-->HAGELAND BLUES&ROOTS NIGHT @ GLAZUUR, GLABBEEK - 25/03/23

“Vijf Belgische bands gingen tijdens de zevende editie
van de HAGELAND BLUES&ROOTS NIGHT in de Glazuur de uitdaging aan…”

Dat alles terugkeert (“l’histoire se répète”) geldt ook in de blues business en het verklaart, waarom eind maart de HAGELAND BLUES&ROOTS NIGHT in de agenda’s van vele onvervalste blues liefhebbers genoteerd staat. Dit weerkerend indoor festival in Glabbeek ging ook dit jaar -o.w.v. lopende verbouwingswerken van de vroegere locatie- nog eens in zaal Glazuur door. Opdat alles op een ander anders, vaak naar méér smaakt, maakt het de blues misschien ook wel beter, moet het snuggere Blues&Roots team in Glabbeek gedacht hebben…

Dit jaar, voor editie #7, zijn de programmators van de Hageland Blues&Roots Night voor enkel “Belgisch” gegaan. Qua aanlokkelijkheid is dit géén akkevietje, maar wel een uitdaging of nog beter een “opportunity” op zich! Het resultaat van al het voorafgaande overleg en gepuzzel is een affiche met vijf Belgische top bands, waarvan 1 opvallende one-man band met Waalse roots, drie bands met al heel wat ervaring -we zijn blij dat Wouter Celis aka Doghouse Sam er terug fulltime bij kan zijn!- én, een “minder” bekend duo, dat afsluit en dat zal verbazen. Want “waar The Orchestra ook optreedt staan de mensen op, dansen ze en beleven ze een goede tijd!...”. Ja, in Glabbeek kreeg “Meensel Blues” op 62 meter boven de zeespiegel, in een gemeente met ruim 5000 inwoners in hartje Vlaams-Brabant, een gezond kloppend ruilhart ingeplant, dat nog lang verder mag blijven kloppen. Wij van Rootstime hielden dit weekend de deuren van de Living Room (Bed & Blues) in Halen voor optredens even gesloten, want Glabbeek was op 25/03/23 vanaf 17u30  “the Blues place to be (seen)…”.

Sinds eind 2016 is JOHN-MARY GO AROUND het soloproject van de Waalse muzikant Michel Brasseur die in Dinant, in de pittoreske Naamse stad aan de citadel woont. Het was de stad die de bekende maar misnoegde Belg, Antoine Joseph “Adolphe” Sax (1814-1894) in 1842 voor Parijs ruilde. Michel was lang de frontman van Smooth & The Bully Boys en zanger/gitarist van Country Cooking. Toen hij een tijdje geleden de band vriendschappelijk verliet, betekende dit ook het einde van deze Waalse roots band. Het idee van een eenmansorkest kwam bij Michel op tijdens een reis doorheen het Amerikaanse zuiden, waar hij voor het eerst de kans kreeg om op een cigarbox gitaar te spelen. J-MGA debuteerde in 2018 in de studio met ‘Take a Ride’. De optredens van Michel Brasseur zijn een vervoerende reis doorheen zijn unieke blues universum, die  naar de wortels van het genre gaan, naar de oevers van de Mississippi die ook een beetje aan de Maas liggen. Ze zijn vaak ook een éérste kennismaking met de muzikant, zijn statige en blinkende dobro/resonatorgitaar en zijn verschillende handgemaakte zeer verschillende cigarboxen, waaronder enkele bijzondere exemplaren zoals de oranje gekleurde (gemaakt van een kleppendeksel van een motorblok) en een met het kenteken van de staat Illinois, “Land of Lincoln”. Michel Brasseur aka John-Mary Go Around liet zich tijdens de drie pauzes met verve van zijn beste kant horen met nummers uit zijn debuut album en enkele eigenzinnige bewerkingen van klassiekers, waarbij hij met “Sweet Dreams (Are Made Of This)” van de Eurythmics opnieuw verbaasde. Michel kon ook vanavond rekenen op de steun van veteraan Half Blind (Broken Arm) “Washboard” Willie (DC Snakebuster), die zelf even hard van het optreden genoot als de aanwezigen.   

THE FAST FOOD KINGS is een half/half vierkoppige Leuvens/Tiense Roots & Blues band. Ze openden dit jaar de 7de editie, maar ook in het MUZEcafé in Zolder het seizoen 2023 van de Sunday Evening Blues concerten, die vakkundig georganiseerd worden door het be-MINE Blues team. Ze voelen zich, zo kan je lezen op hun Facebook-intro, “Baptized by Howlin’ Wolf in the Muddy Waters, these Kings travel all countries…”. De vier Kings zijn: Bart “Rico” Ulens (Kessel-Lo, Leuven – gitaar, b-vocs), Wim Degeest (Pellenberg, Lubbeek – lead zang, harmonica) en de Tienenaars Marc “Rusty” Thomas (bas, b-vocs) en Toon Derison (drums, b-vocs). Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde en geroutineerde muzikanten, die samen in diverse combinaties ruim anderhalve eeuw podiumervaring op hun conto hebben staan. The Fast Food Kings haalden vorig jaar de finale van de Belgische Blues Challenge, een wedstrijd die Ögzur Hazar’s Blues Syndicate uiteindelijk won. Hij zal dit jaar ons land in Chorzów (Polen) verdedigen tijdens de EBC 2023. The Fast Food Kings is een band die swingt, die heel gedreven aanstekelige covers als o.a. “This Train” en ”So Long” brengt, maar ook eigen nummers als “Long Time” en het bis nummer, dat om enige interactie van het publiek vroeg, “Crawl”.  

Wouter Celis is al vanaf zijn 16de harpist, later gitarist en tussendoor ook wel eens presentator, maar ongetwijfeld en als het even kan het liefst zijn alter ego Doghouse Sam. Met de veelzijdige contrabassist en sessiemuzikant Jacques Chelidonis aka Jack(y) “Fire” O Roonie (The Wild Ones, Domino’s, 3 Lost Maniacs, Seatsniffers, Ronnie Dawson, Wanda Jackson, Chuck Berry…) én de  “Beste Drummer NL 2010”, Franky Gomez (Elmore D & the James, TB4Q, Les Djinns), startte hij -als opvolger van zijn eerdere band, de Rhythm Bombs- in 2011 DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES (19u45-20u45), om “altijd groot te willen klinken”. Na enkele jaren gedwongen niets en nadat O Roonie naar Amerika trok, werd recent Martin Ubaghs de contrabassist van de band. DS&HM gaat  in  2023 een nieuw album uitbrengen en wil opnieuw meer gaan toeren. In hun jonge verleden wonnen Doughouse Sam & his Magnatones de Belgian Blues Challenge in 2014 en eindigden ze in Brussel tweede tijdens de EBC in 2015. Met ‘Buddha Blue’ debuteerden ze in 2012 met verve en werd voor het eerst, hun oldskool R&B gearchiveerd. ‘Knock Knock’ volgde in 2014 en in 2017, op vinyl -een collector’s item!- de ep, ‘A Doughouse Tribute to the Blues Greats’ en op cd, ‘Going Places’. Naast (zoals vanavond) als trio, treedt Wouter Celis sinds kort ook solo op als Doghouse Sam “Solo Acoustic”. Onder het motto “Stories to Tell” brengt hij een mix van uitgeklede Blues, Roots & Americana, zich zelf begeleidend op een Australische akoestische gitaar, de oude oranje mandoline van zijn oma en, met de mondharmonica in bereik. Sam grasduint hierbij dan vooral in eigen werk en songs van derden, die voor hem een persoonlijke betekenis hebben. Wouter opende zichtbaar enthousiast zijn set met de uitleg: “vandaag: oude was, maar bewerkt!...”. Hij gooide zich in Glabbeek met “Roll Up My Sleeves” en “Lots to Do and Little Time” (‘Buddha Blue’)er onmiddellijk zodanig tegenaan, alsof het leek dat er nog veel ingehaald moest worden. Met deze swingende rockabilly nummers, eentje met een country randje, zat de sfeer al direct goed. Doghouse Sam’s set was, mede door de geweldig geoliede ritme sectie, een set die boeide en geen mindere momenten kende. Ik onthield verder nog “Knock Knock”, “I’m Ready”, “Baby Please Don’t Go” en “Back In the Ring”, nummersdie op video vastgelegd werden. Ook voor hen was de “Zugabe” een vanzelfsprekend en betekende “Ain’t Got Time” het einde. De kop is voor Doghouse Sam and His Magnatones opnieuw eraf en, we gaan dit jaar zeker nog van hen horen!

Een band als THE BLUESBONES hier opnieuw uitgebreid voorstellen hoeft al lang niet meer. Voor de blues dummies, een beknopte bio. De band werd in 2011 opgericht. De line-up van The BluesBones anno 2023: Nico (De Cock: zang – Big D Bookings), Stef (Paglia: gitaar – frontman Stef Paglia Trio), Edwin (Risbourg: Hammondorgel, Rhodes), Geert (Boeckx: bas) & Jens (Roelandt: drums). Hun muziek varieert van blues/rock, intense blues ballades en swampy slide tot heavy rock. The BluesBones zijn met drie studio albums, drie live albums, winnaar van de BBC 2016, een tweede Europese plaats op de EBC 2017 finale in Horsens (DK) én, optredens tijdens Blues Peer, Ribs & Blues, Kwadendamme, Swing Wespelaar, Breda Jazz, Culemborg Blues en... allang niet meer aan hun proefstuk toe. Hun nieuwe studio album ‘Unchained’ is gepland voor april. Van de BluesBones weet je wat je kan verwachten: veel  eigen nummers, gezongen door een uitstekende frontman en gebracht door een beregoede, gedreven Hammond-speler, een top gitarist die met Kaz Hawkins ondertussen Europa verovert en een ervaren ritme sectie. Muzikanten van eigen bodem, die met songs uit hun drie studio albums, als “Saved By the Blues”, “Find Me a Woman”, “She’s Got the Devil In Her”, “Romance for Rent” en “Withchdoctor” laten horen waarom. Dat de nieuwe single “Chain Gang” uit hun nieuwe album ‘UNCHAINED’ smaakt naar meer is duidelijk en wil je méér, dan moet je er tijdens de cd-release party op 8 april in De BREUGHEL in HAACHT zeker bij zijn!

Om een volledige band, een orkest te horen als er slechts twee mensen zonder extra elektronisch geduvel op het podium staan, dan kan dat alleen maar het THOMAS HENRY ORCHESTRA (23u15-…) zijn. Samen creëren zangers/multi-instrumentalisten Tom van de Reydt en Henk van der Sypt met 2 stemmen, 2 zielen, 4 armen, 4 benen en 20 vingers, gecombineerd met een grote verscheidenheid aan instrumenten, een full-band-sound die die van een orkest benadert. Met een nogal eigenzinnige benadering van de muziek van JL Hooker, Jimmy Reed en Hound Dog Taylor, maar ook van CCR, Stones, Cream, Beatles, Canned Heat, U2 en ja, zelfs AC/DC én, overgoten met een hete stomende boogiesaus, deed hun late optreden in Glabbeek gegarandeerd nog lang méér adrenaline door je lichaam stromen…  

ROOTSTIME OPINION: “De zevende editie van de Hageland Blues&Roots Night “en plein public”, met enkel Belgische bands, kan zeker als geslaagd in de annalen opgenomen worden. Met zijn cigarbox gitaren wist JOHN-MARY GO ROUND iedere pauze (met Half Blind Willie) te boeien, maar ook een herboren en super enthousiaste DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES en THE FAST FOOD KINGS maakten absoluut heel wat indruk. THE BLUESBONES van Mr. Big D lichtten al een tipje van de sluier op, die hun nieuwe album ‘UNCHAINED’ nog even moet bedekken en THOMAS HENRY ORCHESTRA, de afsluiter, deed wat we van hen verwachtten… “BELGISCHE” BLUES? JA, het kan - OUI, c’est possible – JAWOLL, es ist möglich!...”

Achtste editie HAGELAND BLUES&ROOTS NIGHT: GLABBEEK, zaterdag 23 MAART 2024

Eric Schuurmans

Foto © Walter Wouters