-->DAVID RONALDO & THE DICE zaterdag 5 maart 2022

Begin jaren ’90 was David Ronaldo vaak te vinden in de Mechelse en Leuvense muziekscène en maakte hij kennis met gitarist Charly Verbinnen. Ze maakten met wisselende ritmesecties de podia van het Belgische en Nederlandse rock & blues circuit onveilig. In 2017 sluiten Marco Epis (drums, percussie) en Tim Van Passel (bas) zich aan bij de band. Geïnspireerd door hun grote helden, waaronder Steve Earl, Neil Young, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix en Johnny Cash, begint David eigen songs te schrijven.

In november 2019 brachten ze het album "Citizen of the World", een album met vooral eigen werk dat je kan omschrijven als een mix van bluesy rootsrock en melodieuze dromerige Americana. Voor de cd-opnames kreeg Ronaldo de hulp van enkele gasten: de “extra” gitaar (Nashville getuned) en -op enkele nummers- de 5 string banjo van Steve Ceulemans, de slide gitaar van Dirk Lekenne (die de opnames leidde en mixte) én toetsenist Niels Vanheest (Hammondorgel, piano, Wurlitzer piano). Het achtergrondkoortje bestond uit Pascale Michiels & Luk de Graaff.

David Ronaldo slaagde erin om met zijn band The Dice tijdens de moeilijke corona periode een nieuw album op te nemen. Het kreeg de titel "Shoot Them with Words" (2021) en was op de eerste plaats een ode aan zijn vader Johnny Ronaldo, die het jaar voordien overleed. De elf nummers die ze opnamen staan bol van uit het leven gegrepen teksten. Dirk Lekenne zat bij dit album niet alleen achter de knoppen, maar zowel het slide als lapsteel gitaarwerk zijn van zijn hand.

Tijdens concerten worden hun eigen nummers naadloos afgewisseld met eigenzinnige covers van hun muzikale helden zoals Neil young, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix, Rory Gallagher, the Stones, Led Zeppelin.. maar gewapend met gitaar, gezegend met een rauwe, doorleefde stem en ondersteund door een groep groovy muzikanten die in de loop der jaren hun sporen hebben verdiend in de rock- en bluesscene, brengt David Ronaldo vooral voor deze gelegenheid het beste van deze twee vernoemde albums semi - akoestisch.

David Ronaldo: lead zang, gitaar
Marco Epis: percussie
Charly Verbinnen: b-vocs gitaar
Dirk Lekenne: b-vocs, gitaar

Klein maar o zo fijn, zo mag je de schitterende akoestische show van David Ronaldo & The Dice, gisterenavond in de intieme setting van Bed’n Blues in Halen, zeker omschrijven. David wist zich omringd door een schare trouwe vrienden, waarmee hij vooral elektrisch de podia onveilig maakt: master slide-gitarist Dirk Lekenne, ook eigenaar van de Fandango studio, wereldklasse gitarist Charly Verbinnen en de wervelende en inventieve percussionist Marco Epis. Samen met deze toppers uit de Leuvense muziekscene zette David Ronaldo even de puntjes op de akoestische i. Jazeker, David Ronaldo en de zijnen speelden meer dan twee uur unplugged. Deze powerhouse rock en rootsband haalde voor de gelegenheid al zijn akoestische instrumenten van stal en het moet gezegd, het klonk indrukwekkend.

De omschakeling van stuwende roots-rock, southern rock, Americana en blues naar ontklede, akoestische versies en uitgelezen covers is niet simpel. Hoorde ik daar iemand na het optreden zeggen, amaai mijn vingers, dit is werkendag voor een elektrische gitarist? Maar soleren deed Charly Verbinnen op zijn akoestische Taylor alsof zijn leven ervan afhing, heet in zijn nek geademd door Dirk Lekenne, die perfect opvulde op slide- of andere akoestische gitaar. Ondertussen scharrelde een geniale Marco Epis in zijn blauwe gereedschapskoffer om er met wat belletjes, kraaltjes of maracas, het naturel geluid van zijn met fluwelen handen bespeelde conga’s op te smukken. Het heerlijk raspende stemgeluid van David Ronaldo, die zelf de ritmegitaar voor zijn rekening neemt, wordt met deze talentrijke bende enkel maar eer aangedaan.

Vergis u niet, David Ronaldo’s muzikale helden staan echt te trappelen voor een akoestische set en misschien was deze unplugged première wel een aanzet tot meer. We zeggen Steve Earle, Bob Dylan, The Band, Johnny Cash en andere Neil Young’s, om er een paar te noemen, allemaal passeerden ze de revue. David vulde tijdens donkere Corona dagen als Belgische hardcore-troubadour zijn tijd nuttig in door zelf mandoline te leren spelen en het moet gezegd, we raasden enthousiast voetstampend mee over Steve Earle’s “ Copperhead Road” en ik ben er zeker van dat er, net als gisterenavond, menig handje zal meeklappen op de Tienbunder in Rillaar als Rory Gallagher’s “Goin’ To My Hometown” krachtig door de ether gaat. En hij heeft meer verrassingen in petto. Wat gezegd van een akoestisch “Black Dog” van Led Zeppelin dat zalig in onze oren blaft, net als Jimi Hendrix’s “Voodoo Child”, ook live, elektrisch één van 's band’s lievelingsnummers of een met perfect parallel solerende southern rock gitaren doorkruist “Whipping Post”, een geniaal klinkende The Allman Brothers cover. Guitar heaven is niet ver weg.

Zoveel power erin de hierboven vermelde songs stak, zo emotioneel klonk het vandaag meer dan actuele “The Times Haven’t Changed At All”, een song van één van 's Leuven’s talentrijkste troubadours, de vier jaar geleden overleden P. Van Sant. Did you hear it above the clouds Peter? De cover prijkt trouwens op het schitterende laatste album van David Ronaldo “Shoot Them With Words”, een titel ontleend aan de woorden van David’s in 2020 overleden vader: “De stem is het wapen van een pacifist”. Recht naar het hart walste ook “Gunslinger”, geschreven door David als eerbetoon aan zijn in 2020 overleden vader. Vereewigd in een song van de hand van zijn eigen zoon die lid uitmaakt van het legendaische Circus Roanldo, waarvan zijn vader Johnny Ronaldo de bezieler was van het eerste uur; mooier kan het bijna niet.

We flitsen nog verder terug in het verleden, naar David Ronaldo’s eerste album “Citizen of the World”, met een opgewekt en prachtig meerstemmig gezongen “Stick with You”, een op mondharmonica aangeblazen ode aan de echte hippies uit de zestiger jaren, “Children of the Sun” en een perfect op Ronaldo’s maat gegoten cover van Neil Young’s “Hey Hey My My (into the black)“. Hemels klinkt ook de instrumentale themasong van de film “Brokeback Mountain” met een virtuoze Charly Verbinnen op leadgitaar, opgedragen aan de arme oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

Als dit je overtuigd heeft, ga dan zeker eens proeven van een echte live ervaring van David Ronaldo en zijn trouwe Dices. De boekingen stromen vandaag opnieuw binnen bij de band na deze veel te lange on hold periode door Corona, dus hou hun website en Facebookpagina in de gaten.

Tekst & Foto's YVO ZELS 

 

Stick With You - Down By The River - Gunslinger

 

Copperhead Road - Mississippi Hoodoo Man - Whipping Post