-->THE NIGHTHAWKS @ BED 'n BLUES, HALEN - 23/01/24

Het was op 23 januari 2024 een sombere en druilerige dinsdagavond die voor ons enkel zou kunnen opgefleurd worden door het beluisteren van leuke livemuziek. ‘Bed’n Blues’ in Halen nodigde ons vandaag uit in de gezellige ‘Rootstime Living Room’ om de avond door te brengen in het gezelschap van heel wat bluesliefhebbers om vooral te komen genieten van de Italiaanse groep ‘Marco Betti And The Nighthawks’ uit Milaan. Dat is een trio dat samengesteld is uit bandleider en drummer Marco Betti, zanger-gitarist Stefano Della Grotta en Hammondorgelspeler Francesco Palmisano. Ze komen hier vanavond hun recent uitgebrachte plaat “Introducing The Nighthawks” voorstellen, het nieuwste project van de voornamelijk als jazzdrummer actieve Marco Betti.

Het werd een zeer mooi optreden met geweldige muziek die gespeeld werd in diverse genres, daarbij vlot variërend van blues over R&B, soul, rock tot jazz. In totaal kregen we verdeeld over twee energieke sets 17 nummers aangeboden die stuk voor stuk coverversies waren van songs die oorspronkelijk voornamelijk op plaat waren verschenen in de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw. Aan het einde van de show was er ook nog een verrassingsoptreden van de momenteel eveneens in België optredende Italiaanse artiest Don Diego Geraci die op 26 september 2023 ook al in de ‘Rootstime Living Room’ had opgetreden met zijn ‘Don Diego Trio’, een bluesrockgroep waar ‘The Nighthawks’-drummer Marco Betti in het verleden ook nog deel van uitmaakte.

Ambiance troef dus gedurende de hele show met heel bekende liedjes van o.a. The Doors, Van Morrison, Otis Redding, Ray Charles, James Brown, Booker T. & The M.G.’s en The Spencer Davis Group. Maar ook minder gekende stokoude bluesklassiekers stonden op de playlist (zie hieronder). De hier toegevoegde video’s van enkele liedjes zijn daarvoor het beste bewijs. Leadzanger Stefano Della Grotta liet ons op zijn elektrische Yamaha-gitaar horen dat hij een uitstekende gitarist is en ook Francesco Palmisano bleek een virtuoze bespeler te zijn van zijn ‘Crumar Mojo XT’-Hammondorgel, een Italiaanse versie van het bekende Amerikaanse Hammond B3-orgel.

Deze drie Italiaanse topmuzikanten waren uitermate beleefde en dankbare mannen die zichtbaar genoten van hun optreden in deze locatie en van de bijval die ze daarvoor van het aanwezige publiek mochten ontvangen. Ze zijn alle drie volwaardig professioneel actief als musici (Francesco geeft eveneens pianoles in Milaan) en ook de plannen van Marco Betti voor de toekomst zijn groot. Hij wil binnenkort zijn eigen nummers in diverse muziekstijlen gaan componeren en opnemen. Ook Stefano Della Grotta heeft een soloproject opgestart en hij lanceerde onlangs onder de naam ‘OIDA’ een eerste EP “Nel Vuoto Luce” met zes Italiaanse singer-songwriter-liedjes die wat aanleunen bij het soulgenre. Met zoveel muzikaal talent in deze groep kan dat voor alle drie alleen maar positief verlopen. Voor nu alvast onze grote dank aan deze mannen voor het prachtige optreden van ‘The Nighthawks’ bij ‘Bed’n Blues’.

(valsam)

SETLIST
PART 1
1. Back At The Chicken Shack (Jimmy Smith - 1963)
2. I Can’t Turn You Loose (Otis Redding - 1967)
3. I Can Tell (Bo Diddley - 1962)
4. Soul Kitchen (The Doors - 1967)
5. Sweet Baby Of Mine (Ruth Brown - 1956)
6. ‘Tain’t Nobody’s Biz-Ness If I Do (Bessie Smith - blues standard 1920)
7. I Got A Woman (Ray Charles - 1957)
8. Papa’s Got A Brand New Bag (James Brown - 1965)
9. Moondance (Van Morrison - 1970)
PART 2
1. Green Onions (Booker T. & M.G.’s - 1962)
2. I’m Shaking (Little Willie John - 1960)
3. Riders On The Storm (The Doors - 1971)
4. I’ll Take Care Of You (Bobby Bland - 1959)
5. Gimme Some Loving (The Spencer Davis Group - 1967)
6. Don Diego: Flip, Flop And Fly (Big Joe Turner - 1955)
7. Don Diego: You’re Sixty, You’re Beautiful (And You’re Mine) (Johnny Burnette - 1956)
BONUS : Everybody Needs Somebody To Love (Solomon Burke / The Blues Brothers - 1964)