-->GUTBUCKET @ BED ‘n BLUES, HALEN – 13/12/23

Als ik het over het nummer “Gut Bucket Blues” heb, zullen fervente muziekliefhebbers wellicht snel “van Louis Armstrong” (1901-1971) zeggen. Klopt! Satchelmouth (iemand met een grote mond), kortweg Satchmo of Satch -de alias van de Amerikaanse jazztrompettist, zanger en entertainer- nam in 1925 met His Hot Five (Kid Orby: trombone, Johnny Dodds: klarinet, Lillian Armstrong-Hardin: piano & Johnny St. Cyr: banjo) het nummer op, dat is terug te vinden op ‘The Original Hot Five Recordings of Louis Armstrong’. Gutbucket in één woord, is in de muziek scene ook de naam van minstens twee (qua genre) uiteenlopende bands.

Zo is GUTBUCKET als band niet alleen de chaotische en onvoorspelbare Amerikaanse jazz/fusion band uit Brooklyn (NY), maar ook een Belgisch Delta blues trio (occasioneel een kwartet met gitarist Bart Jult) uit resp. A’pen, Kampenhout & Brussel, bestaande uit REMKO VAN DAMME, aka Black Label (zang, gitaar, National steel, lapsteel, mondharmonica), MICHAEL TROMPENEERS (drums, piano) & RIK LENAERTS (contrabas). We hadden het trio, zoals eerder aangekondigd, als jaarafsluiter van de “Rootstime Free Living Room Concerts” nog in het verschiet.

Uit Armstrong’s blues arsenaal putten de drie van Gutbucket vanavond in de Living Room niet. “Vele van hun nummers zijn originals, maar herkenbaar zijn ze wel! Heerlijke akoestische shuffles die je doen wegdromen bij de blues en waarbij het voelt alsof je ergens -way down in Mississippi- in een Juke Joint zit. Volledig in de sfeer van Little Walter, Jimmy Reed en andere iconen. Hun songs, die gebaseerd zijn op de rauwe Delta Blues, krijgen een hedendaagse injectie van Southern rock en soul. Het kan daarom bijna niet anders, of de muzikanten van deze band hebben zwart bloed door hun aderen stromen…”.

“The blues is not dead baby! Hell no…”
Dat bewijst GUTBUCKET, die de blues speelt vanuit de onderbuik!...

Het uitladen van de instrumenten, het na heel wat overleg verdelen van de (beperkte) podium plaatsen en de reguliere sound check gebeurde -gezien niet iedereen enkel muzikant is- vrij laat in de namiddag. De muzikanten hadden daarna snel nog wat kunnen eten en waren, zoals de aanwezigen, klaar voor een gemoedelijke muziekavond, die vooraf als “gedreven, rauw en authentiek” aangekondigd was. Remko, zittend en me zijn dobro op de knieën, begon de eerste set met wat hij al snel als de “oer blues” omschreef en die met overvloed in de omgeving van de Mississippi Delta te vinden is. Nummers als “Devil’s Train”, “Whiskey On My Mind” en “Down to Mississippi” klonken zo beleefd en intens, waardoor al snel het gevoel goed zat en het meer en meer duidelijk werd wie Gutbucket’s grote voorbeelden zijn. Als autobiografisch omschreef Remko  “Wicked Grin”, zijn “Smokestack Blues” was een bedoelde forse knipoog naar Howlin’ Wolf en “Feel so Sad” was helemaal niet wat de titel liet uitschijnen. De set was door de beleving en interactie snel om, maar er zou na “de hoed” nog méér volgen!

De tweede set stond ook volledig in lijn met de eerste. De songs die Remko met Gutbucket bracht waren heel clever / vakkundig uit het grote blues aanbod geplukt en heel herkenbaar. Over de liefde ging het in “Long Gone”, “Shake It” hield de druk op de ketel en na “Stones In My Shoes” werd met “Ramblin’ On My Mind” en met het nodige “voorbehoud van extra’s”, door Remko het einde aangekondigd. Het werd door de “encores” een lang en door de aanwezigen, erg geapprecieerd einde. Als je met een update van “Love in Vain” -nog eentje van de vader van de blues, Robert Johnson- zo’n indruk kunt achterlaten, dan moet er (inderdaad) zwart/erg donker bloed in je aderen vloeien!

“GUTBUCKET o.l.v. Remko Van Damme sloot 2023 in de Rootstime Living Room met eigenzinnige originele Delta “oer” blues, op hoog niveau en met klasse, af. Vergeet na vanavond zeker niet, dat ook dit trio Belgisch is!...”

Eric Schuurmans

 

 

meer video's : All Night Long - Treat Me very kind - Love In Vain

 

More ROOTSTIME LIVING ROOM FREE CONCERTS:

DINSD. 09 JANUARI ’24: BLACK CAT BISCUIT (BE)
(Blues / Roots)
DINSD. 23 JANUARI ‘24: MARCO BETTI & THE NIGHTHAWKS (IT)
(50’s R&B / Soul / Rockabilly)
WOENSD. 28 FEBRUARI ’24: LON ELDRIDGE & STEVEN TROCH (US/BE) (Blues / Ragtime / Swing)
DINSD. 19 MAART ’24: G & THE DOCTOR (IT)
(Swing / Blues…)
DINSD. 23 APRIL ‘24: LLOYD SPIEGEL (AU)    
(Akoestische blues)