-->GUY VERLINDE @ BED ’N BLUES, HALEN - 20/05/22

Het afgelopen decennium domineerde Guy Verlinde de Belgische blues scene en toerde met zijn band “The Mighty Gators” non-stop door Europa. Hij nam in 11 jaar 12 albums op en speelde in verschillende prestigieuze clubs en op internationale festivals waar hij de affiche deelde met grootheden als: BB King, John Fogerty, Tony Joe White, Santana, John Hiatt, Canned Heat, Jeff Beck ... In de afgelopen jaren tourde hij in kleine bezetting met de akoestische luistersongs van zijn album "All Is Forgiven" en liet zien dat hij naast de blues ook thuis is in de Americana en het singer-songwriter genre. Het album 'Standing In The Light of a Brand-new Day' is een nieuwe stap in zijn muzikale en tekstuele evolutie, maar zijn liefde voor akoestische muziek blijft onveranderd.

De Belgische bluesscène wordt sinds vele jaren overheerst door muzikanten als Roland Van Campenhout, ‘Steven De Bruyn & The Rhythm Junks’, Big Bill en zeker ook Guy Verlinde die eerder optrad onder de artiestennaam ‘Lightnin’ Guy’. Het was deze in 1976 in Gent geboren artiest die op vrijdag 20 mei in de gezellige ‘Living Room @ Bed & Blues’-huiskamer van ‘Rootstime’ het podium betrad voor een solo-optreden met enkel een microfoon, een mondharmonica, een akoestische gitaar en een mooie resonatorgitaar.

Dat is eigenlijk ook een metalen akoestische gitaar maar met een heel specifiek geluid door de ingebouwde aluminium resonator die de klankkleur van de gespeelde toon bepaalt. Dit instrument wordt heel vaak bespeeld door bluesmuzikanten maar heeft ook wel de interesse van artiesten in de bluegrass- en countrywereld. Guy Verlinde speelde tijdens dit concert de meeste van de gebrachte nummers onder begeleiding van dit instrument.

Sinds het begin van zijn carrière heeft hij 13 albums opgenomen in amper 12 jaar tijd en het was dan ook niet moeilijk om een knappe playlist voor dit optreden samen te stellen met een selectie van nummers uit zijn rijke songrepertoire. De keuze viel daarbij op liedjes uit zijn meest recente platen “Better Days Ahead” uit 2015, “Rooted In The Blues” uit 2016, “X” die in 2018 verscheen als plaat van ‘Guy Verlinde & The Mighty Gators’ en de twee laatste albums “All Is Forgiven” uit 2019 en “Standing In The Light Of A Brand New Day” van 2021.

Deze professionele muzikant treedt op in verschillende hoedanigheden: solo, als duo met Olivier Vander Bauwede of Tom Eylenbosch en met zijn begeleidende bands ‘The Mighty Gators’, The Houserockers’ of de nieuwe groep ‘The Artisans Of Solace’. Hij doet dat vooral in België, Nederland en Frankrijk, maar hij stond ook al op de affiches van internationale bluesfestivals waar hij het podium deelde met grote namen als B.B. King, Tony Joe White, John Hiatt en Jeff Beck. Dat Guy Verlinde daar terecht thuishoort konden wij zelf ervaren tijdens deze intimistische performance.

Alvorens aan een nieuwe song te beginnen vertelde hij iets over hoe het nummer tot stand was gekomen, waarom hij van dat liedje hield en niet zelden waren er ook filosfische overpeinzingen over het wel en wee in deze wereld te horen. Zo vertelde hij over zijn 73-jarige vader die na een lange periode alleen te zijn geweest opnieuw met de liefde kon kennismaken en zich als een frisse puber op die relatie had gestort. Het was voor Guy Verlinde de aanleiding om het liedje “I’m Your Man” te schrijven voor zijn nieuwe cd. Maar omdat zijn vader wat moeite had met de Engelstalige tekst vertaalde hij die song naar het West-Vlaams in “Keppe, ‘k Zien Ier Voe Joen”.

Als bluesartiest heeft hij natuurlijk ook een voorliefde voor de bluesnummers uit de rijke geschiedenis van dit muziekgenre en koos hij voor twee liedjes om er hier een coverversie van te brengen: eerst bracht hij “You Got To Move” van Mississippi Fred McDowell en uit het repertoire van Bob Dylan opteerde hij voor het schitterende “Blind Willie McTell”. Na twee sessies van elk drie kwartier kwam er einde aan deze gezellige show, echter niet vooraleer we nog twee typische bluessongs als toegift kregen: een coverversie van het nummer “Alabama Blues” van J.B. Lenoir uit 1965 en “Reckonin’ Blues” dat Guy Verlinde zelf heeft geschreven voor zijn album “Blood For Kali” uit 2012.

(valsam)

PLAYLIST
All Is Forgiven – uit ‘All Is Forgiven’ (2019) / Heaven Inside My Head – uit ‘Better Days Ahead’ (2015) / Do That Boogie - uit ‘X’ van Guy Verlinde & The Mighty Gators (2018) / Don’t You Cry - uit ‘Blood For Kali’ (2012) / I Shall Not Be Moved - uit verzamelaar ‘Mississippi All Stars vol.1’ (2020) / Tiny’s Parlor Rag - uit ‘All Is Forgiven’ (2019) / Gotta Let Go - uit ‘All Is Forgiven’ (2019) / Play Your Blues - uit ‘All Is Forgiven’ (2019) / You Got To Move - cover van Mississippi Fred McDowell / Pursuit Of Happiness - uit ‘X’ van Guy Verlinde & The Mighty Gators (2018) / A Whole Lot Of Loving – uit ‘Rooted In The Blues’ (2016) / I’ve Got You – uit ‘Rooted In The Blues’ (2016) / Blind Willie McTell - cover van Bob Dylan / Keppe ‘k Zien Ier Voe Joen - vertal!ng van “I’m Your Man” – uit ‘Standing In The Light Of A Brand New Day’ (2021) / The Unsung – uit ‘Standing In The Light Of A Brand New Day’ (2021) / Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down – uit ‘All Is Forgiven’ (2019) / Alabama Blues - cover van J.B Lenoir / Reckonin’ Blues – uit ‘Blood For Kali’ (2012)