GA-20 - OSPEL - 07/05/22

In Boston, Massachusetts, besloten twee vrienden, Pat Faherty en Matthew Stubb, in het najaar van 2017 om een bluesband op te richten. Ze deelden namelijk een enorme liefde voor traditionele blues, r&b en r‘n’r uit de late jaren ‘50 en vroege jaren ’60 en voor legendarische artiesten als Lazy Lester, J.B. Lenoir, Earl Hooker, Buddy Guy, Otis Rush en Junior Wells. Gitarist Stubbs speelde in de band van harmonica blues master Charlie Musselwhite en met zijn eigen Psych/Rock groep The Antiguas. Aanvankelijk speelden beiden met verschillende drummers en verschillende andere muzikanten, waaronder harmonicaspeler Matt Prozialeck en drummer Chris Anzelone (Roomful of Blues), die later op hun debuutalbum drumt.

Begin 2018 kozen ze voor de naam GA-20 en werd de band een trio, bestaande uit een zanger, twee gitaren en drums. "GA-20" verwijst naar de bijna iconische versterker die door Gibson tussen 1950 en 1961 geproduceerd werd. Ongeveer een jaar na hun oprichting sloten ze een deal af met Karma Chief Records. GA-20 wordt beschreven als een trio dat uitgeklede Chicago blues uit de jaren '50/'60-stijl speelt met veel vervorming en zonder bas.

In december 2018 nam GA-20 de single "Naggin' On My Mind"/”Sit Down Baby” op met Charlie Musselwhite (harmonica), Luther Dickinson (slide gitaar) en Chris Anzelone (drums). Hun debuutalbum ‘Lonely Soul’ werd uitgebracht in oktober 2019. Het klinkt tegelijk “oud” en fris. Blues, r&b, r’n’r met een snuifje surf (!) er doorheen. Ondertussen “exit” Chris Anzalone en “in” Tim Carman, die het overneemt als primaire drummer. Later verscheen de 4-track EP ‘Live Vol. 1’, gevolgd door de single “No No” en vorig jaar hun tweede studio album ‘Try It… You May Like It: Ga-20 Goes Hound Dog Taylor’ (recensie). Op dit album staan dan ook staan zeven Taylor nummers. De drie overige nummers zijn “Phillips Goes Bananas” van Brewer Philips, de Hudson Whittaker klassieker “It Hurts Me Too” en de afsluiter, een Elmore James’ nummer, “Hawaiian Boogie”.

Pat Faherty en Matthew Stubb voelen een leegte in de hedendaagse muziek en daarom schrijven ze een moderne versie van muziek waar hun voorliefde persoonlijk naar uit gaat. En dat doen ze heel erg goed, als ook hun live concert tijdens Moulin Blues 2022, want wat was dat genieten.

 

Foto © Manon Houtackers - meer foto © Manon Houtackers

 

GA-20 @ Moulin Blues Ospel - 07/05/22