BEN REEL @ HALEN – 08/11/23

De Ierse bard Ben Reel speelt op woensdag 8 november 2023 in Bed 'n Blues. Hij is met zijn hoedje, mondharmonica met beugel en akoestische gitaar een karakteristieke verschijning in het metier. Reel's liedjes gaan tekstueel over herkenbare zaken. In de atmosfeer die rond de liedjes hangt, tref je sporen aan van musici als Bob Dylan, Van Morrison, Ray Charles, John Hiatt, Bob Marley, Roy Orbison,Bruce Springsteen met een flinke slok Neil Young voor de afdronk. In weerwil van de vele invloeden die gehanteerd worden, heeft Ben Reel genoeg eigen smoel en klasse in huis om ruimschoots te kunnen overtuigen.

Ben Reel is in eerste instantie vooral een geweldige zanger! Indrukwekkend, intens! Als je al mag vergelijken lijkt zijn stem op een kruising tussen Marvin Gaye en Bruce Springsteen. Voortkomend uit de oneindig lijkende traditie van geweldige Ierse songwriters, de kampioenen van het combineren van taal met muziek, is Ben ook nog eens een begenadigd songwriter. Zijn laatste album, "Locked In & Live" dat vorig jaar verscheen,kreeg veel lovende kritieken, maar pas verscheen "Come a Long Way", zijn 11e album met 11 gloednieuwe, zelfgeschreven nummers, allemaal opgenomen en geproduceerd door Ben zelf in zijn thuisstudio in South Armagh, Ierland. Zijn soulvolle songs, liedjes die in grote lijnen zijn levensverhaal vertellen, komen uit de diepe bron van de ziel. Alsof je op een kruispunt staat, met zijn liedjes van reflectie, hoop en zoeken naar verlossing. Dit album vertelt dan ook het verhaal van Reel's reis tot nu toe. De meeste nummers zijn geschreven tijdens de pandemie, zodat er tijd was om de balans op te maken.

"Come a Long Way", is na "the Nashville Calling" (2020), Ben's nieuwste studio album, en meer dan ooit bevestigt hij hiermee zijn status als één van de allerbeste Europese Americana-muzikanten. Op deze plaat is "From The Day I Was Born", een prachtige ballad, die begint met zijn geboortedatum en schetst hoe de wereld er in die tijd uitzag en hoe die zich zou gaan ontwikkelen: ‘From the day I was born, there was war.’ Muzikaal is hij wederom een fijne mix van Bruce Springsteen en Rodney Crowell en zijn stem klinkt krachtiger dan ooit. Het maakt van zijn nieuwe album een mijlpaal in een rijke carrière die een groot publiek verdient. Zijn live shows zijn wondermooi, dus we keken alvast uit naar zijn komst naar onze 'Living Room' waarbij hij zijn nieuwste album "Come a Long Way" kwam voorstellen en we even voor zijn optreden een hartig gesprek met hem hadden.

 

Foto © Manon Houtackers