RONNI BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARLS VOL.5: LET’S ROCK AND ROLL!

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

Voor de serie BLACK PEARLS, vervangt de Deense blues gitarist Ronni Boysen DJ “Mojo” Man. Ronni Boysen stopte als artiest in 2022. Hij vond een job en kon méér tijd steken in zijn familie en zijn hobbie: het verzamelen van originele 45 en 78 toeren singles. Boysen trad op in 23 landen en werkte samen met internationale artiesten als Lazy Lester, James Harman, Diunna Green leaf, Bob Corritore, Lurrie Bell, Gary Primich, R.J. Micho, Barrelhouse Chuck, Big Creek Slim en anderen. Boysen was één van de oprichters van The Kokomo Kings en werkte 13 jaar samen met Mud Morganfield.

RONNI BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARLS VOL.5: LET’ ROCK AND ROLL

Voor Volume 5 van de reeks Black Pearls ging Ronni Boysen op zoek naar R&B-singles rond het thema “Rhythm Rockin’ Boogie”. Hij belandde zo voor de opener bij Little Shy Guy met “Let’s Rock and Roll”. Thomas “Shy Guy” was een uitstekende blues zanger en harmonica speler uit Nashville, TN. Hij trad op in de rock scene onder de naam Little Shy Guy & The Hot Rods. Little Cameron deed het daar in de stijl van Little Richard, wat te horen is op “Kansas City Dog”. De Rockin’ Dukes waren afkomstig uit Baton Rouge, Lousiana. Hun frontman was zanger/drummer Joe Hudson. Op Hoo-Wee” zingt Lester Robertson de lead. Na de Blue Dots met heerlijke sax op “Saturday Night Fisf Fry” en een rockende Mama Thornton & The Hi Tones met “Don’t Talk Back” volgt er H-Bomb Ferguson met “No Sackie Sack” . H-Bomb was afkomstig uit South Carolina. Hij nam veel “présence” over van Wynonie Harris. Hij viel op stage door zijn pluimen. Marvin & Johnny brengen hier “Ain’t that Right”. Er was maar één Marvin Leon West, maar over welke Johnny het hier gaat, is een vraagteken. Er waren er zeker 7 verschillende… Willie West behoorde bij de supergroep, The Meters. Ook zijn “A Man Like Me” heeft een Little Richard-gevoel. Ook Little Miss Jessie is uit Clarksdale (Ike Turner, Muddy Waters, Junior Parker, Son House…) afkomstig. Zij werd lid van The Ikettes en trad op met o.a. Albert King, Bryan Ferry en Jose Feliciano. Hier doet ze met Benny Sharp & His Orchestra het opwindende, “My Baby Has Gone”. Wilde primitieve house rock krijgen we van Little Ernest Trucker, Jay Nelson & His Jumpers twisten op “Too Small to Dance”, Modest Showstopper Cifton “Reelin & Rockin’” en Jo Jo Williams, “Rock and Boogie”. Jo Jo Williams was een zanger/gitarist uit Coahoma, MS. Hij verhuisde naar Memphis en later naar Chicago. Tussen 1960 en 62 toerde hij met Muddy Waters. Frank Motley & His Crew trokken aandacht met hun 2 synchroon spelende trompetten én hun “New Hound Dog”, Royal Demons met “What’s the Matter Baby”, Eugene Isom & His Van-Glorians met “Hey, Hey Baby” en Mercy Baby met het pompende “Rock n Roll Baby”. Zanger/drummer Jimmy Mullens kwamen we al tegen op Vol.4. Willie King & The Ike Turner Band nam al op met Ike Turners Kings of Rhythm, hier doet hij “Peg Leg Woman”. Rest er nog Philip Walker met de afsluiter, “Lousiana Walk”. Walker maakte nog deel uit van Cliton Cheniers band, stond in de studio met Rosco Gordon en George Harmonica Smith. Op naar Volume 6!...

‘RONNI BOYSEN PRESENTS: BLACK PEARSL VOL.5: LET’S ROCK AND ROLL!’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&r. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans