I SHOT A MAN - DUES

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Bloos Records


I SHOT A MAN is een Italiaans trio dat rond 2014 gevormd werd door drie kinderen met migratieachtergrond geboren in Turijn, bestaande uit: frontman Manuel Peluso, gitarist Domenico De Fazio & drummer Simone Pozzi. Hun bandnaam is geïnspireerd door een deel van een zin uit het gekende Johnny Cash-nummer, “Folsom Prison Blues” dat hij schreef in 1953 en dat je kan vinden op zijn debuutalbum (‘Johnny Cash with His Hot Blue Guitar!’, 1957): “But I shot a man in Reno just to watch him die…”. De drie slagen erin met de juiste instrumentatie en de stem van frontman Peluso die het midden houdt tussen crooner en straatmuziek, hun blues “oldskool” -toen instrumenten nog schaars en roestig waren- puur en universeel te laten klinken. Zonder bas worden Manuel, Domenico & Simone gedwongen van andere arrangementen te bedenken en moeten ze, in een constante dialoog tussen de donkere tonen van de drums en de lage tonen van de gitaren, het ritme aanpassen om hun songs aanstekelig te doen klinken. In 2020 won I Shot a Man de Italiaanse selecties van de IBC en in 2022 vertegenwoordigde de band Italië tijdens de internationale finale in Memphis.  

‘DUES’, het nieuwe/tweede album van I SHOT A MAN -de opvolger van ‘Gunbender’,  2019- duikt nog dieper in het hart en de wortels van de blues, omarmt zijn Afrikaanse wortels en zinkt weg in de Mississippi Delta. Met teksten die ingaan op de lasten van de demonen van onze tijd, worstelend met de uitdaging van het bestaan in deze wereld en een spiritualiteit die uitreikt naar een verre god, is elk nummer een portret, een personage, een aanroeping. Met vurige riffs en beklijvende melodieën zoekt ‘Dues’ ontevredenheid op terwijl het zich overgeeft aan melancholie, altijd terugkerend naar de rauwe, krachtige essentie van de blues. ‘Dues’ bevat ritmes variërend van moderne Afrikaanse desert blues en melodieën van Hill Country Blues. Elementen uit de muziekscene van Nashville vermengen zich verder met de soulvolle vibes van New Orleans en de nostalgische ambiance van soul uit de jaren.

Als in de opener de laatste noten van “Arnold Wolf” -een nummer behept met elektrische gitaren en verzadigde geluiden, om de zoektocht naar een modern en direct geluid te onderstrepen- uitgedoofd zijn, klinkt er op “Moaning’ at Midnight” gekreun en gehuil, dat versterkt wordt door de resonators van Domenico De Fazio’s gitaar en de harmonica van gast Tom Newton. “Contemplation Blues” biedt ruimte voor gepeins en om opgekropte ontevredenheid te ventileren. “Desert Room” knipoogt daarna naar bands als bands als Tinariwen in Mali en Mdou Moctar in Niger die knap de blues van de woestijn typeren en ventileren. Heel speels, flirterig en nostalgisch klinken “Annie Goodheart” en “Roll and Flow”. Op “Spazio 50” (met gast Simone Scifoni achter de piano) neemt Peluso ons mee voor een relaxte wandeling en op “Billboards”  (met backing vocals door Alice Costa & Ilaria Audino), de ballade waar het album mee afsluit, voel je in de warme en fluweelzachte tonen, de soul uit de seventies.

“With 'DUES' by I SHOT A MAN', the three returns even more to the raw and powerful essence of stripped down blues like no other…”

Eric Schuurmans

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: I SHOT A MAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘DUES’: tracklist: 01. Arnold Wolf – 02. Moaning’ at Midnight – 03. Contemplation Blues – 04. Desert Room – 05. Left Eye – 06. Annie Goodheart – 07. Thieves – 08. Roll and Flow – 09. Spazio 50 – 10. Billboards | Composed by: Manuel Peluso, w/Domenico De Fazio, or as [noted] | Produced by: Manuel Volpe | Credits: Manuel Peluso: lead vocs, e+a guitars / Domenico De Fazio: e guitars, resophonic, bvs / Simone Pozzi: drums, percussions, bvs & Guests: Tom Newton: vocs, harmonica (2), Alice Costa & Ilaria Audino: bvs (7,10), Simone Scifoni: piano (9)

Discography I SHOT A MAN: Dues [2024] | Gunbender [2019] |