaat de band nog uit het oprichtende duo en Ross Hetherington (drums), Mark Down Prices (bas) en de backing zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird. Voor het interview kwam bijna heel de band aandraven, op uitzondering van de zanger Danger Alexander, hij was nog te moe en had wat extra rust nodig. Aan de tafel zaten naast en tegenover me: Heath Brady, Matt Bray en Anthony Casey. Het was vooral Brady die de antwoorden gaf, de anderen lieten zich hier en daar ook wel even horen. Zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird, die op het album te horen zijn, tourden niet mee.

lees hier het interview

interview met
SARI SCHORR

Sari Schorr, een NY-se geoefende operazangeres, tourde jaren in EU en in de US met blues legende Joe Louis Walker en Popa Chubby. Ze is recent geïntroduceerd in de NY Blues Hall of Fame. Sari’s nieuwe band The Engine Room bestaat uit de Britse gitariste Innes Sibun (Robert Plant), bassist Kevin Jefferies (Roger Taylor / Jeff Beck, Mike Oldfield, Steve Harley), toetsenman Anders Olinder (Glenn Hughes, PP Arnold, Peter Gabriel sessions) en drummer Kevin O'Rourke. Sari loopt marathons, is dierenrechten activiste en aspirant veganiste. Ze woont momenteel in Brooklyn, New York met haar man en drie geredde pit bulls. In 2015 tijdens de IBC zag producer Mike Vernon in Memphis Sari Schorr aan het werk. Hij vergat zijn ‘Keeping the Blues Alive Award’ even, die hij voor zijn werk in de blues scene uitgereikt kreeg en maakte een afspraak met Sari, om met haar te gaan werken aan een album. Sari stond dit jaar met haar band op (Ge)Varenwinkelfestival in Herselt. We maakten tijd voor een babbel!

lees hier het interview 

interview met
FABIO CANINI (DIRTY HIPS)

CC MUZE , in Heusden-Zolder, geeft al jarenlang een platform aan de Limburgse pop- en rockscène en dat was op zaterdag 24 september ook niet anders. Naast gevestigde waarden als Benny Zen en Fence ging onze aandacht vooral naar de hardblues bossanovaband Dirty Hips die deze avond mocht openen. De melange van rock en countryblues met samba- en Afrikaanse invloeden werkte dan ook snel op onze beenspieren, en tegelijk stonden Fabio Canini [zang, giitaar], Jelle Wouters [drums], Daniel Vanderhoydoncks [toetsen, gitaar, trompet], David La Mela [bas] & Dirk Oliestelder [percussie] zich rot te amuseren. Wat deze band dan ook zo uniek maakt kwamen te weten in een kort interview dat frontman Fabio Canini na zijn optreden met ons wou doen.

Bekijk hier het interview en het nummer 'Rock 'N Roll Times' unplugged 

interview met
LISA MILLS

Singer-songwriter Lisa Mills, met roots in Mississippi, zou je een blueszangeres kunnen noemen. Maar je kan ook probleemloos een gospel of R&B etiket op haar kleven. Dit jaar stond ze in Herselt tijdens de 19de editie van het (Ge)Varenwinkel Blues & Roots Festival op het podium in de roots tent. Lisa Mills, is voor ons géén onbekende, want we kwamen haar als gastzangeres al tegen op een album van “The Big Town Playboys” (“Roll The Dice”). Lisa Mills’ laatste album “I’m Changing” dateert uit 2014. Er is, zo vertrouwde Lisa ons in het interview toe, een nieuw album (“Mama’s Juke Book”) op komst. Lisa is één van die dames, waar we al langer graag eens een babbel mee zouden willen doen. Wij keken hier in het zonnige Herselt vertrouw vol naar uit…

lees hier het interview

interview met
TORONZO CANNON

Toronzo Cannon groeide op in blues mekka Chicago. Meestal was hij te vinden in Theresa’s Lounge, een bluesclub avant la lettre waar bluesopa’s Chicago op de kaart zetten met zinderende sessies. Als kind luisterde Toronzo naar de rauwe soulvolle sound van like Junior Wells, Buddy Guy and Muddy Waters. Geïnspireerd door de drie Kings (Freddie, B.B. & Albert), pakte hij zelf als tiener een gitaar en begon te zingen. Hij ontwikkelde zijn eigen geluid en in de jaren 70 kwamen daar de invloeden van soul, gospel en R&B en een beetje Jimi Hendrix bij. Na optredens als sideman bij Wayne Baker Brooks en Joanne Connors vormde hij zijn eigen Cannonball Express en er volgde een grote carrière wereldwijd en optredens met o.a. Otis Rush, Buddy Guy, Lonnie Brooks, Sugar Blue, Shemekia Copeland, Lurrie Bell en Honeyboy Edwards. De vaste gast op het Chicago Blues Festival bracht op Alligator Records z'n derde cd 'The Chicago Way' uit. Na een korte kennismaking, begonnen we in Wespelaar, met een warm en welkom gevoel aan dit gesprek met een Chicagobluesman, die nog steeds een full-time job als bus chauffeur heeft.

lees hier het interview

interview met
MIKE WHEELER

Begeleiders die de behoefte voelen om zelf eens vooraan te staan, je ziet ze meer dan je lief is. Want niet zelden blijkt dan waarom ze altijd ‘maar’ begeleider waren: geen stem, geen songs, geen visie. Er is natuurlijk niets mis mee om een goed sideman (of –woman) te zijn, integendeel. Maar die ene stap voorwaarts, is vaak die ene stap te veel. Niet zo met Mike Wheeler (°Chicago, 1961) De man kent al drie volle decennia zijn overigens gewaardeerde plaats als gitarist en tweede stem. Zijn loopbaan leest als een ’Who’s who?’ van de Chicago blues. Hij heeft het allemaal: het gitaarspel uiteraard, wat we al lang wisten, maar ook de stem, de (eigen) songs en de vista, zowel als de grinta. Het is echter alleen maar billijk hier ook zijn band bij te betrekken. Bassist Larry Williams meer dan een trouwe luitenant en een showbeest met een overweldigende slappin’ techniek, maar hij brengt ook songmateriaal aan. Drummer Cleo Cole en toetsenman/stichtend lid Brian James maken het kwartet vol, maar niet als bandleden, wel als vrienden en creatieve krachten. Williams en Cole zaten samen met Wheeler in Big James & The Chicago Playboys. Samen vormen ze de Mike Wheeler Band waarvan de som van het geheel groter dan dat van de individuele delen. Wheeler begon met een eigen band in 2001, samen met Brian James. In 2004 was er al een cd, ‘Mike Wheeler Band’, een cd die, blijkens de tijdens deze toer gebrachte songs, een stuk meer funky is dan het debuut voor Delmark Records, ‘Self Made Man’ (2012), waar de Chicago blues de dienst uitmaakt, gemaakt volgens de regels van de kunst. Maar de tijden veranderen en die bluesvorm klinkt anno nu luider en enigszins gestroomlijnder dan voorheen, hetgeen we nu ook horen op zijn recenste en derde studio album 'Turn Up!!'. Reden genoeg om Mike Wheeler wat vragen te stellen tijdens Swing Wespelaar, waar hij op vrijdag de headliner was.
lees hier het interview

interview met
NORA JEAN BRUSO

De Amerikaanse Nora Jean Bruso beschikt over een soulvolle krachtige bluesstem en liet deze dan ook horen tijdens Swing Wespelaar, als het ware onder de kerktoren waar haar spreekwoordelijke klok keer op keer ging luiden, en waar ze onder begeleiding van de Italiaanse Luca Giordano Band een pittige set wist neer te zetten. De dame zag er op het podium niet alleen bombastisch uit ook haar stem was van een bombastisch kaliber. Nora Jean Bruso is afkomstig uit Mississippi en werd geboren in een muzikaal gezin waar blues en gospel hand in hand gingen. Vooraf hadden we een kort gesprek met deze bluesdiva die met haar machtige stem de traditie van Koko Taylor en Howlin Wolf in ere houdt. En dat we hier te maken hebben met een échte ‘bluesmama’ bleek niet alleen uit het gesprek maar ook de Unplugged sessie die ze speciaal met veel plezier voor Rootstime wou doen.

bekijk hier het interview

 

interview met
WALTER TROUT

21 jaar geleden was Walter Trout voor het eerst bij ons te gast in Blues Peer, konden we niet vermoeden dat hij in de tussentijd tot een volgende passage letterlijk de dood in de ogen zou kijken. Zeer zwaar leverfalen en een daarop volgende transplantatie hielden deze meestergitarist jarenlang van de podia weg en dus zijn we dubbelblij dat hij er dit jaar toch opnieuw bij is. En hoe! Hij is niet alleen terug, hij is zelfs beter dan ooit, zoals we konden vaststellen bij beluistering van zijn recente liveplaat, die vorig jaar werd opgenomen in de Amsterdamse Carré en zijn optreden op zondag in Peer. De man, die we lang geleden leerden kennen, toen hij op weg ging met wat overbleef van Canned Heat en wat later, toen hij vijf jaar lang één van de Bluesbreakers van John Mayall werd, is in de loop van de dertig voorbije jaren uitgegroeid tot een fantastische gitarist, die vandaag het podium opstapt zonder een setlist aangemaakt te hebben. Zulke mensen noemen we “meesters” in hun vak. Walter Trout heeft heel hard geleefd en heeft bijna het leven gelaten, maar de muzikant, die hij altijd al was, is sterker dan ooit teruggekomen. Op die nieuwe plaat draagt één van de tracks de titel “I’m Back” en dat zegt het allemaal: Walter Trout is terug en nog zo geen klein beetje! We kunnen met z’n allen opnieuw genieten van zijn geweldige techniek, maar vooral van zijn enorme muzikaliteit en zijn herwonnen levenslust! Walter Trout is nog altijd een graag geziene gast in Peer. Het was backstage daarom even wachten, want we waren niet alleen, die met Trout een afspraak hadden. Trout zag er goed uit, wat vermagerd en de spontane manier waarop hij ons persoonlijk verwelkomende, zei veel... 

lees hier het interview

interview met
LUCINDA WILLIAMS

In 2015, de voorbije editie van Blues Peer, waren het Melissa Etheridge en Emmylou Harris, waarmee de organisatie wat naast de blues trail reed. Dit jaar is het de Amerikaanse rock, folk, blues en country singer–songwriter Lucinda Williams. Aldus het programmaboekje van Blues Peer: “Haar Southern grawl is legendarisch, net als haar vermogen om zich te omringen met de absolute top onder de podium- en studiomuzikanten, haar verregaande kritische instelling tegenover haar eigen werk, haar streven naar perfectie en dus ook haar eerder lage productie. Lucinda durft een plaat al eens drie keer opnieuw op te nemen, vooraleer ze tevreden is over het resultaat, zodat de teller van eigen platen vandaag op niet meer dan een bakkersdozijn in 37 jaar staat. Het mag duidelijk zijn, dat Lucinda kwaliteit belangrijker vindt dan kwantiteit en dat is nu precies waar het ons in Peer om te doen is”. Wat moeten we aan deze mooie woorden nog verder aan toevoegen? Vooraf op het interview hadden we even een leuke babbel, en vertelde wij haar dat we begin het jaar ook in de AB in Brussel waren en dat Rootstime nog een review van het geweldige optreden dat ze daar samen met BUICK6 deed schreef. Het was toen de dag van haar verjaardag. Die show zal je misschien wel bijgebleven zijn, vroegen we haar. Echter over dit optreden, of BUICK6, kon ze zich niet zo goed meer herinneren. Maar natuurlijk hadden we ook andere vragen in petto.

lees hier het interview

 

 

ROOTSFEST 2017 - We tellen af : nog drie weken !
OPGELET !! ENKEL RESERVATIE TOT 10 APRIL.
GEEN TICKETVERKOOP AAN DE KASSA !

TICKET: €25 voor meer dan 4 uur pizza à volonté
en meer dan 10 uur livemuziek op twee podia

Wil u graag (aantal) tickets voor Rootsfest reserveren? Stort daarom (aantal tickets x 25 euro) op het rekeningnummer: BE15 0635 5676 0130 op naam van CELIS FREDDY (met vermelding van uw naam, adres en emailadres). En krijg een bevestiging per mail voor deze reservatie na ontvangst betaling, dewelke u toegang verschaft op Rootsfest 2017.

CD's TE WINNEN

MARCUS MALONE - A BETTER MAN

10 CD's TE WINNEN

Voor de Bluesrock liefhebbers is Marcus Malone uiteraard al lang geen onbekende meer. En met zijn inmiddels 8ste album zal hij die fans alweer weten te bekoren. Twaalf nummers telt deze , we zijn geneigd soulvolle te schrijven, rockende plaat die de titel “A Better Man” meekreeg. Originele songs van de hand van- of mede geschreven door Marcus zelf, die weten te bekoren van begin tot einde. Het is intussen genoegzaam gekend dat de man in het bezit is van een bijzonder expressieve stem die aan Paul Rodgers doet denken. Ook de manier waarop , lees : krachtig en meeslepend, zal herinneringen oproepen aan de voormalige frontman van Free en Bad Company. Soit, Marcus bezit nog een andere gave en dat is de luisteraar meetrekken in zijn songs, niet alleen vocaal maar ook muzikaal onderstrepend. Hij wordt omringd door uitstekende muzikanten als drummer Christopher Nugent en gitaristen Sean Nolan en Stuart Dixon om het maar bij die drie te houden maar dan doen we tekort aan de schitterende gastbijdrage van slide gitarist Julian Burke en toetsenist Moz Gamble bijvoorbeeld.

Lees meer

 

ULRICH ELLISON AND TRIBE – RISE UP FROM THE ASHES

10 CD's TE WINNEN

Frontman Ulrich Ellison is een Amerikaans, uit Austin, TX, afkomstige singer-songwriter, gitarist en producer. Hij is ook de frontman en oprichter van de Ulrich Ellison and Tribe, die in 2015 in Austin de Music Award won als “Best Funk/Soul/Blues” live band. Ellison, zijn naam verraadt het een beetje, is geboren in Graz, Oostenrijk. Hij studeerde klassieke piano in het Johann Josef Fux Konservatorium en werd gitarist na zijn studies aan de University of Music and Performing Arts in wenen. Na omzwervingen in eigen land vertrok Ellison in 2007 met een Fulbright uitwisselingsstudiebeurs voor twee jaar naar de States, waar hij jazz gitaar studeerde aan de Sarah & Ernest Butler School of Music aan de University of Austin, TX. In deze periode won hij drie International Downbeat Awards in de categorie “Blues/Rock/Pop soloist, college winner”. Nadat hij afstudeerde was Allison in de Austin regio sideman in verschillende bands, waaronder deze van soul zanger Nakia en van Grammy-nominee zanger Abra Moore.

Lees meer

 

ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION – THIS THE LIVE I CHOOSE

10 CD's TE WINNEN

Zoë Schwarz (Blue Commotion) is een Britse singer-songwriter, die al vanaf 2012 samenwerkt met gitarist/songwriter Rob Koral. Voor haar vierde studio album ‘This is the Life I Choose’ werd ze geholpen door Pete Whittaker op Hammond en Paul Robinson op drums en percussie. ‘This Is the Life I Choose’ is een verzameling van elf originele songs, waarbij ze voor het uptempo nummer ”No Money In My Pocket” en de ballade ”Call Of the Night” voor de songwriting op Pete Feenstra (Award winnend promotor) konden rekenen. Enkel de twee “bonus tracks” zijn een Jack Bruce (”We’re Going Wrong”) en een Anthony Newley & Leslie Bricusse cover (”Feeling Good”); beter gekend in de versie van Nina Simone. 

Lees meer

 

THE CELL – MEMORIES

10 CD's TE WINNEN

The Cell is een rock band die in 2002 door de Amerikaanse zanger / frontman David Gore en de Tsjechische drummer Milan Milata, beiden zijn liefhebbers van Southern rock en blues rock, in Tsjechië (lees: Praag) opgericht werd. Hiervoor kwamen aanvankelijk gitarist Michal Benes, bassist Leos Koudelka en zangeres Veronika Mohaplova in het vizier. Na enkele wijzigingen in de line-up (in 2009 verliet Gore de band) bestaat de band nu uit zeven muzikanten: zanger (Michal Cerman: lead vocals), 2 gitaristen (Michal Beneš & Martin Škoda), bassist (Leoš Koudelka), drummer (Milan Milata) & 2 zangeressen (Martina Dolečková & Michaela Jonczyová). The Cell is (zoals ze zelf aangeven) een Southern Rock band, met herkenbare blues rock invloeden, waarbij vooral de gitaren van Michal Beneš & Martin Škoda de aandacht vragen. Ondanks alle verloop in de line-up van de band sinds hun start in 2002, blijft The Cell ongestoord verder bouwen en is ‘Memories’ de derde release van dit Praagse septet. ‘Memories’ zal een breed publiek aanspreken omdat het eenvoudig weg, een goed en gevarieerd rock album is. 

Lees meer

 

DOUGLAS GREER – BAJA LOUISIANA

10 CD's TE WINNEN

De uit Port Arthur, Texas, afkomstige Amerikaanse singer-songwriter Douglas Greer debuteerde al in 2006 met het album "Just a Man", maar sindsdien was het helaas vrijwel stil rond de al lange tijd vanuit het Texaanse Austin opererende singer-songwriter. In die tien jaar heeft Douglas echter niet stilgezeten, want de ene tournee volgde de andere op en zo speelde hij vooral in de toonaangevende muziekclubs van Austin. Douglas Greer is inmiddels tien jaar ouder en levert met "Baja Louisiana" een in allen opzichten voortreffelijke plaat af. Waar Douglas met zijn voorlopige meesterwerk "Just a Man" op een enorme respons kon rekenen, zal het nu beslist niet anders zijn. Zijn observaties op dit nieuwe album zijn wellicht meer persoonlijker. Reden is misschien dat hij terug keerde naar zijn thuishaven en zoals hij ooit zei: "To understand the music of the Austin, Texas based singer-songwriter Douglas Greer you should descend to his hometown Port Arthur, Texas", zo weet hij dat dan ook te verhalen in "Back In My Skin Again". Opgenomen in de Congress House Studio in Austin, Texas, is "Baja Louisiana" in muzikaal opzicht niet zo ingetogen dan zijn voorganger, en dit omwille van de hulp van producer en multi-instrumentalist Mark Hallman die zomaar twee gereputeerde gitaristen David Grissom en Bradley Kopp liet komen.

Lees meer

 

KURT DEEMER BAND – GASLIGHT

10 CD's TE WINNEN

Pop, alt.rock en Americana-muziek is het handelsmerk van de ‘Kurt Deemer Band’, een rockformatie waarvan de frontman en belangrijkste componist al zo’n twintig jaar deel uitmaakt van de Amerikaanse muziekscène rond Baltimore, Maryland. De band is al twee decennia lang een vriendenclub met Kurt Deemer als zanger en gitarist, Kris Maher en Matt Wilschke op basgitaar, John Christensen op leadgitaar, Roy Bell op pedal steel, orgel en keyboards en Steve Rose op drums. Het album “Gaslight” is hun meest recente plaat en tevens hun debuutalbum dat is samengesteld uit twaalf nummers die allemaal door Kurt Deemer werden gecomponeerd. Er wordt van meetaf aan stevig ingevlogen met de song “Fire Escape” dat ook als eerste single uit het album werd getrokken. Muziekliefhebbers zullen zeker vergelijkingen gaan boven halen met bands als ‘Wilco’ en ‘Tom Petty & The Heartbreakers’.

Lees meer

 

KELLY’S LOT – BITTERSWEET

10 CD's TE WINNEN

Achter de artiestennaam ‘Kelly’s Lot’ gaat de Amerikaanse singer-songwriter Kelly Zirbes uit Los Angeles schuil. ‘Kelly’s Lot’ kan ook onder de definitie ‘groep’ geplaatst worden, want naast Kelly Zirbes maken ook gitaristen Perry Robertson en Rob Zucca, bassist Matt McFadden en drummers Sebastian Sheehan Visconti of Art Mendoza al sinds 1995 permanent deel uit van de bezetting van deze formatie. Voor de opname van de veertien liedjes voor hun elfde album “Bittersweet” werden ook enkele gastmuzikanten in de studio uitgenodigd zoals Bill Johnston die in de openingstrack “About Her” op klarinet meespeelt en bij “Mr. Chairman” voor blaaswerk op saxofoon zorgt. De eerste single uit dit album is het akoestische nummer “Come Home” waarmee u kennis kunt maken via bijgaande video.

Lees meer

 

DENI BONET – BRIGHT SHINY OBJECTS

10 CD's TE WINNEN

Wie Deni Bonet’s naam vernoemt, zegt in één adem ook ‘viool’. Zowel de elektrische versie van dat instrument als de akoestische uitvoering heeft geen geheimen voor deze New Yorkse dame, die daarnaast ook eigen nummers componeert en ze daarna mooi op plaat zet, al zingend of geheel instrumentaal. Zo ook met de twaalf tracks op haar nieuwste plaat “Bright Shiny Objects” waarvan u de titeltrack op bijgaande video kunt bekijken en beluisteren. Dit volledig instrumentale album bevat naast tien eigen nummers ook twee covers: de eerste is het nummer “Frankenstein” van de ‘Edgar Winter Group’, een klassieke rocksong uit hun album “They Only Come Out At Night” uit 1973. De tweede cover is er een van het heerlijke “Nuages” van onze Belgisch-Franse jazzgitarist en componist Django Reinhardt, een jazz- en ‘gypsy swing’-nummer uit 1940 waarvan hij zelf dertien verschillende versies opnam en een compositie die later door vele andere artiesten werd gecoverd, nu dus ook door topvioliste Deni Bonet.

Lees meer

 

JOHN CEE STANNARD & BLUES HORIZON - TO THE RIVER

10 CD's TE WINNEN

Bij de recensie van “Bus Depot Blues” liet John Cee Stannard ons weten dat hij sinds 2011 al meer dan honderd songs had geschreven. Het is dan ook niet te verwonderen dat de man al zijn vierde album op de markt brengt sinds zijn debuut uit 2013. Laat ons maar direct met de deur in huis vallen: met zijn band Blues Horizon heeft de Country-Blues artiest met “To The River” opnieuw een bijzonder fraai album uitgebracht. Met zijn vaste kompanen Mike Baker , gitaar, en Howard Birchmore, harmonica, presenteert hij tien nieuwe originele nummers en twee covers: een superversie van Jelly Roll Molton’s klassieker “Winin’ Boy Blues” en een subtiele bewerking van de van The Animals gekende Traditional “House Of The Rising Sun”. We schreven ooit al dat John Cee de Blues speelt of brengt zoals hij die aanvoelt, Bluespuristen zullen dan misschien wel argwaan hebben maar wij zijn steeds blij zijn, herkenbare, opgewekte, vrolijke Countryblues te horen.

Lees meer

 

HUSKY TONES - WHO WILL I TURN TO NOW?

10 CD's TE WINNEN

We waren indertijd zeer te spreken over hun debuutalbum “Time For A Change” en we zijn tevreden dat al het goede dat we toen in hen vermoed hadden, bevestigd wordt met opvolger “Who Will I Turn To Now?” Husky Tones, dat zijn nog steeds Victoria Bourne (drums / zang) en Chris Harper (gitaar / zang), laten op deze nieuwste worp weer tien originele nummers horen die zijzelf als “Punk Blues” omschrijven. Zware, rauwe, maar steeds melodieus klinkende gitaar riffs tekenen het album maar evenzeer worden er verrassende , haast ijle, dromerige adempauzes in gelast. Victoria neemt het gros van de vocalen voor haar rekening met die unieke, beklijvende stem en dat in combinatie met die harde uithalen op drums en snaren levert alweer boeiende luistermomenten op. Het schitterende openingsnummer “Round The Wrekin” is daar illustratief voor. Waar ze eerst nog dromerig zingend opent, wordt je snel geconfronteerd met die mokerende drums en zware beats. Net zoals bij het vorige album wordt er weer aandacht geschonken aan prima teksten. Vooral “The Island Of Barbara Wire” waar het verhaal wordt verteld over een vroeger familielid dat indertijd werd geïnterneerd op het Isle Of Man tijdens WO I, is indrukwekkend. De ijle stem, haast als instrument gebruikend, subtiel ondersteund door de akoestische gitaar, het resulteert dus in een adempauze waarbij je, booklet in de hand, de beelden zo voor de geest kan halen. Muzikaal stelt het niet zoveel voor , maar de machteloosheid van de gevangene is haast tastbaar.

Lees meer

 

MARK RIPP & THE CONFESSORS - UNDER THE CIRCUMSTANCES

10 CD's TE WINNEN

Wat laat-ie ons toch telkens wachten op een nieuwe plaat, die Mark Ripp ! Zijn vorige, “Quiet Again”,waarover we nogal wild tekeer gingen in deze kolommen, is intussen alweer bijna drie jaar oud, maar dat euveltje vergeven we hem al snel, wanneer we een paar keer geluisterd hebben naar de nieuwe van deze Canadese songsmid die, na de bijna-akoestische aanpak van de voorganger, opnieuw gekozen heeft voor de rechttoe-rechtaan rock-aanpak. Daartoe stelde hij een full-band samen, waarin ondermeer oude getrouwen John Toffoli en Bob Hamlyn te ontwaren zijn. Dat zijn twee kerels met wie Mark al heel lang samenwerkt, zelfs van in zijn Bel-Vistastijd- en die op hun beurt al 35 jaar samenspelen. Als muzikanten zo lang met elkaar omgaan, dan kunnen ze elkaar goed verdragen en zijn ze bij machte om een Sound neer te zetten met heel grote “S”. In het geval van deze plaat, komen daar nog een paar gastmuzikanten bij, die ook wel weten hoe rock ’n’ Roll moet klinken: Bruce Hemmings en Tim Rutledge komen van bij de lichtjes fantastische Big City, een negenkoppig ensemble dat Toronto en wijde omgeving blijft aanleren hoe rock en soul moeten klinken en bassist David Stokaluk was ook al een Confessor op “Minor Miracle” uit 2002.

Lees meer

 

WILLE & THE BANDITS – STEAL

10 CD's TE WINNEN

De Britse muzikant Wille Edwards (zang / gitaar) uit Plymouth is bevriend met twee “Bandits”: bassist Matt Brooks en drummer / percussionist Andrew Naumann. Wille & The Bandits brengen een mix van blues, rock, Latin en folk. Ze vinden hun inspiratie bij muzikanten en bands als Pearl Jam, Ben Harper en Jimi Hendrix. Wille & The Bandits tourden al met rock acts als Status Quo, Deep Purple, Joe Bonamassa en The John Butler Trio. Na drie studio albums en een live album (‘Live in Gouvy’: opgenomen in het Waalse centrum van de blues, Gouvy, waar er jaarlijks in augustus, in de tuinen van de ‘Ferme de la Madelone’ een ‘Jazz & Blues Festival’ plaats vindt), zijn ze er opnieuw met ‘Steal’ en enkel originele nummers. De negen nummers zijn volledig analoog en live in de studio opgenomen en zijn zonder ook maar enige digitale nabewerking afgewerkt. De live energie die in de Grange Studio in Norfolk hing voel je krachtig, zonder dat daarbij de dynamiek uit het oog wordt verloren. Het trio kon rekenen op de hulp van producer Dave Williams en Deep Purple toetsenist Don Airey.

Lees meer

 

TINY LEGS TIM - MELODIUM RAG

10 CD's TE WINNEN

Na het op algemeen gejuich onthaalde “Stepping Up” is Tiny Legs Tim er al met een nieuwe plaat: “Melodium Rag”. De titel is een verwijzing naar de microfoon , een Ribbon Melodium uit de jaren vijftig, waarmee alles volledig werd opgenomen en rechtstreeks werd geregistreerd op tape. Geen overdubs dus en een volledig uitgeklede plaat waar Tim enkel met zijn akoestische Martin uit 1943 terug op zoek gaat naar de essentie en tegelijk hulde brengt aan zijn voornaamste inspiratiebronnen als Mississippi Fred McDowell of Son House wiens fantastische “Death Letter” tevens de enige cover is op deze sublieme plaat en waarvan we niet weinig blij zijn dat Tim’s eigen, briljante versie eindelijk op plaat werd toevertrouwd. Op deze uitgave doet Tiny Legs Tim beroep op de unieke Steven Troch om hem te begeleiden op Bluesharp. Troch is niets minder dan indrukwekkend en weet als geen ander de juiste sfeer te scheppen en de nodige kleurstreepjes aan te brengen om het geheel nog sterker te maken. In totaal kunnen we van twaalf nummers genieten op deze uitgave die alweer een uitzonderlijk hoog niveau haalt. We vroegen ons bij een eerdere recensie af of TLT wel slechte songs kon schrijven en ook hier moeten we u het antwoord schuldig blijven.

Lees meer

 

ANNA FERMIN’S TRIGGER GOSPEL – YOU BELONG HERE

10 CD's TE WINNEN

Anna Fermin is een folk- en countryzangeres met Filippijnse roots die als kind met haar ouders naar de Amerikaanse staat Wisconsin verhuisde, waar ze haar studies afmaakte en in diezelfde periode op akoestische gitaar leerde spelen. Met dat instrument begon ze ook haar eigen liedjes te componeren en na enkele omzwervingen in diverse groepjes vormde ze in Chicago, Illinois haar eigen band die bedacht werd met de naam ‘Trigger Gospel’. Toen ze in 1996 het voorprogramma van Johnny Cash mochten spelen in Chicago werden ze ontdekt door producer en muzikant Lloyd Maines die hen aanbood om een debuutplaat voor hen te producen. “Things To Come” verscheen uiteindelijk pas in 1999. Het leverde hen optredens op met o.a. Joe Ely, Steve Earle, Delbert McClinton en Neko Case. Drie full-cd’s volgden nog bij het begin van het eerste decennium van de 21e eeuw en in 2012 waren er ook nog twee ep-tjes “The Contender” en “Someday Afternoon”.

Lees meer

 

KAT & CO – BLUES IS THE NEW COOL

10 CD's TE WINNEN

De Britse singer-songwriter (met roots in de katoenvelden van Tennessee) Kathleen Pearson is KAT & CO zijn de in Italië geboren en in Londen wonende multi-instrumentalist Francesco Accurso (de leider, songwriter en producer van de band), toetsenman Federico Parodi, drummer Nicholas Owsianka en bassist Marco Marzola. Kat & Co. moderniseren de traditionele Blues met nieuwe sounds tot hedendaagse Urban Blues. Hun nummers gaan meestal over het grootstedelijke leven en, door de gebruikte actuele beats en productietechnieken, bedoeld voor een brede groep blues, soul en jazz liefhebbers. Met Kat & Co. heeft de Londense muziek scene een sterke troef in handen. Hun Urban Blues zijn vernieuwend en verdienen de aandacht van iedere muziekliefhebber die houdt van blues met net dat “iets meer”.

Lees meer

 

VINNY FAZZARI – LIVE LIFE LONG

10 CD's TE WINNEN

De Amerikaanse singer-songwriter, producer en poprocker Vinny Fazzari uit Avalon op Catalina Island, Zuid-Californië heeft een stevige band met Europa door zijn jarenlange verblijf in Nederland. Daar vond hij ook zijn echtgenote Iris waarmee hij samen twee dochters Lotus en Lilyvelvet heeft. In die periode gebruikte hij Amsterdam als uitvalsbasis voor zijn Europese optredens die voornamelijk in Duitsland, Italië, Spanje en de Benelux plaatsvonden. Vinny Fazzari is een multi-instrumentalist die vele instrumenten zelf bespeelt bij het opnemen van zijn platen. Voor zijn nieuwste album “Live Life Long” zijn dat o.a. gitaar, basgitaar, piano, Hammondorgel, banjo en heel wat vormen van percussie. Toch staat er ook een indrukwekkend lijstje van gastmuzikanten onder de noemer ‘The Vinny Fazzari Orchestra’ in het bij deze cd gevoegde boekje.

Lees meer

 

LISA BIALES - THE BEAT OF MY HEART

10 CD's TE WINNEN

Eigenlijk is het een behoorlijke schande dat de naam van Lisa Biales niet méér dan vandaag vertrouwd in de oren klinkt bij muziekliefhebbers aan deze kant van de Grote Plas. De dame is vandaag aan haar twaalfde plaat toe, heeft zich in de loop van de voorbije twee decennia een indrukwekkend repertoire bijeen geschreven en gezocht, levert keer op keer pareltjes van CD’s af, werd door Francis Ford Coppola opgemerkt en in “TWIXT” opgevoerd en vooral: ze heeft een meer dan ijzersterke livereputatie opgebouwd, die van Ohio tot New York reikt. Op die nieuwe plaat, waar we het vandaag over zullen hebben, levert Lisa volgens mij haar sterkste prestaties ooit als zangeres. De directe aanleiding voor de plaat was een oude 78-toerenplaat uit 1945, waar maar één track op stond. Die heette “Crying Over You” en was geschreven en gezongen door Alberta Roberts, zijnde de mama van Lisa.

Lees meer

 

JONO MANSON – THE SLIGHT VARIATIONS

10 CD's TE WINNEN

Jono Manson is een Amerikaanse singer-songwriter en producer van Americana, country en rockmuziek die hij in zijn eigen studio ‘The Kitchen Sink’ in Santa Fe, New Mexico opneemt. Hij heeft al heel wat soloalbums op zijn naam staan, waarbij “Angels On The Other Side” uit 2014 de laatste realisatie was die de gelijknamige titeltrack als uitstekende single heeft voortgebracht. Ook zijn mooie coverversie van het nummer “There’s A Whole World On Fire” van ‘The Jaik Miller Band’ zorgde voor een gedenkwaardig moment op deze cd. Ettelijke nummers van zijn hand werden in de voorbije jaren door andere country- en Americana-artiesten opgenomen en tot hits gezongen of zijn op de soundtracks van films en televisieseries beland. Nu is er een opvolger klaargestoomd voor “Angels On The Other Side” in de vorm van de twaalf songs tellende plaat “The Slight Variations”.

Lees meer