-->LOS CHUPITOS @ BED 'n BLUES, HALEN - 30/11/23

De maand oktober -zo schreef ik in de Ian Siegal-Living Room recensie al- was voor Rootstime een bijzondere maand, omdat 2 jaar geleden in Halen in een eigen jukejoint de Rootstime ”Free Living Room Concerts” startten. De éérste die op 09 oktober 2021 er op het kleine podium stond, was de sympathieke ex-Leuvenaar, nu Luikenaar, singer-songwriter en multi-instrumentalist met Spaanse roots, Fernando Neris. Het Belgisch/Spaans blues/country duo LOS CHUPITOS, dat vanavond in de Living Room te gast is, is de voorbode van het einde van 2023 dat in deze natte en donkere dagen door al het geweld, erg somber nadert. Rootstime heeft enkel nog op 13 december het Delta blues trio, GUTBUCKET (Remko Van Damme, aka Black Label: gitaar, National steel, lapsteel, mondharmonica – Michael Trompeneers: drums, piano & Rik Lenaerts: contra + bas) in het verschiet, om een geslaagd jaar met méérdere muzikale hoogtepunten in de Rootstime Living Room af te sluiten.

Freelance journalist (Humo), radiopresentator (Radio Scorpio), publicist en oprichter van het onafhankelijke blues label Bluesapalooza, RUBEN BERTRANDS (hij is van origine afkomstig uit Beringen) is als rasmuzikant uit het Leuvense -hij was ooit de oprichter/bezieler van Leuven Blues/Live- nog steeds een bezig baasje. BLUES MESSENGER is het blues project dat Ruben leidt en met wie hij in de studio al vier albums opnam: in 2022: een titelloos album, in 2021: ‘After Hours’, in 2016: ‘Leuven Blues’ en op 22/11/23 verscheen (voorlopig enkel digitaal, vinyl volgt later) de door Rootstime al gerecenseerde opvolger: ‘The Other Side of the Coin’ (recensie)

“Teneís que tomaros un chupito para entrar a la fiesta…”

(Je moet éérst een shotje drinken, om het feest te mogen betreden…)

Als LOS CHUPITOS trekken Ruben (zang, mondharmonica) en zijn Spaanse buddy/gitarist ALEJANDRO JEREZ, zowat als straatmuzikanten, van podium naar podium. Dit blues en country duo opende dit jaar -onder het motto "when fingerpickin' country meets down 'n’ dirty blues…”- op de nieuwe locatie in Veltem-Beisem en onder een verzengde zon, Sortie Blues ’23. Wat hun naam betreft (“chupitos” = schoten), moet je de betekenis niet gaan vragen aan schietende bandidos, maar moet je gaan zoeken naar een (horeca) schotje of de sterke drank / het zoetje, dat er bij sommigen tijdens feestjes soms (té) vlot in gaat. Dat er in Barcelona een Espit Chupitos bar bestaat, probeerde Freddy ons daarom in zijn inleiding te vertellen.

Het werd vanavond met Los Chupitos een reis doorheen de blues. Met “Catfish Blues” trokken we met Ruben en Alejandro richting Mississippi. Wie het nummer schreef, blijft nog altijd een open vraag. Robert Petway nam in 1941 als eerste het nummer op en vele andere muzikanten speelden daarna “varianten”. Zo gebruikte Muddy Waters het arrangement en de tekst voor zijn "Rollin' Stone", het nummer waaraan The Rolling Stones hun naam ontleenden. Stripped down, met subtiel getokkel op akoestische gitaar en voorzichtig geblazen harmonica akkoorden, zat de sfeer er al vanaf de eerste akkoorden

direct goed in. Volgende stopplaats was ten huize Robert Johnson, want hij nam in 1936 als eerste en ondanks de dubbelzinnigheid in de originele tekst, het in “Windy city” erg populaire volkslied, de blues standard, “(Sweet Home) Chicago” op. Johnny Cash’s “Wayfaring Stranger” viel op door het frêle en trieste, de emoties, die Ruben met zijn blues harmonica in het nummer wist te leggen. De reis vervolgde met nog méér ontmoetingen… Met Nina Simone op ”Trouble in Mind”, met BB als de grootste van de 3 Kings op “The Thrill Is Gone” en met Muddy Waters op “Mannish Boy”. Het nummer was Muddy’s reactie op Bo Diddley's "I'm a Man", dat op zijn beurt werd geïnspireerd door Waters' en Willie Dixon's "Hoochie Coochie Man". Met “Unchain My Heart” en Sam Cooke’s “Bring It On Home” werd de set soulvol afgerond en de stilte, die het respect voor Los Chupitos samenvatte, even voor een schot verbroken.

Dat Johnny Cash één van Los Chupitos’ idolen is, dat wisten we al en dat werd met “Folsom Prison Blues” en “Ring of Fire” nog méér duidelijk. Uit de geslaagde -genomineerd voor beste buitenlandse film- Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen uit 2012 (met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen) werd “Will the Circle Be Unbroken” geplukt. Het werd daarna vooral een door allen “meebeleefde” set, waarbij nummers als Django Reinhardt’s swingende “Minor Swing”, Ray Charles’ “Hit the Road” en het door Louis Armstrong populair gemaakte “St James Infirmerie” voor de nodige “sfeer en gezelligheid” zorgden. Na het reguliere einde volgde als “encore” de nog ontbrekende boogie en in de definitieve finale (wat ik in mijn Hema-schriftje noteerde als) “Blind”… Ja, ook een recensist kan naar het einde toe soms blind worden. Bedankt Los Chupitos voor deze mooie trip!

Ook voor Ruben Bertrands geldt -als het over muziek gaat- dat “bloed kruipt waar het niet gaan kan…”. Zijn nieuwe studio album met Blues Messenger, ‘The Other Side of the Coin’ weerspiegelt de reis van zijn leven, die in Boutersem begon en die aan de Mississippi in Louisiana, in Baton Rouge strandde. Daarnaast blijft hij fortuinlijk met Alejandro Jerez, met de flair van zorgeloze straatmuzikanten, als LOS CHUPITOS op podia staan om ons, zoals hier in de Rootstime Living Room, de nodige relaxte blues-pret te bezorgen…

Eric Schuurmans

 

More ROOTSTIME LIVING ROOM FREE CONCERTS:

WOENSDAG 13 DECEMBER ’23: GUTBUCKET

(Delta Blues)

DINSDAG 09 JANUARI ’24: BLACK CAT BISCUIT

(Blues / Roots)

DINSDAG 23 JANUARI ‘24: MARCO BETTI & THE NIGHTHAWKS

(50’s R&B / Soul / Rockabilly)

WOENSDAG 28 FEBRUARI ’24: LON ELDRIDGE & STEVEN TROCH

(Blues / Ragtime / Swing)