De legendarische bluesrockband ZZ TOP komt op zaterdag 15 juli naar Blues Peer. De Texaanse band, als trio reeds 47 jaar in originele bezetting, zal afzakken naar Blues Peer voor een exclusief concert in België. Deze eerste aankondiging is het startschot voor de 18 bands die in het weekend van 14-15-16 juli zullen aantreden op Blues Peer. Verder ook reeds aangekondigd:

MIKE ZITO
THE RED DEVILS
JOOLS HOLLAND & HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA
THE MAGPIE SALUTE

In de komende weken worden nog meerdere optredende bands aangekondigden in de loop van de maand mei zou de affiche compleet zijn.

Belgische selectie voor de 8ste editie van de European Blues Challenge in Hell in Noorwegen in 2018. De Belgische vertegenwoordiger zal op 21 oktober door een vakjury gekozen worden tijdens de live finale van de Belgian Blues Challenge 2017 in CC Palethe in Overpelt. Hierbij de oproep tot kandidaten:

Voel je je geroepen om in de voetstappen van Howlin' Bill, Lightnin' Guy, Hideaway, Fred and the Healers, Doghouse Sam & his Magnatones, Tiny Legs Tim en The BluesBones te treden en een stap richting Europese blues-podia te zetten, schrijf je dan tussen 11 april en 19 mei in voor de Belgische selectie. Inschrijven gebeurt exclusief via vi.be.

What to do?

1. Overtuig jezelf niet dat je blues speelt. Blues moet wel degelijk het DNA van je muziek zijn.
2. Zorg dat je profiel er pico bello uitziet op http://vi.be: muziek (3 nummers, bij voorkeur eigen werk, minimum 1 live nummer), liefst 1 video & foto's (hoe ziet de band er uit? live?), bio, bandleden (naam, functie, leeftijd), concertkalender, …
3. Je gaat akkoord met het reglement.
 
De acht finalisten zullen op 31 mei aangekondigd worden.

interview met
JOHN PRIMER

Op zijn achttiende volgde John Primer het pad van zijn mentors en verhuist in 1963 naar Chicago waar hij met The Maintainers zijn eerste band vormde. Later werd hij frontman van de soul and R&B groep The Brotherhood. Het succes zorgde ervoor dat hij in 1974 John Watkins mocht vervangen in de huisband van de wereldberoemde Theresa’s Lounge in Chicago. De zeven daaropvolgende jaren speelde John zo samen met monumenten van de Chicago Blues scene als Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy en Lonnie Brooks. Dit bleek een keerpunt te zijn in John’s carrière, want wat later overtuigde bassist Willie Dixon hem toe te treden tot zijn The Chicago All Stars wat hem tot alle uithoeken in de wereld bracht. Maar niet alleen Dixon erkende zijn talenten, zo ook niemand minder dan "Hoochie Coochie Man" Muddy Waters himself. Waters rekruteerde John niet alleen als gitarist, maar ook als bandleider en als openingsact. Muddy werd een vaderfiguur en John bleef met hem spelen tot zijn dood in 1983. Na de dood van Waters treedt hij toe tot Magic Slim & The Teardrops waar hij 13 jaar deel van uitmaakt en ervoor zorgt dat ze jaarlijks worden verkozen tot beste bluesband in de wereld en tot op de dag van vandaag worden gezien als uitvinders van de 'Chicago lump' Blues sound. Backstage in Geel spraken we met John Primer af, waar hij wat gespannen en met de nodige voorzichtigheid, op onze vragen afwachtte...

lees hier het interview

interview met
SUGARAY RAYFORD

Het gebeurt niet vaak dat er vijf artiesten van dit blues-kaliber samen komen om een all star-formatie te vormen. The Blues Giants doen wat dat betreft hun naam eer aan. Bovendien schrijven The Blues Giants speciaal voor dit optreden exclusief materiaal dat ze alleen live ten gehore zullen brengen. De zanger van de band, Sugaray Rayford, is met zijn imposante figuur en stem letterlijk en figuurlijk een bluesgigant. Op het Moulin Blues Festival 2014 was hij niet voor niets de headliner. In 2015 bracht hij het album Southside uit dat lovend werd onthaald door Blues Blast Magazine. Het stevige gitaarwerk van de band wordt verzorgd door Mike Zito en Albert Castiglia. Mike Zito is naast zijn solocarrière waarin hij al meerdere Blues Music Awards won ook bekend als bandleider van Royal Southern Brotherhood. Albert Castiglia schopte het op zijn beurt al tot de Blues Caravan van Ruf Records (dé showcase van het grootste bluestalent) en bracht op dat label het geroemde album Solid Ground uit. Het cement van The Blues Giants is de ritmesectie bestaande uit drummer Jimi Bott en bassist Willie J. Campbell, die furore maakte met de legendarische bluesband The Fabulous Thunderbirds. Op donderdag 17 november was Sugaray Rayford in de MOD in Hasselt, waar we juist voor zijn optreden hem even konden spreken over deze tijdelijke gelegenheidsgroep die hij met recht en rede the Blues Giants noemt.

Bekijk hier het interview

interview met
REVEREND SHAWN AMOS

The Reverend Shawn Amos uit L.A. is een entertainer die in staat is elke venue om te toveren in een 60’s Chicago blues club. Met zijn evangelie van energieke performances predikt hij een upbeat, soulvolle vorm van de blues die zelfs de meest ongelovige zielen zal bekeren: niet alleen bluesfans, maar ook liefhebbers van soul en gospel. Hij produceerde zelf grootheden als Quincy Jones, John Lee Hooker, Johnny “Guitar” Watson en Solomon Burke en werkt al sinds zijn vroege jeugd in de muziekwereld. In 2009 verzorgde Amos de achtergrondzang van zijn grote vriend Solomon Burke, op diens album ‘Like A Fire’. Eigenlijk bracht hij al drie albums uit in eigen beheer, maar toch ziet Amos ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’ als zijn debuutalbum. Dit album verscheen begin dit jaar en op dit album keert hij terug naar zijn roots: Blues, boogie en soul. Op het album zijn gastbijdragen te horen van The Blind Boys of Alabama, Missy Andersen en saxofoniste Mindy Abair. Vorige maand was hij op tour in Nederland en in Heerlen hadden we het genoegen met The Reverend een interview te doen.

lees hier het interview

interview met
DALE WATSON

De in Alabama geboren en in Texas opgegroeide Dale Watson is al sinds zijn debuutalbum ‘Cheatin’ Heart Attack’ (1995) een outsider in de country-scene. Met zijn mix van honkytonk, western swing en rockabilly zet hij zich af tegen de mainstreamcountry – Watson is ‘too country now for country, just like Johnny Cash’ zoals hij zingt in zijn nummer ‘Nashville Rash’. Als moderne outlaw doet Watson gewoon waar hij zelf zin in heeft – zo completeerde hij in 2014 ‘The Truckin’ Trilogy’, drie albums met alleen maar songs over het truckersleven. Zijn laatste album, 'Call Me Insane' werd opgenomen in Austin Texas met gerenommeerde producer Lloyd Maines (Robert Earl Keen, Jerry Jeff Walker, etc). Dale Watson is een van die ‘hardest working men in showbiz’ met een legendarische status. Hij is meer dan 300 dagen per jaar op pad met zijn gitaar. Sinds vorig jaar kent Heerlen een nieuw roots-en americana-festival: de ‘Southern Roots Night’. Het is het kleine broertje van bluesfestival ‘Southern Bluesnight’, maar dan gericht op roots, americana en singersongwritermuziek en vindt jaarlijks in april plaats in het Cultuurhuis Heerlen. Nu volgt er ook een club-editie van deze avond en zo was Rootstime aanwezig in de Nieuwe Nor in Heerlen waar die avond twee optredens waren van Amerikaanse acts met Dale Watson, uit Texas met een mix van country, rockabilly en western swing, en The Reverend Shawn Amos, uit Los Angeles. Hij predikt blues, boogie en soul. Vooraf aan hun optreden hadden we een leuke babbel met beide heren, hier alvast kan je ons gesprek met onze vriendelijke Dale Watson lezen.

lees hier het interview

ROOTSTIME UNPLUGGED

 

interview met
LANCE CANALES

De songs van Lance Canales zijn in de workingclass traditie van Woody Guthrie maar qua muziek heeft het misschien meer van doen met de rauwe blues dan met folk en gospel. Zijn karakteristieke stem bepaalt de stemming en klinkt gruizig en aards. Zijn laatste werk Blessing & The Curse is een uiterst spannend en gejaagd album dat je na een luisterbeurt hongerig naar meer achterlaat. Dat hij omarmd werd door Jimmy LaFave en dat zijn nieuwe album uitkomt op zijn label is niet verwonderlijk. Hoewel Lance zijn stem totaal anders is dan die van Jimmy, zijn ze muzikaal wel uit hetzelfde hout gesneden. Canales trok op Woody Guthrie Folkfest absoluut LaFave’s aandacht met zijn bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee, dat hij opnam om te helpen geld in te zamelen voor een gedenksteen voor de Mexicaanse immigranten, waaraan het lied is opgedragen. In 2008 debuteert Canales met ‘These Hands’, wat het begin is van zijn carrière, die hij na jaren solo, o.w.v. de sound, als trio verder zette. In 2009 stond Canales in Noord Ierland op het Belfast Blues Festival geprogrammeerd als The Lance Canales Trio, waar hij, begeleid door een staande bas en Cajun, op het podium staat. Met zijn huidige band Lance Canales & the Flood, die (vanaf 2009 en die qua samenstelling soms wat wijzigde) een vervolg is van het oorspronkelijke trio, brengt hij een mix van bluesy, rootsy, folk rock met “Native Americana” als ondertoon.

lees hier het interview

interview met
DIRT RIVER RADIO

Dirt River Radio is een Australische band die in 2008 in de omgeving van Melbourne ontstond, toen Danger Alexander en Heath Brady, twee zangers / gitaristen en songwriters elkaar ontmoeten en besloten om samen iets te gaan doen. Cam Adams (keys), Anthony Casey (bas) en Mike Saunders (drums) vervoegden het duo. Het vijftal dat luistert naar de naam Dirt River Radio werd een muzikaal feit. Op dit ogenblik bestaat de band nog uit het oprichtende duo en Ross Hetherington (drums), Mark Down Prices (bas) en de backing zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird. Voor het interview kwam bijna heel de band aandraven, op uitzondering van de zanger Danger Alexander, hij was nog te moe en had wat extra rust nodig. Aan de tafel zaten naast en tegenover me: Heath Brady, Matt Bray en Anthony Casey. Het was vooral Brady die de antwoorden gaf, de anderen lieten zich hier en daar ook wel even horen. Zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird, die op het album te horen zijn, tourden niet mee.

lees hier het interview

interview met
SARI SCHORR

Sari Schorr, een NY-se geoefende operazangeres, tourde jaren in EU en in de US met blues legende Joe Louis Walker en Popa Chubby. Ze is recent geïntroduceerd in de NY Blues Hall of Fame. Sari’s nieuwe band The Engine Room bestaat uit de Britse gitariste Innes Sibun (Robert Plant), bassist Kevin Jefferies (Roger Taylor / Jeff Beck, Mike Oldfield, Steve Harley), toetsenman Anders Olinder (Glenn Hughes, PP Arnold, Peter Gabriel sessions) en drummer Kevin O'Rourke. Sari loopt marathons, is dierenrechten activiste en aspirant veganiste. Ze woont momenteel in Brooklyn, New York met haar man en drie geredde pit bulls. In 2015 tijdens de IBC zag producer Mike Vernon in Memphis Sari Schorr aan het werk. Hij vergat zijn ‘Keeping the Blues Alive Award’ even, die hij voor zijn werk in de blues scene uitgereikt kreeg en maakte een afspraak met Sari, om met haar te gaan werken aan een album. Sari stond dit jaar met haar band op (Ge)Varenwinkelfestival in Herselt. We maakten tijd voor een babbel!

lees hier het interview 

interview met
LISA MILLS

Singer-songwriter Lisa Mills, met roots in Mississippi, zou je een blueszangeres kunnen noemen. Maar je kan ook probleemloos een gospel of R&B etiket op haar kleven. Dit jaar stond ze in Herselt tijdens de 19de editie van het (Ge)Varenwinkel Blues & Roots Festival op het podium in de roots tent. Lisa Mills, is voor ons géén onbekende, want we kwamen haar als gastzangeres al tegen op een album van “The Big Town Playboys” (“Roll The Dice”). Lisa Mills’ laatste album “I’m Changing” dateert uit 2014. Er is, zo vertrouwde Lisa ons in het interview toe, een nieuw album (“Mama’s Juke Book”) op komst. Lisa is één van die dames, waar we al langer graag eens een babbel mee zouden willen doen. Wij keken hier in het zonnige Herselt vertrouw vol naar uit…

lees hier het interview

interview met
TORONZO CANNON

Toronzo Cannon groeide op in blues mekka Chicago. Meestal was hij te vinden in Theresa’s Lounge, een bluesclub avant la lettre waar bluesopa’s Chicago op de kaart zetten met zinderende sessies. Als kind luisterde Toronzo naar de rauwe soulvolle sound van like Junior Wells, Buddy Guy and Muddy Waters. Geïnspireerd door de drie Kings (Freddie, B.B. & Albert), pakte hij zelf als tiener een gitaar en begon te zingen. Hij ontwikkelde zijn eigen geluid en in de jaren 70 kwamen daar de invloeden van soul, gospel en R&B en een beetje Jimi Hendrix bij. Na optredens als sideman bij Wayne Baker Brooks en Joanne Connors vormde hij zijn eigen Cannonball Express en er volgde een grote carrière wereldwijd en optredens met o.a. Otis Rush, Buddy Guy, Lonnie Brooks, Sugar Blue, Shemekia Copeland, Lurrie Bell en Honeyboy Edwards. De vaste gast op het Chicago Blues Festival bracht op Alligator Records z'n derde cd 'The Chicago Way' uit. Na een korte kennismaking, begonnen we in Wespelaar, met een warm en welkom gevoel aan dit gesprek met een Chicagobluesman, die nog steeds een full-time job als bus chauffeur heeft.

lees hier het interview

interview met
MIKE WHEELER

Begeleiders die de behoefte voelen om zelf eens vooraan te staan, je ziet ze meer dan je lief is. Want niet zelden blijkt dan waarom ze altijd ‘maar’ begeleider waren: geen stem, geen songs, geen visie. Er is natuurlijk niets mis mee om een goed sideman (of –woman) te zijn, integendeel. Maar die ene stap voorwaarts, is vaak die ene stap te veel. Niet zo met Mike Wheeler (°Chicago, 1961) De man kent al drie volle decennia zijn overigens gewaardeerde plaats als gitarist en tweede stem. Zijn loopbaan leest als een ’Who’s who?’ van de Chicago blues. Hij heeft het allemaal: het gitaarspel uiteraard, wat we al lang wisten, maar ook de stem, de (eigen) songs en de vista, zowel als de grinta. Het is echter alleen maar billijk hier ook zijn band bij te betrekken. Bassist Larry Williams meer dan een trouwe luitenant en een showbeest met een overweldigende slappin’ techniek, maar hij brengt ook songmateriaal aan. Drummer Cleo Cole en toetsenman/stichtend lid Brian James maken het kwartet vol, maar niet als bandleden, wel als vrienden en creatieve krachten. Williams en Cole zaten samen met Wheeler in Big James & The Chicago Playboys. Samen vormen ze de Mike Wheeler Band waarvan de som van het geheel groter dan dat van de individuele delen. Wheeler begon met een eigen band in 2001, samen met Brian James. In 2004 was er al een cd, ‘Mike Wheeler Band’, een cd die, blijkens de tijdens deze toer gebrachte songs, een stuk meer funky is dan het debuut voor Delmark Records, ‘Self Made Man’ (2012), waar de Chicago blues de dienst uitmaakt, gemaakt volgens de regels van de kunst. Maar de tijden veranderen en die bluesvorm klinkt anno nu luider en enigszins gestroomlijnder dan voorheen, hetgeen we nu ook horen op zijn recenste en derde studio album 'Turn Up!!'. Reden genoeg om Mike Wheeler wat vragen te stellen tijdens Swing Wespelaar, waar hij op vrijdag de headliner was.
lees hier het interview

interview met
NORA JEAN BRUSO

De Amerikaanse Nora Jean Bruso beschikt over een soulvolle krachtige bluesstem en liet deze dan ook horen tijdens Swing Wespelaar, als het ware onder de kerktoren waar haar spreekwoordelijke klok keer op keer ging luiden, en waar ze onder begeleiding van de Italiaanse Luca Giordano Band een pittige set wist neer te zetten. De dame zag er op het podium niet alleen bombastisch uit ook haar stem was van een bombastisch kaliber. Nora Jean Bruso is afkomstig uit Mississippi en werd geboren in een muzikaal gezin waar blues en gospel hand in hand gingen. Vooraf hadden we een kort gesprek met deze bluesdiva die met haar machtige stem de traditie van Koko Taylor en Howlin Wolf in ere houdt. En dat we hier te maken hebben met een échte ‘bluesmama’ bleek niet alleen uit het gesprek maar ook de Unplugged sessie die ze speciaal met veel plezier voor Rootstime wou doen.

bekijk hier het interview

 

interview met
WALTER TROUT

21 jaar geleden was Walter Trout voor het eerst bij ons te gast in Blues Peer, konden we niet vermoeden dat hij in de tussentijd tot een volgende passage letterlijk de dood in de ogen zou kijken. Zeer zwaar leverfalen en een daarop volgende transplantatie hielden deze meestergitarist jarenlang van de podia weg en dus zijn we dubbelblij dat hij er dit jaar toch opnieuw bij is. En hoe! Hij is niet alleen terug, hij is zelfs beter dan ooit, zoals we konden vaststellen bij beluistering van zijn recente liveplaat, die vorig jaar werd opgenomen in de Amsterdamse Carré en zijn optreden op zondag in Peer. De man, die we lang geleden leerden kennen, toen hij op weg ging met wat overbleef van Canned Heat en wat later, toen hij vijf jaar lang één van de Bluesbreakers van John Mayall werd, is in de loop van de dertig voorbije jaren uitgegroeid tot een fantastische gitarist, die vandaag het podium opstapt zonder een setlist aangemaakt te hebben. Zulke mensen noemen we “meesters” in hun vak. Walter Trout heeft heel hard geleefd en heeft bijna het leven gelaten, maar de muzikant, die hij altijd al was, is sterker dan ooit teruggekomen. Op die nieuwe plaat draagt één van de tracks de titel “I’m Back” en dat zegt het allemaal: Walter Trout is terug en nog zo geen klein beetje! We kunnen met z’n allen opnieuw genieten van zijn geweldige techniek, maar vooral van zijn enorme muzikaliteit en zijn herwonnen levenslust! Walter Trout is nog altijd een graag geziene gast in Peer. Het was backstage daarom even wachten, want we waren niet alleen, die met Trout een afspraak hadden. Trout zag er goed uit, wat vermagerd en de spontane manier waarop hij ons persoonlijk verwelkomende, zei veel... 

lees hier het interview

interview met
LUCINDA WILLIAMS

In 2015, de voorbije editie van Blues Peer, waren het Melissa Etheridge en Emmylou Harris, waarmee de organisatie wat naast de blues trail reed. Dit jaar is het de Amerikaanse rock, folk, blues en country singer–songwriter Lucinda Williams. Aldus het programmaboekje van Blues Peer: “Haar Southern grawl is legendarisch, net als haar vermogen om zich te omringen met de absolute top onder de podium- en studiomuzikanten, haar verregaande kritische instelling tegenover haar eigen werk, haar streven naar perfectie en dus ook haar eerder lage productie. Lucinda durft een plaat al eens drie keer opnieuw op te nemen, vooraleer ze tevreden is over het resultaat, zodat de teller van eigen platen vandaag op niet meer dan een bakkersdozijn in 37 jaar staat. Het mag duidelijk zijn, dat Lucinda kwaliteit belangrijker vindt dan kwantiteit en dat is nu precies waar het ons in Peer om te doen is”. Wat moeten we aan deze mooie woorden nog verder aan toevoegen? Vooraf op het interview hadden we even een leuke babbel, en vertelde wij haar dat we begin het jaar ook in de AB in Brussel waren en dat Rootstime nog een review van het geweldige optreden dat ze daar samen met BUICK6 deed schreef. Het was toen de dag van haar verjaardag. Die show zal je misschien wel bijgebleven zijn, vroegen we haar. Echter over dit optreden, of BUICK6, kon ze zich niet zo goed meer herinneren. Maar natuurlijk hadden we ook andere vragen in petto.

lees hier het interview

 

 

CAETANO VELOSO
12.05.17 - Koningin Elisabethzaal - Antwerpen

CD's TE WINNEN

DIRK JJ BUYDENS AND JAMME - NO PECKING ORDER

10 CD's TE WINNEN

Als iemand stelt dat hij/zij het gewoon in zich had en de drang voelde om het op papier, in geval van gedicht of boek, of op muziek te zetten, ben je al snel geneigd om schouderophalend termen boven te halen als “lovenswaardig”. Dit geldt niet voor Dirk JJ Buydens ! Insiders weten dat de man Rock uit al zijn poriën ademt en..heu..Rockmuziek als een tijdbom in het lijf heeft zitten tikken. En hoewel commercieel geldgewin zijn laatste zorg is leidt die gezonde drang tot musiceren naar onontgonnen pareltjes, getuige bijvoorbeeld “Neonlight” of “Wintertime” uit zijn eerste album “Black Angel”. Vijf jaar later, op zijn tweede album “No Pecking Order” vallen er meerdere dergelijke diamantjes te ontwaren. Samen met zijn Partner In Crime Jamme Goubert, een uitstekend drummer, presenteert hij ons elf originele nummers, variërend van goed tot schitterend !

Lees meer

 

MISS TESS – BABY, WE ALL KNOW

10 CD's TE WINNEN

“Je hoort een sterke onderstroom van klassieke country en alt.country, maar er is southern blues, New Orleans, honky tonk, rockabilly, western swing en vroege rock-‘n-roll in de mix waar Miss Tess haar eigen heerlijke gumbo van maakt”. Dat schreef mijn ‘Rootstime’-collega Antoine Légat nadat hij in oktober 2015 een optreden van deze Amerikaanse singer-songwriter als support act van Eilen Jewell in Eeklo had bijgewoond. Miss Tess is sindsdien verder uitgegroeid tot een fenomeen in de wereld van de old school rock en bluesmuziek en haar nieuwste plaat “Baby, We All Know” zou haar wel eens onder de aandacht van een groot internationaal publiek weten te brengen. Er werd zeer hard gewerkt aan de elf eigen composities op dit album en er werd ook niet gekeken op een gereputeerde muzikant-instrumentalist meer of minder.

Lees meer

 

SURRENDER HILL – RIGHT HERE RIGHT NOW

10 CD's TE WINNEN

Het debuutalbum “Surrender Hill” van het gelijknamige man-en-vrouw-duo uit Sedona, Arizona dateert uit 2015 en draait ten huize (valsam) nog regelmatig rondjes in de cd-speler. De nieuwste in Nashville, Tennessee opgenomen plaat van zanger en componist Robin Dean Salmon en zijn echtgenote Afton Seekins kreeg als titel “Right Here Right Now” en heeft na enkele niet-voorziene omzwervingen uiteindelijk toch mijn schrijftafel en cd-speler bereikt, iets waar ik eerlijk gezegd nieuwsgierig en geïnteresseerd naar uitkeek. De Americana- en countrydeuntjes die dit echtpaar produceren vallen maximaal in de smaak bij deze jongen en dat is niet minder het geval voor de veertien tracks op deze tweede plaat van ‘Surrender Hill’. Qua instrumentatie zijn ze op dit album wat verder gegaan dan bij hun eersteling. Afton speelt op mandoline en percussie, Robin op elektrische en akoestische gitaar en op dobro. De verdere begeleidingsband bestaat uit bassist en toetsenist Eric Fritsch, drummer Paul Griffith en Mike Daly op pedal en lap steel. Jonathan Callicutt is als gastgitarist te horen op drie tracks van deze plaat.

Lees meer

 

MATT WALDON – GROW UP

10 CD's TE WINNEN

De 34-jarige singer-songwriter Matt Waldon stamt ondanks zijn Amerikaans klinkende naam uit de Noord-Italiaanse stad Padua, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Hij is één van de 200.000 inwoners van deze pittoreske stad met gebouwen en palazzo’s in een prachtige architectuurstijl, dicht bij Venetië liggend en door de Bacchiglione-rivier in tweeën gesplitst. In zijn muziek combineert Matt Waldon folk, rock en country en dat doet hij al sinds de oprichting van zijn begeleidingsband ‘The Miningtown’ in 2004. Pas in 2011 kwam hij met een eerste soloalbum op de proppen dat “Amnesia” als titel droeg. Dat was een ep met vijf akoestische nummers die hem deed besluiten om zijn groep definitief te verlaten om voluit aan een solocarrière beginnen te werken.

Lees meer

 

HOMETOWN MARIE – WILD SIDE (EP)

10 CD's TE WINNEN

‘Hometown Marie’ is een Zweeds kwartet muzikanten uit Mariestad (vandaar de groepsnaam). Drie jaar geleden begonnen zanger en songschrijver Oskar Östman en drummer Simon Peterson aan hun muzikale avontuur. Dat leverde hen in de voorbije jaren optredens op in thuisland Zweden, maar ook in Groot-Brittannië (nl. Schotland en Engeland) en zelfs in Nashville, Tennessee waar ze ook intensief aan nieuwe songs hebben gewerkt. Vier van die liedjes zijn nu terecht gekomen op hun in navolging van debuut-ep “I Am Here” uitgebrachte ep “Wild Side”. Die wordt vooruit gestuurd in de markt als introductie van de band en zijn wellicht snel volgende full-cd, want dat ze nog een stapeltje songs op het schap hebben liggen is wel duidelijk.

Lees meer

 

JARDIER – JARDIER

10 CD's TE WINNEN

We gaan het hier over een plaat hebben van de groep ‘Jardier’, een vijf leden tellende indie rock en indie folkgroep uit Slovenië, een niet zo voor de hand liggend land als leverancier van folk- en rockbands. De naar de groep zelf vernoemde plaat “Jardier” is hun debuutalbum en dateert al van oktober 2015 toen ze voor het eerst in thuisland Slovenië onder de titel “Seasons” op de markt kwam. Nu werd de tijd rijp bevonden voor een internationale release die via de Zweedse distributeur ‘Hemifran’ wordt gecoördineerd. Zanger-gitarist Alex Raztresen, Jure Pohleven (gitaar en keyboards), Borut Perše (gitaar), bassist Dejan Slak en drummer Andrej Zavašnik zijn de vijf bandleden die samen tekenen voor de songteksten en de muziek bij de tien tracks op dit debuutalbum.

Lees meer

 

JON STRIDER – SOUL REUNION

10 CD's TE WINNEN

De Californische R&B-singer-songwriter Jon Strider groeide op in Berkeley en begin de wereld rond te reizen om er op allerlei podia zijn liedjes te gaan vertolken. Na omzwervingen langs Los Angeles, Nashville, Tennessee en Austin, Texas belandde hij ook in Europa en dat beviel hem zodanig dat hij besloot om zich definitief te gaan vestigen in de Zweedse stad Malmö. Zijn specialisme in de muziekbusiness vormt zich rond zijn singer-songwriterwerk, maar hij heeft in het verleden ook gitaar en keyboards gespeeld in de begeleidingsgroep van artiesten als o.a. Eddie Money, Dallas Taylor en Mink DeVille. Als soloartiest heeft hij tot op heden acht albums uitgebracht, waarvan “Soul Reunion” zijn laatst verschenen realisatie is. Daarnaast heeft hij ook al aangekondigd dat er in 2017 nog twee andere platen van zijn hand zullen verschijnen..

Lees meer

 

MARCUS MALONE - A BETTER MAN

10 CD's TE WINNEN

Voor de Bluesrock liefhebbers is Marcus Malone uiteraard al lang geen onbekende meer. En met zijn inmiddels 8ste album zal hij die fans alweer weten te bekoren. Twaalf nummers telt deze , we zijn geneigd soulvolle te schrijven, rockende plaat die de titel “A Better Man” meekreeg. Originele songs van de hand van- of mede geschreven door Marcus zelf, die weten te bekoren van begin tot einde. Het is intussen genoegzaam gekend dat de man in het bezit is van een bijzonder expressieve stem die aan Paul Rodgers doet denken. Ook de manier waarop , lees : krachtig en meeslepend, zal herinneringen oproepen aan de voormalige frontman van Free en Bad Company. Soit, Marcus bezit nog een andere gave en dat is de luisteraar meetrekken in zijn songs, niet alleen vocaal maar ook muzikaal onderstrepend. Hij wordt omringd door uitstekende muzikanten als drummer Christopher Nugent en gitaristen Sean Nolan en Stuart Dixon om het maar bij die drie te houden maar dan doen we tekort aan de schitterende gastbijdrage van slide gitarist Julian Burke en toetsenist Moz Gamble bijvoorbeeld.

Lees meer

 

ULRICH ELLISON AND TRIBE – RISE UP FROM THE ASHES

10 CD's TE WINNEN

Frontman Ulrich Ellison is een Amerikaans, uit Austin, TX, afkomstige singer-songwriter, gitarist en producer. Hij is ook de frontman en oprichter van de Ulrich Ellison and Tribe, die in 2015 in Austin de Music Award won als “Best Funk/Soul/Blues” live band. Ellison, zijn naam verraadt het een beetje, is geboren in Graz, Oostenrijk. Hij studeerde klassieke piano in het Johann Josef Fux Konservatorium en werd gitarist na zijn studies aan de University of Music and Performing Arts in wenen. Na omzwervingen in eigen land vertrok Ellison in 2007 met een Fulbright uitwisselingsstudiebeurs voor twee jaar naar de States, waar hij jazz gitaar studeerde aan de Sarah & Ernest Butler School of Music aan de University of Austin, TX. In deze periode won hij drie International Downbeat Awards in de categorie “Blues/Rock/Pop soloist, college winner”. Nadat hij afstudeerde was Allison in de Austin regio sideman in verschillende bands, waaronder deze van soul zanger Nakia en van Grammy-nominee zanger Abra Moore.

Lees meer

 

ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION – THIS THE LIVE I CHOOSE

10 CD's TE WINNEN

Zoë Schwarz (Blue Commotion) is een Britse singer-songwriter, die al vanaf 2012 samenwerkt met gitarist/songwriter Rob Koral. Voor haar vierde studio album ‘This is the Life I Choose’ werd ze geholpen door Pete Whittaker op Hammond en Paul Robinson op drums en percussie. ‘This Is the Life I Choose’ is een verzameling van elf originele songs, waarbij ze voor het uptempo nummer ”No Money In My Pocket” en de ballade ”Call Of the Night” voor de songwriting op Pete Feenstra (Award winnend promotor) konden rekenen. Enkel de twee “bonus tracks” zijn een Jack Bruce (”We’re Going Wrong”) en een Anthony Newley & Leslie Bricusse cover (”Feeling Good”); beter gekend in de versie van Nina Simone. 

Lees meer

 

THE CELL – MEMORIES

10 CD's TE WINNEN

The Cell is een rock band die in 2002 door de Amerikaanse zanger / frontman David Gore en de Tsjechische drummer Milan Milata, beiden zijn liefhebbers van Southern rock en blues rock, in Tsjechië (lees: Praag) opgericht werd. Hiervoor kwamen aanvankelijk gitarist Michal Benes, bassist Leos Koudelka en zangeres Veronika Mohaplova in het vizier. Na enkele wijzigingen in de line-up (in 2009 verliet Gore de band) bestaat de band nu uit zeven muzikanten: zanger (Michal Cerman: lead vocals), 2 gitaristen (Michal Beneš & Martin Škoda), bassist (Leoš Koudelka), drummer (Milan Milata) & 2 zangeressen (Martina Dolečková & Michaela Jonczyová). The Cell is (zoals ze zelf aangeven) een Southern Rock band, met herkenbare blues rock invloeden, waarbij vooral de gitaren van Michal Beneš & Martin Škoda de aandacht vragen. Ondanks alle verloop in de line-up van de band sinds hun start in 2002, blijft The Cell ongestoord verder bouwen en is ‘Memories’ de derde release van dit Praagse septet. ‘Memories’ zal een breed publiek aanspreken omdat het eenvoudig weg, een goed en gevarieerd rock album is. 

Lees meer

 

DOUGLAS GREER – BAJA LOUISIANA

10 CD's TE WINNEN

De uit Port Arthur, Texas, afkomstige Amerikaanse singer-songwriter Douglas Greer debuteerde al in 2006 met het album "Just a Man", maar sindsdien was het helaas vrijwel stil rond de al lange tijd vanuit het Texaanse Austin opererende singer-songwriter. In die tien jaar heeft Douglas echter niet stilgezeten, want de ene tournee volgde de andere op en zo speelde hij vooral in de toonaangevende muziekclubs van Austin. Douglas Greer is inmiddels tien jaar ouder en levert met "Baja Louisiana" een in allen opzichten voortreffelijke plaat af. Waar Douglas met zijn voorlopige meesterwerk "Just a Man" op een enorme respons kon rekenen, zal het nu beslist niet anders zijn. Zijn observaties op dit nieuwe album zijn wellicht meer persoonlijker. Reden is misschien dat hij terug keerde naar zijn thuishaven en zoals hij ooit zei: "To understand the music of the Austin, Texas based singer-songwriter Douglas Greer you should descend to his hometown Port Arthur, Texas", zo weet hij dat dan ook te verhalen in "Back In My Skin Again". Opgenomen in de Congress House Studio in Austin, Texas, is "Baja Louisiana" in muzikaal opzicht niet zo ingetogen dan zijn voorganger, en dit omwille van de hulp van producer en multi-instrumentalist Mark Hallman die zomaar twee gereputeerde gitaristen David Grissom en Bradley Kopp liet komen.

Lees meer