ROCKIN’ ROLLIN’ USA: CANADA VISIT 07 – WOMAN FEVER

Artiest info
Website
facebook
 

De lokaal goed florerende rockmuziekscène van de jaren ’50 en 60 in Canada is bij de meeste muziekfans doorheen de jaren vrij onbekend gebleven. We hebben ons allemaal laten meeslepen in de wereld van dit muziekgenre in de Verenigde Staten, vaak wel de bakermat van de rock’n’roll genoemd door de hitsuccessen van Amerikaanse rocksterren als Elvis Presley, Gene Vincent of Carl Perkins.

Toch werd er ook in Canada heel wat afgedanst op de vrolijke swingende klanken van rock’n’roll-liedjes die af en toe coverversies waren van de Amerikaanse hits, nu gezongen door lokale Canadese artiesten. De hier alom gekende Dee Jay Mark Armstrong heeft zich toegelegd op het documenteren van de songs die zo’n 60 à 70 jaar geleden bovenaan stonden in de Canadese hitlijsten. Hij deed dit in een serie verzamelalbums “Rockin’ Rollin’ USA: Canada” op het ‘Pan American Recordings’-platenlabel dat gespecialiseerd is in het heruitbrengen van nostalgische retromuziek.

Vandaag gaan we het hier hebben over ‘Visit 7’, de zevende plaat in deze serie die wordt uitgebracht met als subtitel “Woman Fever”. Deze cd bevat alweer 28 Canadese rocknummers uit de periode van 1956 tot 1963, singles die indertijd in Canada werden uitgebracht op lokale labels als ‘Aragon’, ‘Banff’, ‘Chateau’, ‘Delta’, ‘Rock-A-Tune’ en ‘Zirkon’. Zoals meestal op deze platen gaat het ook nu weer over liedjes en artiesten waar de meesten onder ons tot op heden nog nooit van gehoord hebben.

We kennen het nummer “White Cliffs Of Dover” natuurlijk wel in de originele versie uit 1942 van Vera Lynn, het werd een klassieker door het gegeven dat zij dit lied voor de Britse en Amerikaanse soldaten zong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de eerste audiovideo bij deze recensie kunt u echter de Canadese coverversie van ‘The Robins’ uit 1961 horen in een ‘doo wop’-versie. Uit datzelfde jaar stamt ook het nummer dat we op de tweede audiovideo hebben meegegeven: “Lindy Lou” van ‘Kenny And The Be-Bops’, een Canadees kwintet uit Appleton, Newfoundland.

De geluidskwaliteit van de 28 liedjes op “Rockin’ Rollin’ USA: Canada – Visit 7: Woman Fever” is zoals steeds uitstekend door het feit dat ze allemaal geremastered werden door ‘The Studio That Time Forgot’ in El Paso, Texas. Indien u zich nog eens aangenaam zou willen laten verrassen door deze liedjes uit de rijke rock’n’roll-muziekgeschiedenis, dan kunnen we vooral de aanschaf aanbevelen van de verzamelalbums in deze uitstekende “Rockin’ Rollin’ USA: Canada”-serie. Daarvoor kunt u altijd terecht op de website https://vintagerockinroots.com of via de aan deze recensie toegevoegde link.

(valsam)