-->DON DIEGO TRIO @ BED 'n BLUES, HALEN - 26/09/23

Wat zou de link kunnen zijn tussen Don Corleone uit ‘The Godfather’ en Don Diego Geraci uit Italië? We kunnen het u vertellen na het bijwonen van het ‘Bed’nBlues - Living Room’-concert van ‘The Don Diego Trio’ in de gezellige ‘Rootstime’-huiskamer in Halen. Het was tijdens dit optreden dat de virtuoze gitarist Diego Geraci ‘The Godfather Theme’, het instrumentale herkenningsdeuntje van de beroemde maffiafilm uit de snaren van zijn uit dennenhout gefabriceerde ‘Blackbeard’-gitaar toverde.

‘The Don Diego Trio’ is een vrolijk Italiaans trio muzikanten met ‘Don’ Diego Geraci (48) op gitaar, Giulio Farinelli (de jongste) op contrabas en Andy Caligaris (50) op drums en percussie. Ze hebben alle drie hun hart verpand aan de rockabilly-muziek waarin ze ook regelmatig een zijsprongetje maken naar blues, country, Americana, hillbilly, western swing en rock’n’roll.

Voor een goed gevulde ‘Living Room’ gaf het drietal het beste van zichzelf in twee sets van elk een uurtje. Muzikaal zat deze hele avond echt wel snor met korte maar heerlijk swingende nummers die uit de componeerkoker van Don Diego waren ontstaan, maar ook met een hele rits knap geselecteerde coverversies van klassiekers uit de door deze band gespeelde muziekgenres. Een overzicht van alle gebrachte nummers kunt u hieronder lezen in de bijgevoegde setlist.

Maar we willen u hier toch ook nog even informeren over enkele speciale momenten die de heren in hun enthousiaste set hebben ingebouwd. Zo zingt contrabassist Giulio eveneens twee gecoverde liedjes met “I Gotta Get Drunk” van Joe Carson en “Crazy Shoes” van Ronnie Dawson. Ook drummer Andy mag twee keer frontman spelen, eerst door het luid roepen van “Tequila” tijdens de op gitaar gespeelde instrumentale klassieker van ‘The Champs’ en daarna door op zijn ontblote buik de percussiegeluiden te maken bij het covernummer “Chattanoogo Shoe Shine Boy” van Red Foley.

Dat deze heren ook wel van een grapje houden blijkt uit het opdragen van de song “I Hate You” aan Diego’s vrouwtje en het voor zijn jonge dochter Beatrice geschreven “Little Queeny” eigenlijk een muzikale afrekening is met haar vriendje. Ook het van Link Wray gekende nummer “Run Chicken Run” wordt opgevoerd als een grappige klucht met kakelende kipgeluiden die gezongen worden en op Diego’s gitaar worden nagespeeld. Tijdens Chuck Berry’s “13 Question Method” imiteert Don Diego op zijn gitaar een hoogoplopende discussie tussen een man en zijn vrouw waarbij hij de mannelijke partij heel rustig speelt en de vrouwelijke repliek daarna op chaotische wijze luid weerklinkt. Gelukkig maar eindigt die nodeloze discussie in dit nummer ook hier weer in ‘peace’ en ‘making love’.

Don Diego heeft een decennialang verleden als gitarist en componist, eerst bij de Italiaanse blues- en rockabillyformatie ‘The Adels’ en daarna met zijn trio en dankzij diverse tournees met bekende artiesten als B.B. King, Brian Setzer (van ‘Stray Cats’) en ‘The Paladins’. Hij vertelde me na het concert dat hij na deze uitgebreide tournee doorheen Europa met zijn trio die duurde tot eind oktober alweer opnieuw ging rondtoeren als gitarist bij de ‘Church Of Cash’,de formatie waarbij hun frontman Jay Ernest de populairste songs uit het rijke repertoire van countrylegende Johnny Cash zingt.

Als conclusie voor deze concertrecensie willen we nog even zeggen dat dit één van de meest vrolijke optredens was die we al hebben aangeboden gekregen in deze ‘Living Room’-reeks. De afwezigen hadden alweer tonnen ongelijk en ze kunnen dat misschien nog het best compenseren door zich nu al in te schrijven voor de binnenkort volgende optredens van Ian Siegal, Ben Reel, ‘Los Chupitos’ en het gelegenheidsduo Lon Eldridge & Steven Troch.

(valsam)

SETLIST
SET 1

1.Whistle Stop (Louis Prima-cover)
2.Tipsy Mind
3.Pinch Me Up
4.Six Pack To Go (Hank Thompson-cover)
5.The Truck Driving Man (Terry Fell & The Fellers-cover)
6.Waiting For A Beer
7. Bim Bam (Sam Butera-cover)
8. I Gotta Get Drunk (Joe Carson-cover)
9. Tequila – instrumental (The Champs-cover)
10. Little Queeny
11. You’re 60 (Johnny Burnette-cover)
12. Goofin’ Around (Bill Haley & The Comets-cover)
SET 2
1.Load The Truck
2.The Bottle Let Me Down (Merle Haggard-cover)
3. I Hate You
4. Walking By Myself (Gary Moore-cover)
5.13 Question Method (Chuck Berry-cover)
6. The Godfather Theme – instrumental (composer: Nino Rota)
7. Milf Lover
8. Hallelujah I Love Her So (Ray Charles-cover)
9. Stop The World And Let Me Off (Patsy Cline & Waylon Jennings-cover)
10. Mr. Sandman – instrumental (traditional – Chet Atkins-cover)
11. Crazy Shoes (Ronnie Dawson-cover)
12. Chattanooga Shoe Shine Boy (Red Foley-cover)
13. Run Chicken Run (Link Wray-cover)
Encore
1. Bella Ciao / Ghost Riders In The Sky (traditional / Stan Jones & His Death Valley Rangers)
2. Sinner’s Boogie