-->BEN REEL @ BED 'n BLUES, HALEN - 08/11/23

Eén der meest miskende Ierse singer-songwriters is Ben Reel uit Silverbridge, South Armagh die in zijn eigen land wel kan rekenen op heel veel fans, maar buiten Ierland nauwelijks gekend is als artiest, misschien met enige uitzondering voor Nederland en Duitsland. In 1999 debuteerde hij met het album “This Is The Movie” en in de volgende bijna 25 jaar kwamen er nog meerdere cd’s van deze muzikant op de markt: “Lost In The Haze” uit 2001, “Sweet Victory” uit 2004, “New Horizon” uit 2007, “Time To Get Real” uit 2009 en de verzamelplaat “10” uit 2012 met songs uit de periode 1999 tot 2009 + vier nieuwe nummers. Nog meer soloalbums van Ben Reel zijn het schitterende “Darkness And The Light” uit 2013 gevolgd door “7th” uit 2015, “Land Of Escape” uit 2018 en het in Tennessee opgenomen album“The Nashville Calling” uit 2020.

In 2021 kwam er dan een live-album “Live @ JJ Smyths Dublin” op de markt met de registratie van een concert van de ‘Ben Reel Band’ dat al in 2013 plaatsvond. Ook vorig jaar in 2022 bracht Ben Reel een gecombineerde plaat uit die “Locked In + Live” heette en liedjes bevatte die tijdens de coronalockdown werden opgenomen, aangevuld met live opgenomen nummers die in 2021 in het ‘Iontas Theatre’ in het Noord-Ierse stadje Castleblayney werden gespeeld tijdens diezelfde lockdownperiode. Daarop stonden ook twee coversongs met “Oh Sister” van Bob Dylan en “Drive All Night” van Bruce Springsteen, de man die Ben Reel op zeer jonge leeftijd na een bijgewoond concert in Ierland deed beslissen om zelf ook een muzikantenbestaan te gaan leiden.

Ook dit jaar kwam Ben Reel alweer met een prachtige nieuwe plaat op de proppen: “Come A Long Way” zou eveneens als een terugblik op zijn lange muzikale carrière kunnen worden gezien. Hij zegt zelf echter dat de titeltrack een liedje is met een oproep voor vrede en geïnspireerd is op ‘The Troubles’, het vier decennialange bloedige etnisch-nationalistische conflict tussen Ierland en Noord-Ierland.

Dat hij zich doorheen de jaren steeds verder heeft ontwikkeld als zanger en songschrijver bewijzen de elf nummers op dit nieuwe album. In mijn recensie over deze plaat verwees ik naar Bruce Springsteens’ ‘induction speech’ tijdens de inauguratie van Roy Orbison in april 1987 in de ‘Rock’n’Roll Hall Of Fame’, amper anderhalf jaar voor diens plotse overlijden. ‘The Boss’ beëindigde toen zijn lofrede met de zin “I wanted to make a record with words like Bob Dylan, that sounded like Phil Spector’s productions, but most of all I wanted to sing like Roy Orbison. Now, everybody knows that nobody sings like Roy Orbison.” Wij zijn echter van mening dat deze Ben Reel de unieke vocale capaciteiten van ‘The Big O’ heel goed kan benaderen.

Dat kwam hij vanavond aan ons bewijzen in de gezellige ‘Bed ’n Blues Living Room’ van ‘Rootstime’ in Halen, deze keer optredend als soloartiest, omgord met zijn vertrouwde ‘Takamine’-gitaar en zingend als een nachtegaal bij heldere hemel, hoewel het deze avond de hele tijd stevig heeft geregend. Hij wisselt in zijn songrepertoire vlotjes af tussen soul, folk, blues, rock en Americana en hij zingt zijn bekendere liedjes afwisselend met minder gekend werk uit zijn rijke songcatalogus waarmee hij voor een mooi gevarieerd optreden zorgt.

Opvallend bij dit optreden is het T-shirt dat hij draagt van de Amerikaanse singer-songwriter Tommy Womack uit Nashville, een muzikale legende die in 2019 op gitaar meespeelde bij de opname van Ben Reels’ album “The Nashville Calling”. Ook de sticker op zijn gitaar met de vredesboodschap ‘Unfuck The World’ verraadt de sociale bewogenheid van deze sympathieke Ierse artiest. Hieronder voegen we ter informatie zijn setlist toe met de titels van alle nummers die hij heeft gebracht, aangevuld met de informatie uit welk van zijn albums die songs stammen. Zoals bijna altijd hadden de afwezigen op dit gezellige concert ook nu weer ongelijk, maar u kunt dit eventueel nog goed maken door alsnog in de volgende weken één van de komende concerten tijdens zijn tot 20 november durende tournee doorheen België, Nederland en Duitsland te gaan bijwonen.

(valsam)

SETLIST
PART 1

1. Rainy Night (uit ‘Time To Get Real’ - 2009)
2. Old & Wise (uit ‘Time To Get Real’ - 2009)
3. Tough People (uit ‘The Nashville Calling’ – 2020)
4. Old Man (cover Neil Young-song uit album ‘Harvest’ – 1972)
5. All In Good Time (uit ‘The Nashville Calling’ – 2020)
6. Isolation Blues (uit ‘Locked In + Live’ – 2022)
7. Hardwired Blues (uit ‘Come A Long Way’ – 2023)
8. Don’t Fight It Baby (uit ‘Come A Long Way’ – 2023)
9. Heart Just Won’t Heal (uit ‘Darkness & The Light’ – 2013)

PART 2
1. One Of These Days (uit ‘7th’ – 2015)
2. Loretto On My Mind (uit ‘Come A Long Way’ – 2023
3. Up There In The Sky (uit ‘The Nashville Calling’ – 2020)
4. You’re Not Alone (uit ‘Darkness & The Light’ – 2013)
5. Old Whore (uit ‘Come A Long Way’ – 2023)
6. Let The Road Rise (uit ‘Come A Long Way’ – 2023)
7. Mix: Love Me Do / All Souls Alive / With A Little Help From My Friends
(Beatles-John Lennon Tribute + ‘All Souls Alive’ (uit ‘7th’ – 2015)
8. Come A Long Way (uit ‘Come A Long Way’ – 2023)
9. U People (uit ‘10’ – 2012)
10. This Is The Movie (uit ‘This Is The Movie’ – 1999)

LORETTO ON MY MIND + UP THERE IN THE SKY

 

YOU’RE NOT ALONE

MEER VIDEO'S: OLD MAN - (Neil Young-cover) + ALL IN GOOD TIME / DON’T FIGHT IT BABY - COME A LONG WAY - UP PEOPLE - ISOLATION BLUES - HARDWIRED BLUES - MIX: LOVE ME DO / ALL SOULS ALIVE / WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS