MATT OWENS & THE DELUSIONAL VANITY PROJECT – WAY OUT WEST

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Urby Records

De naam van Matt Owens is voor velen wellicht helemaal nieuw en ongekend, maar toch heeft deze Britse muzikant uit Londen er al een heel lange muzikale carrière opzitten als medeoprichter en bassist van de Londense indie folkgroep ‘Noah And The Whale’ rond singer-songwriter Charlie Fink, een band die in onze contreien een grote hit scoorde met het nummer “L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.” en met hun album “Last Night On Earth” uit 2011, één van de vier platen waarvan ze er méér dan 1 miljoen wisten te verkopen voor hun split in 2015.

Matt Owens ging daarna voor een solocarrière die in 2019 leidde tot de release van een eerste soloplaat “Whiskey And Orchids”. Het leverde hem optredens op in Engeland, Ierland, Schotland en een exclusieve performance op het beroemde ‘Glastonbury’-festival. Een jaartje later kwam album nummer twee “Scorched Earth” eraan, een plaat die al snel onder de noemer ‘Americana’ werd gecatalogeerd. In oktober 2022 werd een derde live opgenomen album van Matt Owens de muziekwereld ingestuurd onder de titel “Beer For The Horses” en nu hebben we hier zijn vierde plaat toegestuurd gekregen voor het schrijven van een recensie.

Als ‘Matt Owens & The Delusional Vanity Project’ brengt hij “Way Out West” uit met daarop elf nieuwe nummers. ‘The Delusional Vanity Project’ is eigenlijk een supergroep met zeven leden van diverse andere groepen. Momenteel zijn dat drummer Jimmy Besley (‘Little Mammoths’) en Eddie Johns op drums en percussie, Duncan Kingston op basgitaar en contrabas, James Jack (‘Clemencie’) op elektrische gitaren, Geoffrey Widdowson (‘Danny And The Champs’, ‘Treetop Flyers’) op orgel en keyboards, Jim Godfrey (‘Billy Bragg’) op piano en synthesizer en zangeres Camilla Sky uit Noorwegen als harmony en backing vocaliste.

De elf nummers op “Way Out West” zijn allemaal eigen composities van Matt Owens en hij heeft ook getekend voor het producen van dit vierde soloalbum. In de vakpers wordt deze muzikant wel eens vergeleken met Jason Isbell, Ryan Adams en zelfs Warren Zevon. Ook wij horen in enkele songs zeker enkele gelijkenissen met het werk van deze supersterren uit de Americana-wereld, maar toch vinden we ook dat Matt Owens een specifieke eigenheid etaleert in zijn songs, zowel vocaal als door zijn songschrijverswerk, getuige daarvan de openingstrack “One For The Grapes” die we hier op video ter illustratie hebben meegegeven.

Matt Owens heeft in de voorbije jaren ook op gitaar meegespeeld als begeleider van country- en folkzanger Robert Vincent en van ‘Americana’-zangeres Hannah White. Beide artiesten leveren nu een gesmaakte tegenprestatie. Robert Vincent zingt mee op de songs “Glasgow City Lights” en “Blindsided By Time” en hij speelt op mondharmonica bij het nummer “One For The Grapes” en Hannah White zingt mee op het als duet opgenomen nummer “5 Years Into Marriage”. Bevriende gitarist Keiron Marshall tekent daarenboven voor een knappe gitaarsolo bij het nummer “Hope The Darkness Pulls You Through”. De bezongen thema’s in deze elf liedjes zijn zeer uiteenlopend en variëren van de dood over seks, scheiding, liefdesverdriet tot het ouder worden en de ondergang van de muziekindustrie; voor elk wat wils dus op deze heel mooie plaat van Matt Owens.

(valsam)

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MATT OWENS & THE DELUSIONAL VANITY PROJECT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.